Exakt när den stormiga tiden på börsen är över för den här gången, det är en fråga ingen kan svara på trovärdigt. Den som vänder sig till historien kan dock med viss säkerhet säga att turbulensen kommer att gå över. Detta var en av de viktigaste poängerna Anders Wallace hos oss ville göra i webbinariet Det lönar sig att vara optimist.
I webbinariet berättade Anders om tre riktigt jobbiga månader på aktiemarknaden ur historien, och vad som hände efter dem.
I oktober 1984 inträffade den ”svarta måndagen” och aktiemarknaden gick ner 17,3 procent. Återhämtningen tog sedan 15 månader, men det skedde en återhämtning som vi alla vet.
I augusti 1998 föll aktiemarknaden med 13,4 procent under den så kallade Tillväxtmarknadskrisen. Efter tre månader hade marknaden dock återhämtat sig.
Och i mars 2020 kommer vi nog alla ihåg vad som hände. När Corona-pandemin var ett faktum föll aktiemarknaden med 12,5 procent, men var på plus igen efter fem månader.
Historien har med andra ord visat att det lönat sig att vara optimist, alltså att ha is i magen när det stormar och sitta still i båten. Här kan du se webbinariet i efterhand.
Även om det är för tidigt att utvärdera vad den så kallade Tullkrisen inneburit så kunde jag inte låta bli att undersöka hur ni på Opti betedde er under den där riktigt jobbiga veckan i början av april. I vanlig ordning gick vi ut med en påminnelse om vikten av att inte agera i affekt under kraftiga nedgångar, något som vi också poddade om en och två gånger den veckan.
Så här en månad senare kan jag notera att de flesta av er på Opti hade ögonen på horisonten och satt still i båten. Eller för att tala klarspråk: ni fortsatte att vara investerade. 😅
Bra jobbat!
Jag fann dock ett par intressanta saker när jag grävde lite djupare i datan.
För det första var det män mer benägna att ta ut pengar än kvinnor under veckan jag studerade. Givetvis har jag kontrollerat för hur mycket man har sparat hos Opti etc. Fyndet är tydligt: det var nästan dubbelt så många män som kvinnor som valde att ta ut en del av sitt sparande under ”Tullkrisveckan”.
Jag hör ett eko från all den forskning som visat att män i regel är mer benägna att försöka tajma upp- och nedgångar medan kvinnor i regel gör färre transaktioner. Notera att forskningen kring människors förmåga att tajma marknaden är robust – de flesta lyckas inte.
När jag istället tittade på skillnader mellan åldrar och uttag så dök ett mönster upp: det var våra kunder som sannolikt är pensionärer (över 70 år) som var mer benägna att ta ut lite av sitt sparande.
Ju yngre man är som sparare på Opti desto mindre benägen var man att ta ut pengar från sitt sparande. För att förstå denna skillnad i beteende har jag tyvärr inga studier att luta mig på. Det jag kan konstatera är att sparhorisont, alltså när man tänkt använda pengarna, verkar påverka ens beteende. En 70-åring har sannolikt kortare sparhorisont än en 18-åring, trots att båda främst har sitt långsiktiga sparande hos Opti.
Allt är som bekant relativt. 🤷
Att börja fippla med sitt sparande i hopp om att lyckas tajma marknaden är ett irrationellt beteende, tyvärr ett vanligt sådant. Att ta ut lite av sitt sparande under turbulenta tider för att man vet att man kommer behöva lite av det inom två år är dock rationellt.
Som alltid så vill vi slå ett slag för vår support om du har frågor, i turbulenta och i mer stabila tider finns vi här för dig.
Ta hand om er!
Niklas Laninge, sparpsykolog