Ladda ner

Intervju med Jessica Löfström: Bråkig och passionerad

Jessica är grundare och VD för Expandera Mera, det första bemanningsföretaget i den svenska byggbranschen. Vid starten år 2000 gjorde sig unga Jessica impopulär hos byggnadsarbetarnas mäktiga fackförbund. Sju år senare lyckades hon äntligen sluta fred med Byggnads och få till stånd ett riktigt kollektivavtal. Sedan dess har Expandera Mera gjort skäl för sitt namn. Och över Jessica själv har det regnat priser och utmärkelser.

Jessica brinner för jämställdhet och rättvisa, och har varit med och grundat ett nätverk som ska inspirera andra kvinnor till att driva stora företag.

– Världen skulle bli bättre med bolag som ägs och drivs av kvinnor, säger hon.

– Jag är övertygad om att det skulle leda till bättre och sundare affärer och dessutom ge stora ringar på vattnet. Därför vill jag på alla sätt hjälpa och stötta de kvinnor jag känner som driver bolag. Det är ju så männen gör. De hjälper varandra, och det bör vi ta efter! Det är en av nycklarna till framgång.

Opti: Hur kan vi stötta kvinnliga företagare?

Det behövs bland annat fler hållbara fonder som gynnar kvinnligt ägande och bolag med kvinnor i ledande ställning, säger Jessica.

– Samtidigt speglar sig människor helst i dem som är lika dem själva. Då blir det lätt så att män investerar i män. Vi behöver fler kvinnor som arbetar med investeringar, för då skulle kvinnor få mer pengar.

Jessica menar att kvinnor är mindre riskbenägna än män, oavsett om de investerar i aktier, fonder eller produkter. Det finns förstås både för- och nackdelar med det, men bland annat leder det till att deras hävstång inte blir så stor.

Hon anser att kvinnor behöver ta ett större ansvar för sina finanser och lära sig mer om ekonomi:
– Kvinnor behöver till exempel förstå sådant som till exempel ränta-på-ränta-effekten. Annars kan de aldrig få en vettig pension. Och att enbart ha pengar på bankkonto utan ränta är ju verkligen inte så smart!

– Själv har jag visserligen varit väldigt likvid sedan jag gick ur marknaden förra sommaren, medger hon.

– Men då låg jag tung i bygg och fastighet, och med facit i hand var det ett bra beslut. Fast jag borde ha gått in i kortsiktiga investeringar medan jag väntade på rätt tillfälle att satsa på något tyngre.

Ja, att på egen hand försöka tajma marknaden är inte så enkelt. När det gäller arvet till de två barnen (7 och 8 år gamla) anlitar Jessica därför ett fondbolag. När hon investerar för egen del är hon däremot lite friare.

– Just nu är jag som sagt väldigt likvid. Sedan gör jag investeringar i entreprenörer, onoterade bolag och obligationer. Bollar lite aktieidéer med några kunniga vänner och köper en del i investeringsbolag. Jag försöker investera i sådant som inte förstör vår värld utan utvecklar den i stället. Men oftast är de bästa investeringarna faktiskt i egna bolag. I alla fall har det varit så historiskt.

Opti: Det är viktigt med investeringsmål. Har du själv några?

Att kunna köpa en stor fet hästgård väldigt centralt med en sjuhelsikes massa mark skulle vara härligt!

Här kan du läsa fler artiklar och intervjuer.