Den 28 mars höll vi ett webbinar på ett tema som vi kände att många behövde höra just nu: historien visar att det alltid lönat sig att vara optimist. Trots att många känner till detta tycker vi att det alltid är bra att påminna sig själv om det vid nedgångar och turbulens på världens marknader.
Missade du webbinariet? Här kan du se det igen. I webbinariet zoomar vår portföljförvaltare Anders Wallace ut för att se hur det har gått för aktie-, ränte- och råvarumarknaden de senaste 55 åren. Därefter går Anders igenom de tre värsta månaderna på aktiemarknaden i modern tid:
- Oktober 1987: Wall street-kraschen “Svarta måndagen”
- Augusti 1998: Tillväxtmarknadskris
- Mars 2020: Corona-pandemi
I alla tre exempel såg man en kraftig nedgång (-17,3 %; -13,4 %; -12,5 %). För samtliga återhämtade sig dock marknaden efter 15, 3 och 5 månader och efter två år var marknaden 38,4 %, 83 %och 57,5 % upp.
Ett vanligt mönster vid nedgångar är dock att privatpersoner går ur börsen och hittar tillbaka först när återhämtningen nästan är fullbordad.
Ämnet engagerade, här är våra svar på de frågor som dök upp under webbinariet.
Kan ni förklara hur avgiftsstrukturen ser ut hos er?
Avgiften för ditt sparande är cirka 0,7 – 0,9 % och inkluderar då förvaltningen, kostnaderna för samtliga fonder och allt annat väsentligt. Det innebär att om du i snitt sparar 10 000 kronor i din fondportfölj under året, betalar du 70 – 90 kronor i avgift.
Opti tar ut en förvaltningsavgift på 0,5 % på det förvaltade kapitalet. Sen tillkommer 0,09 % per år som vi betalar till vår depåbank som bland annat utför insättningar och uttag åt dig samt en avgift på cirka 0,2 – 0,3 % till fondbolagen vars fonder vi rekommenderar.Det kan vara värt att notera i sammanhanget att vi för vidare alla fondprovisioner vi får från fondbolagen till dig.
Den genomsnittliga avgiften för vår mest populära portfölj (Opti 9) är 0,7 %.
Hur ser det ut med oljekrisen?
I webbinariet lyfte vi upp de värsta månaderna från den period som vi har bra data på. Oljekrisen innebar en kraftig nedgång för de olika marknaderna vi nämner, men även denna gång skedde det en återhämtning.
Varför tittar ni inte på det största droppet 2001 till 2003?
Vi fokuserade på de tre värsta månaderna sedan 1970. Vad gäller början av 2000-talet så kom juni 2002 på femte plats (-11,5 %) och september 2002 (-10,5 %) på sjunde plats.
Viktar Opti om riskerna oavsett vilken risknivå man valt på sin portfölj?
Varje kvartal balanserar vi om portföljerna så att fördelningen man har i sin portfölj alltid ska vara densamma. Har exempelvis räntemarknaderna gått bra under den tiden (som vid tillväxtmarknadskrisen) tar vi den uppgången och återinvesterar i de tillgångsslag som gått sämre. Man kan se det lite som att vi köper mer av ett tillgångsslag när det är rea.
Sparar du i Opti 9 eller någon av våra andra portföljer så kommer vi inte ändra din risknivå. När du skapar en portfölj får vi lära oss om din sparhorisont och din syn på risk. Att automatiskt ändra risknivån för den som sagt att ens sparhorisont är över tio år är inget vi gör, eller borde göra. Däremot så är vi alltid snabba på att påminna er som sparar i Opti om hur man bör agera när det svänger på marknaderna.
Att se sitt långsiktiga sparande gå ner kraftigt kan kännas jobbigt, men du som ska spara länge har ingen anledning att ändra på ditt sparande även när det är som jobbigast.
Warren Buffet har sålt av massor dock....?
Warren Buffet är en amerikansk sparprofil som lyckats väldigt bra över väldigt många decennier. Han är dessutom en citatmaskin av rang så självklart är det många som lyssnar på honom och försöker ta rygg på honom.
Vi har dock inte studerat hans beteende i detalj men vi kan konstatera att hans firma Berkshire Hathaway haft en stor kassa under en längre tid. Huruvida han valt att sälja av innehav nyligen har vi mindre koll på och det är inget som ska påverka den strategi som vi följer.
Du lyfte tre exempel på kriser i marknaden. Visar siffrorna på att det är en sådan kris pågående just nu med tanke på världsläget?
Vi tittade på tre historiska kortvariga, större marknadsnedgångar. De inträffade faktiskt under snarlika förutsättningar som idag; i slutet av en högkonjunktur i USA, när marknaden gått upp länge, och allmänheten börjat oroa sig för att centralbankens räntehöjningar ska bromsa den framtida tillväxten. Så att det är lite turbulent just nu är faktiskt rätt normalt.
I Optis mer hållbara fonder är råvaror exkluderade. Kan du kommentera hur den långsiktiga utvecklingen kan bli och hur den skiljer sig mot era traditionella fonder?
