Ladda ner

Bli en rea-räv på börsen 🦊

Nu testar vi att skriva ett kortare månadsbrev. Vi hoppas att du kommer gilla det, kanske är det till och med bättre? Berätta gärna vad du tycker här! Som vanligt kan du även lyssna på månadsbrevet, här på vår podd.

Har du en hobby eller ett intresse som du lägger mycket tid på? Kanske kan du riktigt mycket om bilar, handväskor eller ovanliga krukväxter.

Då är det troligen också lätt för dig att se när sakerna du är intresserad av säljs ovanligt billigt. För när du kan marknaden är det tydligt när en deal är extra bra – och det är köpläge. 💫

En extra bra deal kan uppstå av olika anledningar. Någon säljer sin bil för att snabbt få loss pengar. En handväska reas ut för att butiken ska stänga. Du hittar en ovanlig och värdefull stickling billigt på Tradera som ingen annan upptäckt, eftersom du kan mer om krukväxter än den genomsnittliga användaren.

Det känns rätt härligt att hitta de där gyllene köptillfällena. Du kanske till och med köper lite extra. För du vet ju också att det går att sälja senare – till ett högre pris.

Av samma anledning kan en stor nedgång på börsen vara goda nyheter. Ett stort fall på aktiemarknaden är nämligen som en rea: En rea på aktier och andelar i aktiefonder.

Det är precis lika konkret som det låter. Efter ett börsfall är en aktie/fondandel billigare än den var innan, så för samma peng blir du ägare till fler andelar.

När marknaderna sedan vänder upp igen – något de hittills alltid gjort under flera hundra år av finansiell historia – så äger du fler andelar som har möjlighet att både växa och ge dig utdelning. Som vackra plantor som växer sig allt större för varje år som går. 🪴

En tydlig historia

När vi tittar bakåt i historien kan vi se att denna växtkraft är som störst efter de stora fallen. Datan visar tydligt att när värderingarna på aktier är som lägst, alltså när börsen gått ner mycket, då har avkastningen efteråt också varit som högst. Se bara på grafen här.

Low-Valuation-High-Return.png

Jag slås av vad min kollega Anders har sagt under flera år: ”Ju läskigare nyhetsrubrikerna är, desto bättre tillfälle att öka månadssparandet”.

Det är viktigt att säga att ovanstående samband bara gäller när vi tittar på ett mycket stort antal aktier tillsammans, till exempel i form av ett globalt aktieindex. Aktier från enskilda bolag kan vara lågt värderade av den enkla anledningen att bolaget i fråga går dåligt. Men när vi zoomar ut och tittar på många aktier samtidigt och ser samma låga värderingar för dem som grupp, då vet vi att även många bra bolag, som vi gärna vill äga andelar i, har dragits med i fallet.

Hur, rent praktisk, ska man då nyttja ett börsfall till sin fördel? Vad ska man köpa, och inte minst när? 🤔

Svaret är inte helt enkelt. Men du behöver inte heller kunna det, eller ens hålla koll på börsen för att veta när det är dags. Det här är nämligen Optis jobb att göra åt dig! I alla fall för pengarna du valt att investera genom Opti, resten kan vi bara hoppas får samma kärlek och uppmärksamhet någon annanstans.

Ett bra köptillfälle

Opti gör två saker för att ta tillvara på dessa ”rea-möjligheter” åt dig. Det ena känner du kanske till sedan tidigare – och det andra är faktiskt en glad nyhet.

Vi tar ju redan hand om din portfölj genom att rebalansera den, var tredje månad. Det betyder att vi hämtar hem vinster genom att sälja lite av de investeringar som ökat i värde, och köper lite mer av det som är billigare för tillfället. På det sättet kan du få lite extra avkastning[1] och behåller samtidigt rätt risknivå. Detta jobb gör vi var tredje månad, oavsett vad som hänt på marknaderna.

Det som är nytt är att vi tar det här ett steg till. Vid mycket stora nedgångar är nämligen denna möjlighet större än vid vardagsvården av investeringarna.

När varenda kvällstidning sedan länge anammat röda versaler och taxichaufförerna siar om total börsundergång, då följer vi utvecklingen med lupp och jämför den med statistik på alla stora fall genom historien. Om vissa förutbestämda kriterier uppfylls kommer vi sedan – försiktigt – att öka andelen aktier i din portfölj. Ändringarna är alltid små, din sammanlagda risknivå förändras bara på marginalen tack vare den redan stora riskspridningen i portföljen, och förblir alltid på den nivå som vi räknat ut är passande för din ekonomi.

Vi använder alltså nedgången till din fördel, för möjlighet till extra avkastning. 🤾

Här är det också dags att lägga in en liten påminnelse. För att vi ska kunna hjälpa dig med det här är det viktigt att du godkänt det senaste kundavtalet. Loggar du in i appen kommer du att få en notis som påminner dig om att signera – får du ingen notis är det redan klart!

Nu, hösten 2024, är det dessutom extra aktuellt. Aktiemarknaderna har en lång period av tillväxt bakom sig och det skulle inte vara helt oväntat om vi fick se en nedgång inom de närmsta månaderna. Kanske, kanske inte – ingen vet trots allt, varken vi eller andra experter.

Men en sak är säker: När fallet väl sker så är ditt Opti-sparande förberett för det. Vi håller koll och när vi ser att läget är rätt, fixar vi det här åt dig. Tills dess kan det gott fortsätta att gå upp. Det brukar dessutom gå upp som mest strax innan ett fall, vilket är anledningen till att man ska förbli investerad.

Två sidor av myntet

Det viktigaste att komma ihåg av det här är att nedgångar har två sidor.

För även om stora börsfall kan kännas läskiga, kan det också vara ett gyllene läge. Ett läge att rea-köpa mer av det goda, precis som vi pratat om. Men också ett läge att spara lite mer, om man har möjlighet.

Tack för förtroendet, för att du valt Opti. Nu har ditt sparande blivit ännu mer rustat för en nedgång, samtidigt som du varje dag fortsätter göra ditt framtida jag rikare.

Onwards and upwards! 🚀
Jonas, Ann och hela Opti-teamet

Marknaderna i augusti

Augusti var en händelserik månad på marknaderna. Vi inledde med en perfekt storm – en oväntad räntehöjning i Japan och svag arbetsmarknadsdata från USA. Det spädde på oro för en kommande recession. Börserna världen över föll kraftigt, men återhämtade sig förvånansvärt snabbt och har nu i stort sett tagit igen, och i vissa fall till och med passerat tidigare nivåer. Vi skrev lite längre om börsfallet och hur du kan tänka när det svänger på marknaderna här.

Opti-portföljerna utvecklades i linje med marknaderna. Portföljerna med lägre risk backade mindre än högriskportföljerna som påverkades mer av utvecklingen på aktie- och råvarumarknaderna.

En positiv nyhet i augusti var att inflationen i Sverige verkar vara under kontroll. Riksbanken sänkte styrräntan igen, och kommer antagligen sänka fler gånger innan årsskiftet. Det är goda nyheter för alla med bolån.

Monthly return AUG24@1400.png

Opti 3 (låg risk): -0,3 % (+5,8 % i år)
Opti 9 (hög risk): -2,2 % (+13,0 % i år)


Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.


  1. Den amerikanska kapitalförvaltaren Vanguard visar att kvartalsvisa rebalanseringar historiskt gett bra resultat (Vanguard, 2019). https://www.vanguardmexico.com/content/dam/intl/americas/documents/mexico/en/mx-en-pf-getting-back-on-track.pdf ↩︎