Ladda ner

Nya ISK-regler – när skatten blir en skatt 💰

Kort version 💥

När man ska få sina pengar att växa är det viktigt att välja rätt kontoform, så att man inte betalar för mycket i skatt. Det, precis som nästan allt annat, sköter Opti åt dig. Därför har nästan alla som investerar hos Opti idag ISK-konton, vilket visat sig vara ett bra beslut.

Och nästa år blir ISK ännu bättre. Dels blir det helt skattefritt(!) upp till 150 000 kronor (och 2026 dubblas gränsen till 300 000 kronor). Samtidigt sänks också skatten på de belopp som är större än så. Totalt sänks skatten nästa år, jämfört med i år, så här mycket[1]:

Din portfölj Sänkt skatt
50 000 kr 540 kr
150 000 kr 1 630 kr
300 000 kr 1 990 kr (2026 blir det hela 3 260 kr)

📈 Vårt tips: I praktiken kommer du att få lite bättre skatt där i mars-april när beskedet kommer. Det är lätt att missa, men gör inte det! Omvandla istället skattesänkningen till ett ökat månadsspar redan nu, så kan du ge dig själv en fin ”ISK-bonus” om några år. Att spara 200 kronor extra varje månad kan ge dig 70 000 kronor extra om 15 år, om du sparar i Opti 9. Sparar du i 30 år kan summan växa till 260 000 kronor. Inte illa!

Hur ISK tog Sverige med storm

Det är snart 13 år sedan det nya investeringssparkontot, ISK, först såg dagens ljus. ”Isken” – som fisken utan f – var född! 🐟

Kontotypen tog spar-Sverige med storm. Dess smidighet märktes tydligt när deklarationen damp ner i brevlådan; ja det var på den tiden då de flesta fortfarande fick hem en pappersdeklaration. Istället för en mödosam redovisning av föregående års försäljningar av aktier och fonder så var allt redan förifyllt och klart!

Men den nya kontotypens största fördel var skatten. Jämfört med ett aktie- och fondkonto, som tidigare var det vanligaste kontot att spara på, har skatten för ISK varit klart fördelaktig för den som sparar långsiktigt.

Det beror på att ISK har en så kallad ”schablonskatt” som beror på hur mycket pengar man har på kontot (samt statslåneräntan). Denna skatt har sedan ”iskens” födelse i snitt varit knappt 0,5 % av kapitalet per år, snarare än de 30 % i skatt på vinsten som man betalar med ett aktie- och fondkonto. Förenklat kan sägas att när man förväntar sig en rätt hög avkastning i snitt över flera år, likt den för Opti-portföljerna, så blir skatten på ISK därför betydligt lägre, än för ett aktie- och fondkonto.

Det är också därför vi på Opti valt att erbjuda våra portföljer på ISK. Deklarationen blir Opti-enkel, och skatten förväntas bli lägre – pengar som du istället kan återinvestera så att de kan få fortsätta att växa.

Nästa år blir det dessutom ännu billigare att spara på ISK, och det finns två skäl till det.

⭐ Skattefritt upp till 150 000 kronor (och upp till 300 000 kronor år 2026).
↘️ Lägre skatt på summor som överstiger de gränserna.

Vad innebär de här förändringarna – i kronor och ören? Låt oss först titta på hur de nya gränserna under vilka man inte betalar skatt alls påverkar. Därefter flyttar vi blicken mot effekten av att skatten även sjunker på större summor.

Sparande upp till 150 000 kr

Att din Opti-portfölj på ISK blir skattefri upp till 150 000 kronor nästa år innebär att du ”tjänar” lite varje år i form av en lägre skatt.

Hur mycket du ”tjänar” beror på hur mycket pengar du har sparat. De flesta kan räkna med att det blir några hundra – och upp till flera tusen – kronor, jämfört med skatten för 2024. Och 2026 ökar det ytterligare, när den skattefria gränsen höjs till hela 300 000 kr, mer om det senare.

Det här kommer du att märka när deklarationen kommer i mars eller april, eftersom ISK-skatten regleras i efterhand. Det kan vara värt att veta att om du har flera ISK beräknas skattesänkningen på den totala summan, inte varje konto för sig. Det lönar sig alltså inte att sprida ut sina pengar över flera ISK-konton.

