Ladda ner

Intervju med Erika Eliasson: ”Pengar är makt”

Erika Eliasson, fintech-profil och strategisk kommunikationschef och head of savings på Lendify, delar med sig av tankar och tips kring sparande och det kvinnliga perspektivet på pengar och entreprenörskap.

Efter många år inom bankvärlden lämnade Erika 2016 etablissemanget och hoppade på ett ungt fintech-bolag med uppdrag att utmana storbankerna. Lendify startade som en peer-to-peer låneplattform, där låntagare och långivare möts. Idag är Lendify Sveriges största bankutmanare med målsättning att skapa nästa generations bank där peer-to-peer är en produkt och finansieringskälla

Med din gedigna erfarenhet från bank och finans, vad är dina reflektioner kring skillnader mellan män och kvinnor vad gäller investeringar?

– Historiskt sett har kvinnor nog haft ett mindre intresse, men det är mest troligt en konsekvens av att kvinnor generellt har haft mindre kapital att investera. När du har kapital så ökar i de flesta fall även intresset. Kvinnor måste tidigt i karriären inse att pengar är makt och makt är frihet. Man kan sedan utifrån den kunskapen göra ett val om vad man tycker är viktigt i livet men vill du få makt över ditt eget liv så är kapital en förutsättning. Ibland uppfattar jag det som att den insikten kommer något sent för många kvinnor. Att vilja tjäna pengar och få makt är inte girighet utan helt enkelt en överlevnadsfråga

– Kvinnor måste äga mer. Det handlar om allt från boende, pensioner och till företag.

– Det viktiga är att våga, att lita på sin egen kompetens och förmåga att bedöma möjligheter och risker. För hur man än vänder och vrider på det, så måste man ta risk för att få avkastning. Börja investera en mindre summa och lär dig hur det fungerar för att sedan växla upp dina investeringar.

       ”Pengar är makt och kvinnor behöver således både mer pengar och makt”

Så hur sparar du själv?

– Basen är trygg grundplåt, med en lägenhet, sparande i billiga indexfonder, investmentbolag och sparande i peer-to-peer lån hos Lendify. Därifrån tar hon gärna hela steget över till onoterade bolag och start-ups. Hon har bl.a. investerat i fintechföretaget StockRepublic. Finansbranschen håller på att förändras i grunden och inom fintech-området lanseras löpande nya spännande lösningar, där även småsparare kan få tillgång till investeringsmöjligheter som tidigare var förbehållna större institutionella kunder. Idag kan kunder enkelt hoppa över storbankerna och vända sig direkt till nya helt digitala aktörer.

Om du ska ge ett konkret tips till våra läsare, vad skulle det vara?

– För att nå framgång i det mesta här i livet måste du lära dig förhandla och våga ta risk. Inget kommer gratis och du måste våga sikta och jobba för det du vill ha. Om det inte går första gången handlar det om att resa sig igen och fortsätta framåt.  Lär dig fokusera och förstå de stora dragen i samhället och ekonomin. Det kommer du långt på. Lita på dig själv och dina egna bedömningar.

Här kan du läsa fler artiklar och intervjuer.