Einstein och pengarna
Nyhet! Vill du lyssna på månadsbrevet som podd istället? Klicka här för 20 minuter lugnt prat om månadens (tidlösa) insikter, med så väl bonuskommentarer som onödiga tillägg.
Nyligen kom Sveriges färskaste astronaut Marcus Wandt tillbaka till jorden igen, efter 18 dygn i tyngdlöshet. 🚀
Under de dagarna cirkulerade han runt jorden och fick se en soluppgång, och en solnedgång, var 45:e minut. Det är inte konstigt att vi kan uppleva tiden annorlunda i rymden.
Tiden kan faktiskt bete sig annorlunda där. Om du till exempel befinner dig nära ett svart hål (eller ett annat supertungt objekt) kommer tiden att gå långsammare för dig än för någon på jorden. När du sedan återvänder till dina vänner på Moder Jord kommer de ha åldrats mer än dig. Det samma gäller för någon som färdas nära ljusets hastighet.
Det är lite som att resa i tiden, med skillnaden att vi bara kan resa framåt. Och att det faktiskt är verklighet, inte science fiction. Vi tackar Einstein för den upptäckten!
(Fun fact: För vardagliga exempel är dock skillnaden omärkbar, minst sagt. Om jag räknar rätt skulle en flygresa från Stockholm till Helsingfors bromsa ens åldrande med 0,000000003 sekunder. 🙃)
Men det är inte bara i rymden som tiden förbryllar. Tänk på din egen tid. Hur oändligt ett sommarlov kändes när du var sju år gammal. Eller hur en timme med en bästa vän gör att tiden verkar upphöra, medan allt du kan tänka på under pendlingen en morgon i februari är hur sekunderna släpar sig fram…
Det samma kan gälla pengar. Upplevelsen och värdet av pengar är – för att låna ”Einsteins” kända ord – relativ. Relativ jämfört med vad andra har. Men också relativ jämfört med hur mycket vi har av en annan viktig sak: Tid.
Byta tid mot pengar – och pengar mot tid
Tid, pengar och sparande hänger ihop.
👷♀️ Vi byter vår tid mot pengar när vi jobbar för att få lön.
🌱 Tid gör att pengar växer, om vi investerar dem.
🤝 Det går i viss mån även att byta pengar mot tid; med fritid, eller kvalitetstid.
Om vi vill byta tid mot pengar eller vice versa beror ofta på var vi är i livet. För precis som att Einstein visade att tiden är relativ så beror värdet av pengar på omständigheterna. När man har lite är varje krona värd mycket. När man har mycket, ja då känns en extra krona inte lika betydelsefull, och man hade hellre haft mer tid.
Den goda nyheten är att vi kan hacka systemet genom att nyttja de ”naturlagar” som rör tid, pengar och sparande. Genom att skicka pengar framåt i tiden kan vi få (mycket) mer pengar då än vad vi ger upp nu. Dessa pengar ger sedan möjlighet till mer tid då, när vi nog värderar den som högst.
Låt oss titta på hur vi alla kan bli interekonomiska plånboksresenärer.
Relativitets(spar)teorin
Tänk om Albert Einstein inte hade fastnat för att undersöka tid och rum, utan istället snöat in på fenomenet pengar. Kanske hade hans berömda bok ”Relativitets(spar)teorin” beskrivit hur pengar, tid och sparande är relativt.
📕 Första kapitlet: Hur mycket du sparar påverkas av hur andra runt omkring dig sparar.
Om ingen du känner månadssparar kommer den summa du sätter undan varje månad kännas stor. Men om du istället umgås med människor som sparar mycket, kan samma summa kännas liten. Vi jämför vårt sparande relativt andras.
Den jämförelsen kan också påverka hur mycket du väljer att spara. Om du har känslan att du sparar mer än andra kommer du troligen nöja dig så, även om du hade kunnat spara mer. Tycker dina vänner och familj istället att det är viktigt att prioritera sin ekonomi? Grattis! Då får du antagligen en liten extra skjuts i ditt eget sparande.
Att sparande är relativt kan således både hjälpa och stjälpa oss. Vi behöver jämföra oss med rätt grupp. Har ni helt olika ekonomiska mål och prioriteringar riskerar du att landa fel, utifrån dina förutsättningar och vad du vill uppnå.
