Ännu bättre sparande – nya uppdaterade portföljplaner

Om det är en sak alla bör känna till om sparande är det att det oftast är bäst att sitta still i båten. Spara regelbundet och långsiktigt, och försök inte tajma marknadens upp- och nedgångar. Det leder oftast till sämre avkastning. Långsiktigt framgångsrikt sparande är förvånansvärt enkelt. För de allra flesta är månadssparande en alldeles ypperlig uppfinning och det enda som behövs för att nå sparmålen.

Diversifiering viktigt för balansen

Vårt jobb på Opti är att bygga en portfölj som gör att ditt sparande växer över tid. Vi fördelar pengarna i din portfölj mellan olika typer av fonder. Aktiefonder är en viktig komponent eftersom aktiemarknaden ger högst avkastning på lång sikt. Men ibland faller aktiemarknaden mycket utan förvarning och därför balanserar vi dina pengar med andra typer av fonder, så som ränte- och råvarufonder, som går upp lite mindre på lång sikt, men som kan ge dina pengar välbehövlig stabilitet när aktiemarknaden går dåligt. Det gör att du får en bättre balans i portföljen.

Den exakta balansen mellan de olika fonderna avgörs av hur mycket risk du kan och vill ta med dina pengar. Den som går bra med plus varje månad och har en del sparat sedan tidigare kan ta en högre risk än någon med mindre marginaler, och därför investerar vi i så fall en större andel av portföljen i aktiefonder. Vilken fördelning just du har i din portfölj hittar du genom att klicka på din portfölj i appen och scrolla ned lite till rubriken ”Portföljens innehåll”.

Låga värderingar och hög avkastning

På lång sikt går marknaderna upp. Därför är det oftast bäst att behålla balansen mellan de olika fonderna och fortsätta rebalansera mot den, så som vi gör löpande varje kvartal. Men ibland inträffar något som skakar om ekonomin. Då kan en eller flera marknader gå upp eller ner extremt mycket, jämfört med vad som är normalt. Det händer väldigt sällan, kanske bara vart 10:e–20:e år. Men när det händer går det att tjäna ovanligt mycket pengar på lång sikt, genom att försiktigt ändra balansen mellan fonderna i din portfölj.

De historiska bevisen för att till exempel låg värdering förutsäger hög framtida avkastning på lång sikt (och tvärtom) är starka. I grafen nedan kan du se den framtida genomsnittliga avkastningen över riskfri ränta under tio år, för den amerikanska aktiemarknaden från januari 1900 till december 2015, alltså över 100 års data.


Framtida tioårig genomsnittlig avkastning per år på den amerikanska aktiemarknaden, sorterad efter värdering, mätt som cykliskt justerat P/E-tal 1900–2015[1]

När värderingarna är som lägst, alltså när marknaden gått ner mycket (staplarna till höger), då har avkastningen efteråt också varit som högst – och tvärtom (staplarna till vänster). Så, att försiktigt öka andelen aktier efter att aktiemarknaden fallit mycket har varit en bra strategi för att nå en hög avkastning på lång sikt.

Det tål att upprepas: Det här är inget som händer varje år, det är ytterst ovanligt med så pass stora upp- och nedgångar att det finns en relativt stor säkerhet i att agera på dem.

Det är heller något som du behöver hålla koll på. Det enda du behöver göra för att vi ska kunna ta vara på sådana – mycket ovanliga – tillfällen är att se till att du godkänt vårt senaste kundavtal med tillhörande portföljplan.

Det gör att vi kan hålla koll åt dig, och när det är dags göra justeringen – till exempel att öka andelen aktier i din portfölj något efter ett historiskt stort fall. Vi säger alltid till när det sker, och justeringarna är alltid försiktiga så påverkan på din risknivå är liten.

Om du har frågor eller tvekar på om du uppdaterat ditt avtal så kan du alltid höra av dig till oss så hjälper vi dig.

Och kom ihåg, det här är inget du behöver lägga tid och energi på att bevaka. Vi löser det åt dig.

Mvh,
Anders och hela Opti-teamet


Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.


  1. Källa: Market Timing: Sin a little - Resolving the valuation timing puzzle. (Asness et al., 2017). Data från Robert Shillers (Yale universitetet) databibliotek. Avkastning på den amerikanska aktiemarknaden kommer från Global Financial Data, Ibbotson/Morningstar och Datastream. S&P 500 Index från 1926, före 1926 består datan av en rekonstruktion av S&P 500 tillgänglig på Robert Shillers databibliotek. Datan inkluderar vinster och utdelningar från Cowles and Associates, interpolerad från årsdata. Årsmedelvärde för avkastning över riskfri ränta är baserad på kvartalsdata. ↩︎