Diversifierad eller koncentrerad?
När det kommer till investeringar är riskspridning eller "diversifiering" en grundläggande strategi för att skydda och optimera ens investeringar. Jag pratade nyligen med Anders Wallace här på Opti i vår podd Tidlösa sanningar om pengar för att förstå det här med riskspridning bättre. För med handen på hjärtat så har jag känt att vår breda investeringsstrategi är en av Optis främsta, men mest underskattade, funktioner. 🤔
Fördelarna med att sprida sina risker är många, men låt oss börja med tre snabba:
- En portfölj med god riskspridning har historiskt gett en mer balanserad avkastning.
- Är ens sparande väldiversifierat blir man mindre beroende av enskilda marknader eller sektorer.
- Riskspridningen ger ett skydd mot oförutsedda händelser, en diversifierad portfölj fungerar som en "krockkudde" mot kraftiga nedgångar eftersom en sådan portfölj bör innehålla olika tillgångsslag.
I podden (lyssna gärna här) vågade jag därför ställa alla de “dumma” frågorna som jag och många andra har kring riskspridning. Vilka är egentligen fördelarna med att sprida riskerna? Finns det några nackdelar? Och vilka är de vanligaste missförstånden när det kommer till att sprida sina risker?
Nedan hittar du mina anteckningar från samtalet med Anders, hoppas att de får dig att känna dig ännu tryggare med ditt sparande hos Opti.
Vanliga misstag kring riskspridning
🍳 Bristande diversifiering: Många tror att deras investeringar är diversifierade bara för att de har flera konton eller fonder, men Anders påpekar att "många av de fonder som svensken sparar i äger i slutändan samma typer av aktier." Riskerna är med andra ord inte så spridda som många tror.
⌚️ Övertro till tajming: Att försöka tajma eller förutse nästa stora marknad eller bransch är som Anders uttrycker det “ett väldigt svårt spel att spela". Med facit i hand är det lätt att säga att ekonomier som USA och Polen självklart skulle växa så mycket, men väldigt få kunde ana detta för 100 eller 30 år sedan. Med en god riskspridning ökar sannolikheten att man är exponerad mot de marknader som växa rejält de kommande decennierna.
😳 Reaktiv investeringsstrategi: Många förlitar sig på nyheter eller "heta tips" vilket kan leda till frekventa omstruktureringar av portföljer som sällan är fördelaktiga i längden.
Sprid riskerna med Opti
Som du säkert redan vet är Opti en tjänst för den som letar efter ett väldiversifierat sparande. Som Anders uttrycker det, "Opti är en strategi som är försiktig men det bästa, statistiskt sett, för att bygga en bra förmögenhet på längre sikt." Med Opti får man tillgång till ett brett spektrum av marknader och tillgångsslag.
Jag bad också Anders att agera djävulens advokat, för några fördelar måste det väl ändå finnas med ett väldigt koncentrerat innehav? Även om han skruvade på sig något så medgav han att det ju kan gå väldigt snabbt för den som endast sparar i några fåtal aktier eller en fond som investerar smalt, men att detta gäller vid både upp- och nedgång. Opti är inte tjänsten där man blir rik snabbt, men sett till historien så är det en bra strategin för långsiktig stabil avkastning.
Ta det försiktigt där ute och sprid riskerna!
Niklas & hela Opti-teamet
Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida värdeökning. Tillgångar kan både öka och minska i värde, och det finns inga garantier för att du får tillbaka hela det insatta beloppet.
Här kan du läsa mer om Optis metodik och policy för portföljförvaltning.
Här kan du se den historiska avkastningen för Optis olika portföljer.