Trafikljuset slår över till gult
Vad hände på världens börser i juli och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de påverkar dig som sparar med Opti.
Medan många värmerekord slagits runt om i Europa under juli har det även varit hög aktivitet på de finansiella marknaderna. Mängder av bolagsrapporter har presenterats för årets andra kvartal, med blandade resultat. Generellt sett börjar dock trafikljusen slå över till gult efter en lång period av grönt. Vad beror det på?
Vi börjar nu se tydliga bevis på att konjunkturen, det vill säga hur ekonomin går, faktiskt försvagas. Det syns bland annat i rapporterna från de cykliska bolagen, det vill säga de bolag vars resultat brukar variera likt börsen. Bland dessa har flera bolag flaggat för att lägre efterfrågan på deras produkter/tjänster kan leda till uppsägningar och besparingsprogram om den negativa trenden fortsätter. Det är alltså ett tecken på att börsen skulle kunna försvagas framöver.
Räntorna agerar dock som en effektiv krockkudde, då centralbankerna sänker räntorna (eller avstår från att höja dem) samtidigt som marknadsräntorna faller. Det kan bidra till att dämpa effekten om ekonomin skulle försvagas framöver.
Sämre tillväxt i Sverige satte även förnyad press på vår redan så svaga krona. Inte roligt när vi semestrar i andra länder, men inget ont som inte har något gott med sig: starkare utländska valutor, där den amerikanska dollarn är den viktigaste, bidrar till att öka värdena på våra globala aktieportföljer, vilket vi återigen såg i Opti-portföljerna under juli.
Om vi lyfter blicken från ekonomin ser vi att de politiska spänningarna även fortsätter att stiga på flera håll. I Persiska viken fortsätter oron, efter att Iran beslagtagit minst en oljetanker. Handelskrigets status fortsätter att pendla fram och tillbaka, i takt med president Trumps humör. Ett tag var det tal om förnyade förhandlingar, men i slutet av månaden aviserade USA återigen höjda tullar vilket tydligt irriterade Kina och fick världens börser på svaj. Och Brexit-soppan fortsätter, nu med en ny premiärminister vid det brittiska rodret.
Hur påverkades då Opti-portföljerna i juli? Trots all denna oro har de fortsatt att utvecklas positivt. Den positiva och stadiga utvecklingen kan vi även denna gång tacka för att Opti-portföljerna investerar ovanligt brett. I juli utvecklades nämligen aktier i utvecklade marknader starkt (såväl stora som små bolag), men vi ser även god draghjälp från aktier i utvecklingsländer, råvaror och de utländska valutasäkrade räntepapperna som vi investerar i.
Så, trots oron utvecklades portföljerna genomgående positivt i juli, som exempel:
Opti 3 (låg risk): +1,6 % (+11,2 % i år)
Opti 9 (högst risk): +2,9 % (+19,2 % i år)
Så då är allt lugnt på taket och ditt Opti-sparande är lika säkert som regn i Göteborg och tågstrul hos SJ? Så är det såklart inte och vi tänker som alltid vara ärliga och säga det få vågar: Det är oroligt på marknaderna just nu och värdet på din portfölj kanske faller tillfälligt framöver. Men det kan också fortsätta att stiga till ännu högre nivåer. För sanningen är att ingen faktiskt vet, inte ens experter som vi.
Vi vet dock några sanningar från forskningen, som kan vara värda att upprepa:
- Det går bäst för dem som håller huvudet kallt och inte tar ut pengar när det är oroligt på marknaderna.
- Månadssparande är enormt effektivt, särskilt i oroliga tider.
- Ett billigt sparande med ovanligt hög riskspridning, som det du får hos Opti, brukar över tid ge mer avkastning än andra investeringar med samma risk.
Snart är det dags för en ny terminsstart, men än så länge har du förhoppningsvis många varma dagar kvar att njuta av. Så, sitt lugnt i båten, månadsspara om du kan och låt Opti och tiden jobba åt dig. Vi håller koll, så att du slipper!
Håll huvudet kallt,
Ann, Jonas & Opti-teamet
PS. Kom bara ihåg att det i slutändan är smart matematik, inte magi. Historisk värdeökning är inte en garanti för framtida värdeökning, pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det belopp som du satt in. DS.