Så mycket mindre skatt betalar du:

Din portfölj Minskning av skatten
50 000 kr 540 kr
75 000 kr 810 kr
100 000 kr 1 090 kr
150 000 kr 1 630 kr

Effekt när du har mer än 150 000 kr på ditt ISK

Har du sparat ihop en summa som överstiger 150 000 kronor kommer du att märka av förändringarna i beskattning ännu tydligare. För utöver att du alltså inte betalar skatt alls på de första 150 000 kronorna, kommer också ISK-skatten på summor över den gränsen sänkas.

Att ISK-skatten sänks är en direkt följd av att räntorna nu går ner. Ingen har nog missat att deras bolån blivit billigare, men räntesänkningarna påverkar alltså även ISK-skatten positivt.

Hur funkar det? Jo, skatten på ISK baseras på något som kallas statslåneräntan. Det är en ränta som Riksgälden sätter och som används när man räknar ut lite olika skattesatser, bland annat för ISK. Det är räntan i slutet av november varje år som ligger till grund för beräkningen av skatten för ISK under hela nästa år, i detta fall 2025. Exakt vad ISK-skatten blir vet vi först den sista november, men prognoserna pekar på att den kommer att sjunka från 1,086 % till ca 0,843 %.

Effekten kommer att bli ännu större 2026 för då höjs den skattefria gränsen till 300 000 kronor. Då kommer du med andra ord inte att betala någon skatt på ISK-sparande under 300 000 kronor.

Om vi översätter procenten till kronor och ören ser skattesänkningen nästa år, jämfört med i år, ut så här:

Din portfölj Minskning av skatten år 2025
200 000 kr 1 750 kr
300 000 kr 1 990 kr (2026 blir besparingen 3 260 kr)

Och har du en miljon kronor sparat minskar skatten år 2025 med 3 700 kronor, och med hela 4 960 kronor år 2026. 💥

Din alldeles egna ISK-bonus

Hur påverkas du av skattesänkningarna? Minskade bolånekostnader är det som troligen redan märks i plånboken för den vanlige svensken, något som vi räknade om till kronor och ören i juni. Och bättre kommer det att bli. Att skatten på ISK sjunker är visserligen trevligt men har, för de flesta, inte samma stora betydelse för vardagsekonomin.

Men det finns också en viss fördel med det. Dessa extra pengar kanske flyger lite under radarn. Och det gör det också enklare att ”trolla bort” dem igen – men denna gång in i ditt eget sparande! Med tidens hjälp kan din Opti-portfölj sedan omvandla de där pengarna till något substantiellt: din alldeles egna ISK-bonus. 🌟

För även små belopp kan få stor effekt, med hjälp av lite tid.
Increased monthly.png

Det svåraste med sparande är ofta att komma igång. När det väl flyter på – när du har blivit en sparare – då är det lätt. Och när det dessutom kommer goda nyheter om skattesänkningar, ja då är det ännu lättare. Redan nu i veckan ser det ut som att vi får ännu en nyhet om fler räntesänkningar när Riksbanken ska lämna besked om styrräntan på torsdag morgon.

Ta tillfället och boosta ditt sparande, vrid upp sparvolymen lite. Du kommer tacka dig själv i framtiden!

Mvh,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet

Marknaderna i oktober

Det var kvartalsrapporterna och det kommande amerikanska valet som framför allt satte avtryck på marknaderna i oktober. Bolagens rapporter har visat att takten i ekonomin fortsätter att sjunka något, företagen säljer mindre och vinsterna sjunker.

Det skulle kunna vara negativt, men eftersom det inte är någon nyhet, marknadens aktörer har redan räknat med det här, så är det i stället förväntningarna om de positiva effekterna från lägre räntor som gör att månaden ändå slutar på plus.

Att räntemarknaden backade kan hänga samman med den osäkerhet som råder inför valet i USA och hur världens största ekonomi kommer att utvecklas framöver. Nästa månad vet vi mer om det.

Opti 3 (låg risk): +0,0 % (+6,8 % i år)

Opti 9 (hög risk): +2,5 % (+16,7 % i år)

[1]: Vi vet ännu inte exakt vad ISK-skatten för 2025 kommer att bli eftersom räntan som styr det sätts i slutet av november. Men jämfört med årets skattenivå har räntan gått ner och vi utgår i våra beräkningar från att ISK-skatten kommer att landa på ungefär 0,843 procent 2025.


Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.