Omvänd verklighetsflykt

Kort version 💥

Berättelser kan få oss att se med nya ögon på det vi har. Det gäller även för ekonomi och pengar. Låt dig inspireras, eller ge dig själv en reality check i sommar genom att förflytta fokus från allt som pågår i din egen ekonomi, till skönlitteraturens värld.

Inför sommaren tipsar vi om böcker som får oss att tänka till kring värdet av pengar och tid, och vad ett tryggt sparande kan bidra med i livet. Du hittar boktipsen i texten här nedan!

Trevlig läsning! 📖

❓Månadens fråga: Förra månaden smög vi ut en enkät till några av er som handlade om vilka hemligheter ni har kopplade till pengar. Enkäten sköttes helt av ett AI-verktyg som heter Listen Labs.

Allt har gått bra så vill även du dela med dig av en pengahemlighet helt anonymt så hittar du enkäten här.

Nästa månad får ni veta mer om resultatet av undersökningen!

Sol, bad och läsning

Hur skulle det kännas om du vann en miljon eller omvänt, om du blev tvungen att börja om från noll utan ett öre på fickan? Hur skulle ditt liv påverkas om inflationen rusade och dina pengar snabbt tappade värde? Vad skulle hända med dig om du nådde dina drömmars mål och allt var inom räckhåll? 🤔

Det kan vara roligt att fundera över, men samtidigt svårt att veta hur vi faktiskt skulle reagera om det blev verklighet. Att uppleva ekonomiska med- och motgångar, på riktigt, kan förändra hur vi ser på ekonomi och pengar.

Och det går inte att lära ut. Det finns ingen kurs eller faktabok som på samma sätt som verkligheten kan få dig att uppskatta värdet av en buffert eller ett regelbundet sparande. (Det finns faktiskt forskning på det här också som visar att mer kunskap är ett av de minst effektiva sätten att påverka hur vi beter oss[1], men det ska vi inte gå in på nu.)

Men det finns ett sätt att se bortom oss själva som vi människor har använt oss av i alla tider, långt innan beteendeforskare i tweedkavajer analyserade data för att förstå hur vi påverkar varandra; nämligen berättelser. För till skillnad från fakta kan berättelser få oss att glömma oss själva för en stund, leva oss in i andras verkligheter och känna känslor vi annars inte är i närheten av.

Eftersom sommaren för många är en period då vi har lite mer tid till läsning vill jag bjuda på några boktips som kanske ger nya ekonomiska insikter, inspirerar eller bara underhåller en stund. Låt böckerna ge dig en liten paus från tankarna på din egen ekonomi och lev dig istället in i andras ekonomiska världar. Vem vet, kanske ser du annorlunda på dina pengar och ditt sparande efteråt.

From rags to riches

Oavsett hur din ekonomi känns just idag– enkel, komplicerad eller någonstans däremellan – så finns det alltid en bok som kan hjälpa dig med nya perspektiv, framtidshopp eller inspiration. Det kan vara särskilt värdefullt i perioder när ekonomin inte är på topp.

Konsumtionssamhällets baksida är ett tema som författaren Bret Easton Ellis tar upp i böckerna Noll att förlora, American Psycho (ja, filmen!) och Skärvorna. Det är hårt och rått, en påminnelse om det absurda i jakten på lycka genom materiella ting.

På liknande sätt fångar Tone Schunesson samma känslor och mekanismer, men i ett svenskt sammanhang, i boken Dagarna, dagarna, dagarna från 2020. Porträttet av influeraren/modellen som har sina glansdagar bakom sig är självklart tillspetsat, men de känslor bokens huvudkaraktär känner när hon kämpar för att få ihop de 100 000 kronor hon behöver för att köpa sitt hyreskontrakt från sitt ex har vi nog alla upplevt.

En modernare berättelse om unga människor som ger sig ut på äventyr som inte kretsar kring konsumtion och materiell framgång är Gabrielle Zevins Imorgon och imorgon och imorgon från 2023. Som så ofta med välskrivna romaner så tar boken läsaren in i en okänd värld (spelskaparvärlden) men det är också en berättelse om hur den som följer sin kreativitet och passion kan nå målet som så många unga vuxna vill nå. Berättelsen blir också ett exempel på att det inte alltid är bra när drömmar slår in.

Har du ännu inte tagit dig igenom Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad-serie så har du något härligt framför dig. I 1800-talets Sverige existerade inte möjligheten att lägga undan pengar, spara och investera för majoriteten svenskar. Vi levde från hand till mun. Men ändå med samma drömmar och förhoppningar om framtiden. De tre böckerna är en stark påminnelse om de tuffa förhållandena som rådde för bara några generationer sedan.

