Corona-oro trots ljuspunkter

Vad hände på världens börser i februari, och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de påverkar dig som sparar med Opti.

Februari månad har präglats av oron kring Corona-viruset som bröt ut i Kina men idag har spridit sig till flera andra delar av världen. Hur hänger då det här ihop med sparande och aktier, räntor och råvaror? Och hur orolig ska man egentligen vara?

Låt oss börja med en positiv påminnelse: Innan oron för viruset tog över nyhetsflödet så hade flera av de stora ekonomierna i världen börjat visa positiva tecken. Många bolagsrapporter för sista kvartalet 2019 var riktigt bra. Så utgångsläget är något bättre än man först kan tro, trots att världsekonomin pekat nedåt ett tag. Men Corona-oron kom att överskugga det mesta, och börserna föll rejält under sista veckan i februari.

Hur hänger då ett influensavirus ihop med global ekonomi? Att länder sätter områden i karantän och begränsar resande är positivt för att minska smittspridningen, men får negativa ekonomiska effekter. Vissa branscher drabbas hårt, t.ex. turism, och transporter. Och allt fler företag uppmanar sina anställda att jobba hemifrån, att inte resa, med mera. Det påverkar troligen bolagens resultat negativt under första kvartalet, och det är fullt möjligt att det kan vara oroligt längre än så.

Men vi har varit med om liknande saker förut. Och världen kommer inte att gå under den här gången heller. Sen 1970 så kvalar februari 2020 inte ens in på topp-tio sämsta månaderna på de globala aktiemarknaderna. Det har funnits betydligt värre nedgångar, bland annat:
−17,3 % i oktober 1987 (under den så kallade ”Black Monday”)
−12,1 % i augusti 1990 (när Irak invaderade Kuwait)
−12 % i augusti 1998 (när Ryska staten gick i konkurs)

Så sitt lugnt i båten! Det är varken något nytt eller ovanligt som sker. Som Opti-kund har du blivit rekommenderad en portfölj som du och din ekonomi klarar av. Att den ibland kan sjunka i värde under resans gång är helt normalt. Man kan se det som priset man får betala för att den ska växa på sikt.

Hur gick det då för Opti-portföljerna under denna mörka månad? Ännu en gång ser vi värdet av vår ovanligt höga riskspridning, där vi inte bara investerar i aktier utan även i räntor och råvaror. För trots att globala aktier föll hela −10 % i februari, så klarade sig Opti-portföljerna bättre och sjönk väsentligt mindre. Som exempel:

Opti 3 (låg risk): −2,2 % (−0,9 % i år)
Opti 9 (högst risk): −6,4 % (−5,5 % i år)

Så vad bör man göra nu? Här kommer – hör och häpna – den enkla delen:

1) Sitt lugnt i båten: Du sparar långsiktigt. Kortsiktiga fall som dessa kommer alltid – och hämtar igen sig igen. All forskning visar att det bara är dåligt för plånboken när en orolig mage får styra – så vi ska inte låta den göra det!

2) Månadsspara: Träna istället dig själv i att tänka tvärt om. För när börsen faller blir det även billigare att köpa in sig på den, lite som om aktier vore på rea. Och med ett månadssparande kommer du automatiskt att köpa aktier billigare än idag, ifall börsen skulle fortsätta falla. Det skulle alltså kunna vara ett bra tillfälle att börja spara, ironiskt nog.

Det kommer troligen att vara oroligt ett tag till. Och det är helt okej! För du sparar långsiktigt, och håller huvudet kallt. Och om du tvekar på ditt lugn så öppna appen igen först om några månader istället 🙂

Vi håller koll på ditt sparande varje dag – så att du slipper.

Mvh,
Ann, Jonas och Opti-teamet


Kom bara ihåg att det i slutändan är smart matematik, inte magi. Historisk värdeökning är inte en garanti för framtida värdeökning, pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det belopp som du satt in.