Hoppa till innehåll
Ladda ner
Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

Är tid pengar?

Nyligen intervjuade jag psykologen och författaren Jonas Hjalmar Blom i vår podd Tidlösa sanningar om pengar. Jonas är aktuell med boken Du hinner där han bland annat utforskar det komplexa samspelet mellan tid och pengar. Tillsammans dök vi ner in i den urgamla frågan: Är tid verkligen pengar?

Här är några lärdomar jag tog med mig från samtalet, vill du lyssna på det i sin helhet hittar du det här.

😰 I arbetslivet har ofta tid ett tydligt pris, inte minst för de som arbetar på timme eller som konsulter. Jonas menar att det är vanligt att detta perspektiv letar sig in i det privata, vilket tyvärr leder till att människor prioriterar aktiviteter som ger pengar snarare än de som ger andra värden. Exempelvis att man känner sig stressad när man är med sina barn eftersom man vill jobba.

😱 För vårt nuvarande jag upplevs ofta vårt framtida jag som en främling. Det blir med andra ord svårt att göra uppoffringar här och nu tillförmån för vårt framtida jag. Jag och Jonas funderade huruvida detsamma gäller våra barns framtida jag. Många som sparar hos Opti gör ju just detta till sina barn, så kanske känner man starkare kontakt här och nu med barnens framtida jag än sig själv i framtiden?

⏳ Tid är inte nödvändigtvis pengar, Jonas menar snarare att pengar är tid. Själv ser han sitt sparande som att han just sparar ihop tid. Tid som han senare kan spendera på projekt, resor eller tid med familjen.

I podden berättar Jonas om en skrivövning han använt i en forskningsstudie för att hjälpa människor komma i kontakt med sitt framtida jag. Jonas undersöker om övningen kan hjälpa människor att fatta bättre långsiktiga beslut, som att börja spara. 🙌

Nedan finner du skrivövningen så som den använts i Jonas forskning.

Du ska nu få föreställa dig en dag i den avlägsna framtiden, det kan hjälpa dig att få fatt i dina långsiktiga värderingar, mål och vad som verkligen är viktigt för dig. 

Se till att du har gott om tid på dig, åtminstone 20-30 minuter, för att få ut mesta möjliga av övningen. 

Ta fram papper och penna, eller öppna ett dokument på din dator eller telefon och gör följande:

Börja med att föreställa dig hur du vaknar upp – vad är det första du lägger märke till?

Var är du? Beskriv platsen i detalj: rummet, ljuset, atmosfären. Är du ensam, eller är någon med dig? Vilka ljud hör du? Vilka är dina första tankar och känslor när dagen börjar?

Försök att skriva så att en läsare kan föreställa sig ögonblicket genom dina ögon. Ju mer detaljerad och personlig, desto mer levande kommer din framtida dag att bli. 

Beskriv sedan ett möte med någon. Det kan vara ett kort samtal eller ett längre ögonblick du delar med en annan person – en familjemedlem, en vän, en kollega eller till och med någon ny.

Vilken typ av möte är det? Var äger det rum och vad pratar ni om eller gör ni tillsammans? Hur känner du dig under denna interaktion? Vad gör att detta ögonblick sticker ut – är det trösterikt, spännande, utmanande eller bara djupt vardagligt på ett meningsfullt sätt?

Fokusera på vad som gör ögonblicket verkligt och mänskligt. Försök att beskriva det så att någon som läser dina ord kan föreställa sig att vara där med dig.

Beskriv hur du spenderar tid med att göra något. Det kan vara en personlig vana, en hobby, ett kreativt projekt, en arbetsrelaterad aktivitet eller tid med andra. Det är upp till dig.

Vad är det här för aktivitet, och var äger den rum? Vad gör du och hur känner du dig när du gör det? Är någon med dig? Varför tror du att den här aktiviteten är viktig för dig i den här framtida versionen av ditt liv?

Ta dig tid att beskriva det i detalj – synintrycken, ljuden, rörelserna och känslorna som är inblandade. Ju tydligare du gör det, desto mer levande blir din känsla av framtiden.

Stort tack Jonas för att du var med i podden och gav en djupare förståelse för tid och dess psykologiska roll för sparande!

Lycka till!

Niklas & hela Opti-teamet


Mer om tid och sparande

I intervjun pratade vi också om hur ens syn på tid påverkar ens benägenhet att göra kortsiktiga uppoffringar tillförmån för sitt framtida jag. Jonas berättar att människor som ser på tid i termer av år och månader (istället för timmar och dagar) exempelvis tenderar att vara bättre på långsiktigt sparande.

Här är två vetenskapliga formulär du kan använda för att se hur just du ser på tid.