Du har rätt, fonder som investerar i råvarumarknaden ingår inte i våra mest hållbarhetsfokuserade portföljer. Således får man inte den stötdämpande effekt som en portfölj som innehåller både aktier, räntor och råvaror. (Här kanske vi behöver utveckla med några meningar?)
Här kan du läsa mer om att just investera hållbart. Som du kan se har samtliga portföljer en lägre växthusgasintensitet jämfört med en genomsnittlig aktiefond.
Om man har en risknivå i Opti, t.ex. 7, är det då alltid en fast fördelning mellan de 3 tillgångsslagen, eller förändrar Opti vikterna beroende på situationen?
Vikterna är alltid fasta, vi rebalanserar kvartalsvis för att ha samma fördelning. Det är dock inte ovanligt att man har olika portföljer hos Opti med olika risknivåer. Kanske en Opti Bas för halva hushållets buffert, Opti 100 procent aktier för det privata pensionssparandet och kanske Opti 9 för barnsparet.
Kan man investera i Opti i sitt företag?
Absolut! Vi har många företagskunder som väljer att investera delar av överskottet hos Opti. Jag ser två vanliga beteenden bland företagare:
- Under bokslutstider avsätter man en del av överskottet till Opti (resten kanske man delar ut)
- Månadsvisa överföringar, passar nog främst företagaren med stabila intäkter.
Det ser ut som om vi kommer få ett globalt handelskrig med tullar och tariffer. Riskerar inte detta att få en mycket lång nedgång?
Ingen vet, men det som är säkert är att mänskligheten varit med om liknande perioder tidigare. Får man ont i magen och sover dåligt på grund av svängningarna kanske det är en signal att man inte mår så bra av att ha för hög risknivå i sitt sparande.
Som psykolog vill jag självklart slå ett slag för att sätta sitt mående i första hand. Jag vill dock även påpeka att man ju lär sig väldigt mycket om sig själv under turbulenta tider. Att säga att man är villig att ta mycket risk med sitt sparande är lättare att göra under en uppåtgående marknad, men när det svänger nedåt så visar det sig att man kanske inte riktigt trivs med det som man först trott?
Är det bra tid att investera i Globala Fonder, efter att det rasat på Wall Street?
Det är inget vi eller någon annan bör uttala sig om. Vår strategi utgår från forskning om vad som ger en stabil avkastning för den risk man är villig att ta. Denna pekar på att det bästa är att vara investerad på ett sätt som speglar världsmarknaden.
Det historien lär oss är dock att det är en dum idé att sluta spara när börserna vänder nedåt, att sälja av och sedan hitta tillbaka till sitt sparande först när börserna återhämtat sig. Det leder ju till att man säljer billigt och sen köper tillbaka när det blivit dyrt igen.
Kan inte en rebalansering bli helt fel?
En rebalansering är ett sätt att återställa balansen i ditt sparande så att den är likadan, som när du först började spara hos oss. Det är ett sätt att behålla riskspridningen och risknivån på rätt nivå.
Exempel: Ingen rebalansering
Du börjar spara med en aktieandel på 50 %; aktiemarknaden stiger kraftigt i två år och din aktieandel är nu 70 %. Nu är din fondportfölj 40 % mer riskfylld; dvs något annat än du sökte när du började spara. Det kanske inte passar dig, dina mål och dina behov framöver.
Exempel: Med rebalansering
Du börjar spara hos Opti med en aktieandel på 50 %; aktiemarknaden stiger kraftigt i två år och din aktieandel är fortfarande 50 %. Nu är din portfölj fortfarande lika riskfylld som när du startade, och passar dig, dina mål och dina behov. Vi kontrollerar årligen att det sparande du har hos oss fortfarande är rätt för dig, och om något ändrats för dig, så ger vi dig en ny rekommendation.
Med det sagt, i en kraftigt uppåtgående marknad kan det ge en högre avkastning att inte rebalansera. Rebalansering är främst en riskminimeringsstrategi, inte en strategi för att nödvändigtvis öka avkastningen.
Jag har två portföljer. Opti 9 och 100 % aktier. Även om 100 % aktier gått ner mer just nu är det ändå den jag ligger bäst på över tid.
Aktiemarknaden har haft en bra period de senaste åren, samtidigt som räntemarknaden gått historiskt dåligt. När du utvärderar vilken risknivå som passar just dig är det klokt att både jämföra ett smalare innehav med en mer diversifierad portfölj under uppgångar och nedgångar.
För vissa kan det svida riktigt mycket när man ser att det mer riskfyllda gått bättre än det diversifierade medan andra tycker att det är mycket jobbigare att se hur det mer riskfyllda gått jämfört med det diversifierade.
Det är väldigt svårt att veta hur man kan komma att reagera på något man aldrig stött på tidigare. Så i perioder av kraftiga upp- och nedgångar är det värt att notera sina reaktioner, vilket säger något om ens faktiska risktolerans.
I april har vi tre webbinarier, jag är riktigt taggad på. Här kan du läsa om dem och se om dessa också är något du går igång på.
Sparhälsningar,
Niklas Laninge & hela Opti-teamet
Här hittar du den powerpoint Anders visade, en pdf jag själv kommer gå tillbaka till ofta.
Här hittar du inspelningar från alla våra webbinar.
📝 Kom ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.