Vem påverkar dina investeringsbeslut?
Finansinspektionen har nyligen undersökt vad som påverkar svenskarnas investeringsbeslut, och några fynd har fått många att höja på ögonbrynen. 🤨
Att ha AI som investeringsrådgivare är exempelvis något som 1 av 3 20–29-åringar kan tänka sig, och 1 av 4 när man frågar 30–39-åringar. Många unga vuxna verkar också ha högt förtroende för finans influencers (ofta kallade finfluencers) då 1 av 5 litar på finansiella råd från denna väldigt populära kategori av influerare.
FI:s rapport väckte två frågor hos mig:
- Varför litar man på AI-botar och influerare?
- Är det skadligt att lyssna på deras råd?
Nedan utvecklar jag mitt resonemang men de korta svaren är:
- För att vi är människor.
- Ja, för det mesta.
Varför litar man på finfluencers?
Låt oss börja med att konstatera att när det kommer till investeringsråd så finns det en lång lista med exempel på när ”småsparare” (branschen måste hitta ett bättre namn på denna grupp) tar till sig råd från mindre korrekta källor.
👯 Vi lyssnar på vad vänner och familj säger och hur de valt att investera sina pengar.
🏦 Vi tar råd från storbankernas rådgivare, trots att Finansinspektionen och andra auktoriteter gång på gång påmint oss om att en rådgivare på en bank ofta är en säljare av bankens egna produkter.
📱 Vi kopierar hur många andra väljer att göra, information som vi lätt hittar på forum och på de största aktie-apparna.
Att människor är flockdjur som gärna gör som andra gör, är något som jag ofta repeterar. När vi rör oss inom områden som vi är lite osäkra kring (som investeringar) upplever vi en trygghet när vi ser att tiotusentals andra också valt att investera i en viss fond eller aktie. Strategin är inte alltid så dum, men historien är full av exempel på investerare som går vilse i hype:ade aktier där den främsta anledningen till att man valde att investera var just ”men alla andra gjorde det ju”.
Vi människor verkar också vara mer benägna att lita på personer som vi upplever oss ha en stark relation till. På akademiska kallas detta för tie strength, ett mått på hur nära vi upplever att vi är någon. Att vi tar investeringstips från vänner och familj är således inte så konstigt då dessa relationer ju har en hög tie strength. Men vi kan också ha mer eller mindre starka relationer till just influerare, notera dock att det inte handlar om en ömsesidig relation. [1] Du kan uppleva ett nära band till en specifik börs-, bak- eller bilinfluerare, men denne kan omöjligtvis känna samma sak till dig.
Så man litar alltså på finfluencers när man känner en stark relation till dem. Att känna sig nära en person man följer på en skärm är inget nytt. Att vi skapar så kallade parasociala relationer till kändisar är något forskare kunde se redan på 1950-talet.
Men att känna sig nära en kändis eller influerare är en sak, när vi litar på deras investeringsråd kan det bli farligt.
Är det skadligt att lyssna på finfluencers?
Som psykolog lockar det alltid att säga ”det beror på” men när det kommer till finfluencers är det viktigt att komma ihåg att de flesta av dem inte står under Finansinspektionens tillsyn. Dessutom är det svårt som följare att ha koll på influerarens bakomliggande motiv, hur ser incitamenten ut för dem?
Som behavioristiskt skolad psykolog är det här alltid den första frågan jag undersöker när jag vill förstå beteenden. Alltså, vilka är de kortsiktiga positiva belöningarna som personen får av att exempelvis tipsa om en viss aktie eller finansiell produkt?
Det finns visst stöd för att beslut som grundar sig i information från finfluencers också blir sämre. Exempelvis har man kunnat se att människor överskattat vilken kompetens influeraren egentligen har. Här gör den nära relationen vi upplever till influeraren att vi också upplever denne som mer kompetent.
Dessutom har man kunnat se att den som exponerats för influencers som kommer med investeringstips blir mer benägna att själva investera, och man är också villig att investera mer pengar än man först hade tänkt att investera.
Så det är alltså farligt att basera sina investeringsbeslut på personer man följer i sociala medier för att:
- De faller sällan under FI:s tillsyn.
- De är inte alltid öppna med vad som driver dem att skriva om ett visst värdepapper.
- Vi kan uppleva att vi har en stark relation till influeraren, men en ensidig sådan.
- Närheten vi känner till dem spiller över på den kompetens vi tror att de har.
- Att följa finfluencers kan göra oss mer benägna att investera och att investera mer än vi först tänkt oss.
Se upp där ute!
Niklas Laninge, sparpsykolog hos Opti
[1] Riefel, D. M. (2024). Social media exposure and its influence on individual investment decisions.