Då kan det hjälpa att lyfta blicken och fundera på hur andra gör, bortom din vanliga grupp. Som exempel har nästan alla människor på Opti ett månadssparande, och snittbeloppet är närmare 2 000 kronor per månad.
Känns det görbart, men du sparar mindre idag? Då är det nog en bra jämförelse, och du kanske vill se över om den kan hjälpa dig spara mer.
Känns det omöjligt? Fortsätt som du gör idag, och se om du kan hitta inspiration bland dina vänner. Eller ge dem inspiration, för den delen!
Det samma gäller om 2 000 kronor varje månad känns easy peasy – utmana dig själv, och motivera andra! För sparande är relativt, och just din ”spargravitation” kan ha stor påverkan på hur “himlakroppar” omkring dig beter sig – och de på dig.
Tidskapsel fylld med pengar
Jag älskade filmen Interstellar. Storyn är att jordens resurser håller på att ta slut, och en grupp vetenskapsmän försöker lösa ett svårt problem rörande gravitation för att ge mänskligheten möjlighet till ett framtida bättre liv (på en annan planet).
Med den ständigt beslutsamme Matthew McConaughey i huvudrollen får vi uppleva otroliga rymdresor. Till slut lyckas han, inifrån ett svart hål, skicka lösningen på problemet åter till jorden genom tid och rum.
I verkligheten är det betydligt lättare att ge sitt framtida jag ett rikare liv. Att förflytta pengar genom tid och rum är nämligen ganska enkelt, likaså att räkna på värdet av att göra det.
Ett sätt vi kan se på vårt sparande är som en tidskapsel fylld med pengar som vi skickar in i framtiden. När den öppnas kommer den med största sannolikhet att innehålla mer pengar än vad du la ner i den. Hur mycket mer beror, precis som relativitetsteorin, på några saker:
⏳ Tid: Hur långt fram i tiden man valde att skicka kapseln (...hur länge man kan hålla sig från att öppna den).
🏎 Hastighet: Hur snabbt pengarna kunde växa under tiden de ”färdades” genom tiden – att de var investerade på ett långsiktigt bra sätt.
🪐 Gravitation: Hur du, och och de andra ”stjärnor” som du har runt dig i form av vänner och familj, påverkade varandra positivt till att spara mer under resans gång.
Att börja spara, investera pengarna i en bred portfölj som kan ge en långsiktigt god och stadig utveckling, och hela tiden forma ett så bra beteende som man kan för att fylla på sin tidskapsel – det är alltså lösningen.
Svaret är därmed ganska enkelt. (Även om vi, likt Matthew, också behövde dyka ner i (forskningens) svarta hål för att hitta det.)
Pengars värde för vårt framtida jag
När du sedan väljer att öppna tidskapseln så har det gått mer tid, men den innehåller även ännu mer pengar tack vare att dessa har växt på vägen.
Att ha mer pengar tidigare i livet än vad vi annars skulle haft, det ger oss många möjligheter.
En sådan möjlighet är att ”växla” tillbaka pengarna till tid, till exempel fritid eller kvalitetstid. Kanske jobba mindre, vara mer med våra barn och barnbarn, att resa mer, eller vad än som lockar! Och – här är kärnan – att kunna göra det tidigare i livet än vad vi hade kunnat om vi inte hade skapat vår kapsel.
Vem vet, här kanske vår alternative Einstein hade häpnat över sin upptäckt att ”pengatid”, på sitt sätt, kan röra sig i båda riktningarna: Tidigare i våra liv kan vi växla tid mot pengar, och om vi sedan skickar dessa pengar i en tidskapsel så kan våra framtida jag sedan byta tillbaka dem – mot ännu mer tid.
När du tänker på det här, finns det någon ändring du vill göra direkt, just nu? Sluta läs, och gör det. 🌟
En present till ditt framtida barnbarn
Poängen är nog glasklar vid det här laget: Genom att spara kan du ge ditt framtida jag en present.
Men du kan också skicka en tidskapsel med pengar till andra personer. Relativitets(spar)teorin kan nämligen ”magiskt” få en sak att bli två.
