Ladda ner

Vitt brus och eviga sanningar

Nyhet! Vill du lyssna på månadsbrevet som podd istället? Klicka här för 25 minuter lugnt prat om månadens (tidlösa) insikter.

Konjunkturläge och kvartalsrapporter. Volatilitetsindex och sentiment. Huspriser som rör sig med den långsiktiga räntebanan. Och hur är det med arbitragemöjligheterna på valutamarknaden nu? … 😵

Nej, vänta! Sluta inte läsa. Jag försöker bara fånga er uppmärksamhet med det här krångliga språket för att prata om just … språket..

För det verkar ju finnas ett speciellt språk, vi kan kalla det ”ekonomiskan”. Det som talas på ekonominyheterna, hos banken och bland experterna, av såväl harar som sköldpaddor. Men varför är det så invecklat? Och missar jag något när jag hör dem babbla på nyheterna, samtidigt som mitt huvud mest funderar på om vi har falukorv i kylen till kvällens stroganoff?

Att följa nyheterna fyller så klart en funktion. Det är trevligt att kunna prata med vänner och kollegor om vad som händer i omvärlden. Och ibland är det förstås också viktigt att känna till saker som påverkar oss och samhället. 🌍

Men att fatta beslut om ditt sparande utifrån vad som sägs där är sällan en bra idé. Nyheterna delar ju bara det som är ”nytt”. Och medan det nya lätt fångar vår uppmärksamhet och får oss att vilja agera, så bygger framgångsrikt sparande på tidlösa sanningar. Som att ta det lugnt – och inte agera. (Men det skulle inte bli särskilt spännande nyheter, eller hur.)

Nyheterna blir på så sätt ett slags brus. Ett brus som inte bara stör oss i våra pengabeslut, utan som till och med kan få oss att fatta sämre sådana. Med det här månadsbrevet ska vi försöka minska bruset lite. ”Noice cancelling för din ekonomi” kan vi kalla det.

När bruset minskar märker vi även att det finns en lugn och tidlös melodi bortom det, spelad av herr statistik och herr historia, dirigerad av fru forskning. En melodi som kan hjälpa oss minnas vad som är rätt nästa gång nyheterna, experten eller vår hare till bekant får oss att känna att vi bara ”måste” göra någon snabb förändring i vårt sparande för att inte ”missa möjligheten” eller ”fortsätta förlora”.

Melodin däremot, den bryr sig inte om sådana rädslor, utan hummar stadigt på med en låg men säker röst:. ”Allt är lugnt. Det som händer nu har hänt förut, och spelar ingen större roll på sikt. Du har redan gjort det du behöver: Du månadssparar, och din portfölj är byggd för att hantera även detta. Fortsätt bara spara. Speciellt om det känns oroligt, för det är då du kommer tjäna allra mest avkastning. Det är faktiskt allt du behöver göra.” Och sen kan falukorvstankarna få tränga sig på igen, lite mer välkomna denna gången.

Kanske inte någon schlager direkt! Eller vad säger du Loreen, ska vi slå våra kloka huvuden ihop inför 2024? 💃🕺

För dig som inte vill vänta på att se hur väl vardagsfinans dressar i paljetter, läs vidare.

Bortom bruset

Vi lever i ett mer eller mindre konstant flöde av nyheter (men även social media, och annat). Utifrån hur de påverkar oss skulle vi kunna säga att de är olika sorters brus.

”Snälla” nyheter är sådant vi förstår och som inte känns hotande eller skapar stress. De skulle vi kunna kalla för vitt brus.

(Fun fact: Vitt brus är egentligen ljud som innehåller alla frekvenser i samma intensitet, på samma gång. Det kan kännas avslappnande att lyssna på. På Spotify finns exempelvis spellistan ”White Noise Baby Sleep”, ett tips till alla er föräldrar som också har svårt att få era småbarn att sova. 👶)

Nyheter som är svåra att förstå, eller hemska, kan istället stressa oss. De nyheterna kallar vi bara för brus. När det bruset blir för högt så tar det av vår energi. Vi får svårare att fokusera. Bruset tar över och allt som finns är en stressad version av här och nu, vilket får oss att glömma det som varit – och minst lika viktigt – det som ska bli. Till exempel vad ditt sparande kan bli, om du bara fortsätter.

