Varför inte bara 100 % aktier?

Att äga aktier är kul! Men det är också riskfyllt, vilket vi ska tala lite mer om nu. Och i slutet även visa vad lösningen är.

Aktier har en mycket hög volatilitet, vilket på vanligt språk betyder att kurserna brukar svänga mycket upp och ner. Det gäller om man köper ett större antal aktier (till exempel genom en aktiefond), och speciellt för enskilda aktier.

Hög volatilitet innebär att det kan gå oväntat bra. Vi har nog alla känt oss avundsjuka – och rent utav kanske lite dumma – när vår granne/kusin/kollega/bloggare berättat hur de tjänade "jättemycket" för att de "kan välja rätt aktier".

Men jag då, jag vill ju också kunna?

(Spoiler: Forskningen visar att det så gott som alltid är tur, inte skicklighet. Och att vissa bara har tur lite längre än andra.)

Men hög volatilitet innebär också att det kan gå oväntat dåligt om du har otur – för då handlar det på samma sätt om otur, inte att du är dålig. (Kom ihåg det ❤️)

Och det är inte kul, särskilt inte om du satsat mycket av dina egna pengar. Förlusterna berättar dock sällan vår granne/kusin/kollega/bloggare om, vilket får resten av oss att tro att det antingen är enkelt eller – när vi förlorat pengar – att vi är dåliga.

Nog om det. Nu ska vi möta myter med fakta.

Det finns nämligen en myt, ett missförstånd, om att aktier stadigt går upp över tid. Över mycket långa tidsperioder stämmer det. Men det är också vanligt med långa perioder utan att pengarna växer alls på aktiemarknaden.

Som exempel, under de senaste 20 åren har några av de största värdefallen någonsin ägt rum på ett antal aktiemarknader runt om i världen.

Till exempel på vår egna Stockholmsbörs 2000, då det tog hela sju år att vara tillbaka på noll igen:

...eller Europeiska aktier, 2009 till 2016, också sju år:

...eller aktier på tillväxtmarknader, 1997 till 2005, då åtta år:

...eller Tokyobörsen, 2000 till 2015, då det tog hela 15 år(!) att komma ovanför vattenytan igen:

Vi kan ge tio exempel till, men det behövs nog inte för poängen: Aktier är riskfyllt, och med lite dålig timing kan det ta mycket lång tid att faktiskt få den där avkastningen. Att bara köpa en Sverigefond kan alltså vara en mycket riskfylld strategi – mer så än de flesta vet om. För att inte tala om att bara köpa en aktie, eller två.

Vad ska man göra istället?

Så att vi inte blir missförstådda här: Aktier är en bra typ av investering. Misstaget många gör är inte att investera i aktier, utan att investera en stor del av sina besparingar i enbart aktier. Bara för att ha otur, och den hårda vägen lära sig att det inte var rätt risknivå för deras ekonomi.

Aktier ska istället ses som socker, eller mjöl. De är avgörande för att baka en god kaka – en bra portfölj. Men man får ett mycket bättre resultat om man inte enbart har socker/mjöl i kakan.

Prisbelönt forskning är nämligen tydlig med att du kan få mycket mer avkastning för den risk du tar (så kallad riskjusterad avkastning) om du bygger en portfölj av många fler typer av tillgångar. De kan alla bidra med avkastning, och samtidigt sänka varandras volatilitet – sänka risken.

Att välja rätt ingredienser, beräkna det optimala receptet, köpa de bästa ingredienserna och sedan baka kakan åt dig – det är ungefär vad vi på Opti gör 🍰

Vad är rätt för dig?

Är det lika spännande som aktier? Nej. Kommer du kunna trumfa den kaxige grannen/kusinen/kollegan/bloggaren? Nej, på kort sikt kommer deras exempel på tur alltid vinna, på samma sätt som en lön sällan är högre än någons lottovinst.

Men du kan alltid ge dem ett lugnt leende, då du vet att du får en jämnare, tryggare resa till en avkastning som – i slutändan – inte bara är tryggare utan ofta även högre än deras.

Så fråga dig själv om du vill vinna nästa middagsdiskussion eller ha mer pengar i fickan, och investera därefter. Vi finns här, med de bredaste portföljerna vi sett i Sverige, när du är redo.

Och om svaret ändå är att du vill vinna middagsdiskussionen: Lägg 90 % av dina pengar i en bred portfölj, och köp enskilda aktier för resten 🙃

Mvh,
Anders och Jonas