Tänk dig att du planerar att ge ditt barn en ny cykel i födelsedagspresent. Du väljer mellan två modeller. Den ena är 1 500 kronor dyrare. Istället för att ta den dyra varianten väljer du den billigare, och så investerar du de 1 500 kronorna du sparade i en långsiktig sparportfölj.
Voilà! Nu har du i ett slag fixat både en fin födelsedagspresent till ditt barn och till ditt framtida barnbarn! För om 30 år, när det är dags att köpa ännu en cykel till lilla Greta eller Ture, har tiden ”förvandlat” de 1 500 kronorna du sparade idag till cirka 11 000 kronor. Det borde räcka till en ny cykel.
Ett roligt experiment kanske, som går att tillämpa på många saker. Köp en billigare 🚘 / 🏠 / 📺. Spara resten och se vad ”pengatidsrymden” förvandlar dina pengar till.
Kanske blir det något helt annat, om 20–30 år? Kanske blir det … tid.
Februari, dina pengar och din tid
Tiden har gjort sin grej på marknaderna, och med våra investerade pengar, även i februari. Månaden avslutades med kursrekord för den amerikanska börsen som fortsätter att drivas uppåt av framförallt de stora tech-bolagen.
Både bolagens rapporter och inflationsutvecklingen har varit ungefär så som marknaderna förväntade sig. Inga negativa överraskningar där alltså, och ”tillräckligt bra” för att börsen kunnat fortsätta uppåt.
Så här utvecklades de tre stora tillgångsslagen i februari.
Det goda humöret på aktiemarknaden speglas också i portföljernas utveckling under månaden, särskilt högriskportföljerna som innehåller en högre andel aktier.
Opti 3 (låg risk): +0,6 % (+0,9 % i år)
Opti 9 (hög risk): +3,0 % (+5,1 % i år)
Klappa dig själv på axeln för att du adderat ännu en byggsten med pengar till din tidskapsel på sin resa mot framtiden.
Här och nu
Men är det ändå inte i stunderna när både tid och pengar upphör att existera som vi mår som allra bäst. Kanske var det vad Marcus Wandt upplevde när han tittade ner på jorden, där utifrån rymden. Tyngdlöshet, både i kroppen och i sinnet.
Det går inte att backa tiden[1]. Oavsett om det går snabbt eller långsamt så rör den sig i samma riktning. Mängden pengar vi har kan däremot både öka och minska under livets gång, beroende på vilka beslut vi fattar.
Att spara är ett sådant beslut: Att både växa mängden pengar man har, och sprida ut nyttan av dem mer jämnt över livet. Det ger oss ett större handlingsutrymme i vardagen, och möjlighet till mer kvalitetstid i framtiden. För värdet är relativt, och det värdet kan du faktiskt flytta mellan dina olika åldrar.
Och även om du kanske inte tänker på det så har du som sparar en superkraft. Blotta vetskapen om att sparpengarna finns där och jobbar för dig kan vara precis det som behövs för att kunna bortse lite mer från både tid och pengar. För att få lugn i sinnet här och nu, och kanske uppleva lite tyngdlöshet i vardagen. 🎈
Mvh,
Jonas, Ann & hela Opti-teamet
PS. Du har väl inte missat att det nu går att swisha in till din Opti-portfölj? Här kan du läsa mer om det. Och attans, i räkneexemplet i mailet vi skickade ut stod det 10 år istället för 15 år som det ska stå. Nu är det uppdaterat och alla siffror stämmer på bloggen!
Samtliga exempel om hur pengar kan växa om de investeras är gjorda med denna kalkylator vi har på vår hemsida. Det är ingen garanti, även om säkerheten i att man hamnar väl på plus blir större och större ju längre framåt i tiden vi skickar vår kapsel. För som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.
Som vän av fysikalisk ordning måste jag ändå tillägga att ekvationerna som rör tidsrum inom teoretisk fysik tillåter tiden att gå åt båda håll. Teoretiskt kan alltså tiden gå även baklänges. Men utifrån hur bananerna i min fruktskål ser ut så verkar det inte ske praktiskt... ↩︎