Det är inte ens säkert att du tänker på det där störande bruset. Vi människor är experter på att anpassa oss. Som ventilationssystemet på ditt förra kontor, som du aldrig visste fanns innan du en dag jobbade över till efter klockan sex när det plötsligt stängdes av… och vad skönt det blev.

Nyheter, och för den delen social media, kan vara samma sak. Vi upplever nog inte att de stör oss. Trots det infinner sig en känsla av lättnad när vi minskar ner på dem. Och sakerna de basunerar ut som viktigast i världen visar sig oftast, några veckor senare, kunna förpassas till en fullkomligt oviktig fotnot i kapitlet om vecka 48, 2023, i biografin om ditt liv.

Din sparhistoria

Om du tittar på hur dina pengar är investerade kanske du kan se spår av när bruset påverkade dina beslut. Aktien du hoppades och trodde på, kryptoinvesteringen, eller årets bästa fond som alla snackade om där och då.

Det kan vara exempel på brus-investeringar. Du kanske rentav minns hur det pratades om den där investeringen i media, och känslorna du kände. 🤑😵💫🤯

Ibland lockas vi av förhoppningen om att tjäna pengar snabbt. Andra gånger vill vi bara undvika känslan av att bli lämnade på perrongen medan ”alla andra” håvar hem de stora vinsterna – och gärna talar om det.

Om du vill ha vårt tips: Om det rör investeringar och du känner massa känslor – gör det inte.

Ett aktuellt exempel på vad det snackas om i bruset är bolag inom området artificiell intelligens, så kallad ”AI”. Och visst är det spännande med allt vad den nya tekniken för med sig. Inte konstigt att vi blir nyfikna!

2015 flödade 0,3 miljarder dollar in i en av de mest handlade fonderna med inriktning mot AI[1]. 2021 hade det växt till en fors, med investeringar på 21 miljarder dollar[2].

När man hör sådana siffror är det lätt att känna att man håller på att bli lämnad på investeringsperrongen … igen. Men då påminner oss historien, och melodin, om vissa sanningar.

Historien upprepar sig

Vi har sett det förr. På såväl hemmaplan som globalt minns nog många de otroliga summor pengar som började strömma till den nya heta ”IT-sektorn” runt millennieskiftet. Miljardbolag växte som svampar ur den nya internetmyllan, till synes över en natt.

Och sen kom en annan natt, några månader senare, som lät oss bevittna hur en av de största bubblorna i modern historia brast. Pengarna var borta...

… eller var de?

Det är bara ena sidan av historien. För i samma andetag måste vi påminna oss om att IT, trots sin makalöst maffiga bubbla för drygt 20 år sedan, idag är en av världens största branscher.

Det finns flera olika poänger här: För mycket pengar, för snabbt, är oftast inget framgångsrecept – på kort sikt. Men på lite längre sikt så var till och med IT-bubblan, trots sin legendariska storlek, egentligen bara brus. Ett hack i kurvan, knappt synligt för den som sedan dess fortsatt att spara månad för månad. Medan den som kaxigt undvek att investera i IT alls både innan bubblan men också framåt, ja det är den personen som idag står kvar på perrongen.

Du som lyckats lyssna igenom allt brus om bubblor har nog hört melodin humma i bakgrunden när du läst de senaste styckena. Låt oss nynna med på hur melodin kan gå idag.

”Ja det flödar in mycket pengar till AI – men allt är faktiskt lugnt. Det som händer nu har hänt förut. Kanske blir det en IT-bubbla, kanske inte. Det spelar ingen större roll på sikt.”

Du har dessutom redan gjort det du behöver: Att du månadssparar i en mycket bred portfölj betyder att du redan investerar lite i AI-bolag varje månad – du är med på tåget! Men du sitter också rätt säkert på det om även AI skulle visa sig vara en bubbla, tack vare att du varje månad även investerar i så mycket annat med. Det är värdet av riskspridning.

