Tekniktåget tuffar på mot hösten

Vad hände på världens börser i augusti och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de har påverkat Opti-portföljerna.

Återhämtningen efter Corona-chocken i februari och mars har fortsatt i rask takt även under augusti. Aktier på de flesta börser i världen fortsatte att stiga under månaden, där dragloket var USA och mer specifikt den glödheta tekniksektorn.

Och det är inte bara aktier som tuffat på. Råvaror har också gått som tåget och givit en investerare +5 % i avkastning under månaden (och nu ska vi sluta med tågreferenserna, lovar:)

Alla Opti-portföljer gick plus även denna månad och de med lägre risk har nu helt hämtat hem nedgången i år till följd av att covid-19 bröt ut.

Låt oss titta närmare på vad som hänt i augusti och djupdyka lite i IT-bolagen.

IT-bolagen: Tydlig framtid eller tillfälligt flax?
Aktiekurserna i många teknikbolag har nått sina högsta nivåer någonsin under augusti och man får ibland fråga sig om värderingarna inte nått absurda nivåer?

Ett spännande exempel är Tesla, som historiskt har visat rätt klena resultat sett till intjäning, men som nu har en minst sagt hög värdering. Under 2019 tillverkade Toyota och Volkswagen ungefär 22 miljoner bilar tillsammans, medan Tesla bara fick ut 0,4 miljoner bilar. Samtidigt värderas Tesla nu till mer än båda dessa bolag tillsammans.

Rimligt? Det kan ingen säga med säkerhet. Säkert är dock att det ställer skyhöga förväntningar på Tesla i en marknad där de flesta stora bolag nu tillverkar elbilar.

Samtidigt finns det många teknikbolag världen över som verkligen rider på digitaliseringsvågen och levererar både rekordförsäljning och rekordvinster. Det har sällan varit så stor skillnad mellan vinnare och förlorare – något som är typiskt när stora förändringar sker snabbt. Till exempel i samband med en global pandemi, som helt förändrar hur vi lever våra liv.

Tänk extra brett när det är osäkert
Stor förändring gör det alltså ännu svårare att spå framtiden. Och lösningen är som vanligt att inte försöka göra det, utan att investera brett och fånga avkastningen på marknaden som helhet.

Nåväl, låt oss glädjas åt att återhämtningen på finansmarknaderna är stadig, trots att den ”verkliga” ekonomin fortsatt att ta stryk.

Kanske blir de enorma ekonomiska stimulanserna från politiker och centralbankirer en perfekt krockkudde. Och när nu räntorna verkar förbli låga under en längre tid säger oss skolboken att värderingarna på investeringar med högre risk, som aktier, kan fortsätta att stiga.

Kan. För det måste i slutändan också finnas en relation mellan en akties värdering och vilken utdelning den förväntas ge i framtiden.

Opti-portföljerna i augusti
Som redan avslöjat gick alla Opti-portföljer upp i augusti. Aktier i både stora och små bolag världen över drev på uppgången. Amerikanska aktier var i spetsen, men även svenska aktier hade en stark månad.

Råvaror (i praktiken hela 15 stycken olika råvaror, när du investerar genom Opti), var en annan stark vinnare under en månad som knappt såg några förlorare. Vissa typer av ränteinvesteringar (så kallade obligationer) backade, men det var marginellt.

Augusti blev därför en bra månad för Opti-portföljerna. Som exempel:

Opti 3 (låg risk): +1,4 % (+0,3 % i år)
Opti 9 (högst risk): +3,6 % (−4,0 % i år)

Opti-portföljerna klarade sig som bekant bättre än så gott som alla viktiga aktieindex under Corona-fallet. Och snart kan de alltså dessutom ha hämtat hem hela nedgången i år, beroende på hur marknaderna utvecklas framöver.

En blick in i höst
Mycket pekar på en spännande höst. Presidentvalet i USA kommer allt närmare och Donald Trump kommer göra allt han kan för att skapa positiva nyheter om ekonomin och ett eventuellt vaccin.

Samtidigt är utmaningarna stora och det demokratiska teamet försöker måla upp en ljusare framtid än den republikanstyrda nutiden. I nästa månadsbrev kommer vi säkert få anledning att gräva lite djupare i den amerikanska myllan.

Utöver USA kommer blickarna fortsatt att vara riktade mot den globala pandemin, nya lockdowns och ytterligare vaccinforskning.

Och som vanligt kan du ta det lugnt. Vi bevakar noggrant hur ekonomin utvecklas och tar hand om pengarna i Opti-portföljerna, dag som natt!

Mvh,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet


Kom bara ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att man får tillbaka samma belopp som man satt in.