Utvecklingen i USA just nu kan vara början på en konjunkturnedgång, triggad av extremt åtstramande finanspolitik.
Det administrationen i USA gör är begripligt, i ljuset av att landet har en hög statsskuld. USA:s statsskuld är cirka 120 procent av BNP; världens 9:e högsta och ett seriöst hot mot landets världsdominans, på grund av finansieringsrisken. Som en jämförelse är den svenska statsskulden cirka 17 procent av BNP. Den amerikanska statsskulden är en tickande bomb, och det vet styret. Men metoden man använder för att komma till rätta med statsskulden just nu är extrem.
Det man gör är att bedriva kortsiktig, extremt, tillväxtfientlig åtstramande finanspolitik för att försöka bryta högkonjunkturen och den envist höga inflationen på åtminstone två sätt:
- massuppsägningar inom offentlig sektor (dämpar konsumtion/tillväxt)
- höjda skatter på importerade varor, (dämpar konsumtion/tillväxt på importerade varor)
Man försöker troligen ”snabbkrascha” ekonomin, och (om det går enligt plan) få ner inhemsk inflation och räntor. Det i sin tur räknar man med ska höja tillgångspriserna (bostäder, aktier m.m,) och kickstarta den privata sektorns konsumtionsvilja, med viss fördröjning. Men nu med en mindre kostsam offentlig sektor och därmed bättre möjligheter att begränsa/minska statsskulden, och USA:s beroende av utländskt kapital för att finansiera den.
Det är en planerad händelsekedja med många beroenden, som just nu påverkar miljarder människor och deras pengar. Hur det går med inflationen och räntorna i slutändan återstår att se. På marknaderna kommer det fortsätta vara turbulent. Det vill säga gå upp och ner med större amplitud än vanligt.
Att strama upp den offentliga ekonomin för att få ner statsskulden har gjorts många gånger förr, i Grekland i början av 2010-talet och inte minst här hemma när Sverige bantade sig ur krisen på 90-talet.
Men skalan vi ser nu är annorlunda, vi ser nedskärningar på 2 000 miljarder dollar och metoden är enormt kontroversiell eftersom man i större utsträckning använder utrikeshandeln som skattebas.
Med vänliga hälsningar,
Anders Wallace & hela Opti-teamet