[Sen kommer schlager-höjningen, och Loreen tar i från tårna.]

Så fortsätt bara spara. Speciellt om det känns oroligt just nu. Speciellt om AI skulle bli en bubbla! För det är troligen då du kommer tjäna allra mest avkastning, genom att köpa in dig riktigt billigt i något som, likt IT, kan bli enormt stort i framtiden.

Och det är faktiskt allt du behöver göra, att fortsätta.

Där har vi melodin. Som ett eko av de eviga sanningarna. Och rätt långt från medias dagliga pendlande mellan domedagsprofetior och frälsningsretorik.

Lite skönare, eller hur?

Städa upp i bruset

Det kan vara ett intressant experiment att städa lite i sitt brus.

Det behöver inte vara radikalt. Få hållbara saker är radikala. Och det är, som alltid, hållbart som vi jagar. Vi söker inte stora förändringar som vi kanske ger upp om 15 dagar. Utan mjuka, snälla sådana, som vi skulle kunna se oss hålla fast vid i 15 år.

Pröva, bara som ett experiment, att flytta bort dina nyhetsappar från startskärmen på telefonen. Eller sluta bara att gå in på saker som rör ekonomi. Kanske en bra podd ska få ersätta kvällsnyheterna när den där stroganoffen väl ska lagas? Se hur just du kan få lite mer signal i allt brus.

Och sen har vi våra brus-investeringar. 🙈

Den där lovande aktien kanske inte kommer att återhämta sig, trots allt. Skaver kryptokontot i sinnet varje gång du tänker på det? Bra tecken. Och årets fond 2022 var nog just det – årets fond, 2022. Vissa tåg går trots allt, och det kan vara skönt att veta att det bara brukar vara slump om vi råkar vara på dem eller inte.

Vi ska våga städa bland våra brus-investeringar. Effekten kan bli oväntad.

Surdegarna försvinner så klart (din ekonomi kommer att tacka dig). Men det blir också lugnare i sinnet när vi känner att vi äntligen tagit tag i dem. Och ”ekonomiskan”, nyhetsbruset, förvandlas så sakta till ett snällt vitt brus. Ett mjukt bakgrundsljud som inte stör, utan bara finns där. Med en skön underliggande strof; melodin.

Allt är lugnt. Du har gjort det du ska. Fortsätt bara. ❤️

Månadens vita brus (november)

Kanske skulle vi egentligen hoppa över vad som hänt just denna månad? Det spelar ju ingen roll i det långa loppet. Du kan alltså med gott samvete sluta läsa nu, och ägna dig åt annat. ⛷️🍷🎨📕🏌️

För dig som ändå är nyfiken så har november bjudit på lite brus… nej, förlåt – nyheter. Många centralbanker, inklusive den svenska Riksbanken, har för första gången på länge beslutat att inte höja styrräntan. Det beslutet är en följd av att inflationen fortsätter att bromsa in, räntehöjningarna har alltså fått den effekt man ville ha. Att inflationen tappar fart och räntorna faller gör också att intresset för investeringar i aktier ökar. Allt det här låter väl ganska bra?

Jo, att de åtgärder man sätter in också fungerar är såklart en lättnad. Men att vända en ekonomi tar tid. Vi har en bit kvar av ekonomisk vinter, men som historien visar så kommer våren och sommaren till slut.

Monthly return NOV23@1400w.png

Att räntemarknaden gick så starkt, och råvarorna samtidigt backade mycket i november, gjorde att Opti 3 steg mer än Opti 9.

Opti 3 (låg risk): +2,6 % (+5,0 % i år)
Opti 9 (hög risk): +1,7 % (+11,5 % i år)

Men vad som hände i november är bara en liten del av den större berättelsen. Det som finns i mitt huvud är herr statistik, herr historia och fru forskning, och de eviga sanningar som håller och optimerar portföljerna på lång sikt.

Det här är det jag tänker på.

Estimated return 30 years@1400w.png

Andas in, andas ut.

Mvh,
Jonas, Ann & hela Opti-teamet


Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.


  1. Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF ↩︎

  2. Siffror från Morningstar ↩︎