På jakt efter mer

Är du på jakt efter mer att läsa men är lite osäker på vad som skulle passa dig, då kan du tänka så här. Hur skulle du vilja att din ekonomi ser ut nästa sommar? Vad vill du ha mer av? Vad vill du sluta med? Gå på första magkänslan – är det inspiration och nya idéer du behöver mest av allt, leta efter böcker som är upplyftande och positiva. Böcker med huvudpersoner som jobbar med något du skulle vilja jobba med, bor på en plats du skulle vilja bo på eller har något annat i sitt liv som du letar efter.

Eller vill du känna mer tacksamhet över det du har och sluta jämföra dig så mycket med andra? Då kanske böcker som utspelar sig i historiska miljöer kan bidra med perspektiv på vad tidigare generationer fått utstå dagligdags och som vi slipper idag.

Finns det ett barn eller en ungdom i din närhet som också behöver hjälp på traven med sommarläsningen?

🥨 Astrid Lindgrens Madicken är lättsam och trevlig läsning men lyckas samtidigt visa de stora skillnader i förutsättningar som olika barn hade i Sverige i början av 1900-talet.

☀️ En bok som utspelar sig i nutid och visar upp hur olika familjer har olika möjligheter under sommarlovet är Hemma hela sommaren av Elin Johansson. Det är en påminnelse om att föräldranärvaro ofta är viktigare än dyra resor och hur mycket som går att hitta på i närmiljön.

🐺 En bok som tar upp tidlösa koncept som tid, relationer och vänskap är Sandvargen av Åsa Lind. En annorlunda och finurlig bok som passar perfekt för högläsning på stranden i sommar.

⏳ För lite äldre barn kan klassikern Momo eller kampen om tiden av Michael Ende som på ett mästerligt sätt visar värdet av tid vara en fin startpunkt för familjediskussioner om värdet av pengar och tid.

Vart tar du med dig din bok?

Som psykolog har jag många gånger reflekterat över skönlitteraturens förmåga att transportera oss till platser dit varken fakta eller argument kan ta oss. Böcker kan vara njutning blandat med kunskap och verktyg för beteendeförändring i ett enda litet behändigt paket som lätt tas med på vandringen, tågluffen eller till sommarstugan. Kalla det eskapism eller verklighetsflykt, jag tror att det är precis tvärtom. Genom att hitta nya vinklar och perspektiv kan vi få lättare att hantera och uppskatta vår egen verklighet. En omväg som blir en genväg.

Och vet du vad, en förutsättning som gör det så mycket enklare att koppla bort vardagen och njuta av semesterläsningen är att du som sparar hos Opti kan känna trygghet i att vi tar hand om allt som får pengarna att växa, så att du kan göra precis det du vill göra under semestern.

Vi ses igen i augusti 🕶️

Mvh,
Niklas och hela Opti-teamet

Marknaderna i juni

Juni blev en stark månad på de finansiella marknaderna, trots att de geopolitiska oroligheterna accelererade då blickarna - och attackerna - nu även riktats mot Iran. Amerikanska börserna, med teknikbolagen i spetsen, satte trots detta nya rekord samtidigt som även tillväxtmarknaderna utvecklades starkt. Detta är delvis kopplat till den kraftigt försvagade dollarn, som utmärker sig som den mest iögonfallande förändringen under 2025. Oljan fick skjuts uppåt av konflikten i mellanöstern och drog med sig råvaror uppåt. Det speglar även sektorutvecklingen på börserna där energi, teknologi och försvar var de starkast lysande stjärnorna.

Trump fortsätter att skapa oro, men en ny akronym har skapats som speglar vad vi hittills sett - TACO, Trump Always Chickens Out - innebärande att han är stor i ord och hot, men inte lika övertygande vad gäller genomförande. Centralbankerna fortsätter att parera oro och en svag konjunktur, där både ECB och Riksbanken sänkte räntorna under månaden. Nu går vi in i en ny rapportperiod då vi får se hur bolagen utvecklats under andra kvartalet samt hur de försöker sia om framtiden. Läget framåt är fortsatt ytterst svårläst, så kristallkulan lär vara grumlig även vad gäller de närmsta månaderna. Så, spänningen på finansmarknaderna lär bestå även när Sverige tar semester och parkerar i hängmattan med en bok eller ett sommarprat i lurarna.

Opti 3 (låg risk): +1,6 % (-0,9 % i år)

Opti 9 (hög risk): +2,9 % (-4,3 % i år)


[1] Albarracín, D., Fayaz-Farkhad, B., & Granados Samayoa, J. A. (2024). Determinants of behaviour and their efficacy as targets of behavioural change interventions. Nature Reviews Psychology. https://doi.org/10.1038/s44159-024-00305-0

Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.