Ladda ner

Gottodix recenserar Opti

I somras hade jag förmånen att träffa Jacob Henriksson, mer känd som Gottodix och en av Sveriges mest erkända bloggare inom finans. Vi hade först hört av oss till Gottodix i början av maj. Anledningen var att han länge imponerat med sin kunskap om finans och förmåga att gå ner på djupet i något.

Vår förhoppning var enkel: Kan vi få betala för att du ska granska något i några timmar? För att granska vad? Jo, Opti. Vi ville helt enkelt att Gottodix skulle få möjlighet att svart på vitt se och utvärdera hur Opti bygger portföljer samt väljer ut fonder till dem. Som även han skriver så var det alltså en beställning av att han skulle skriva sina egna åsikter – oavsett vad dem skulle visa sig vara.

Jag måste erkänna att det var ganska nervöst. Men jag tycker att han når många bra slutsatser — vissa som jag är glad att se, och vissa fullt legitima ifrågasättanden. Här några av dem:

Vi skiljer oss från andra digitala spartjänster:

Alla robotar är inte lika. Det lärde jag mig när jag satte mig in i premiumalternativet Opti. Fast kostar det så smakar det [...].

Är vår högre avgift värt det istället för att göra det själv? Kanske:

Om [Opti:s tjänster] räcker för att betala en premie jämfört med en ren indexfond eller för att peta investmentbolagen i din portfölj? Svårt att säga. Det är värt att fundera på åtminstone.

För avgiften man betalar så erbjuder vi en mycket seriös spartjänst:

Så vad landar jag i för slutsats? Av det jag tagit del av ger Opti intrycket av att vara kanske den första seriösa robotrådgivaren på marknaden. Det finns verkliga ambitioner att göra bra investeringar på det sätt som stora investerare tänker. Det tycker jag är ett bidrag i floran av tjänster på aktiemarknaden.

Du kan läsa hela Gottodix recension av Opti här. Den börjar med en intervju av mig och går sedan över till hans åsikter om Opti.

Till alla ni som funderar på att börja spara genom Opti, och till alla ni som redan är kunder: Fortsätt granska! The truth is out there som två kända agenter sa, men bland all fondmarknadsföring och vissa självutnämnda experter så kan det vara svårt att se den. Det blir för lätt att enbart gå på det man lätt kan jämföra, till exempel lägst avgift eller det mest kända namnet. Och därför blir jag extra glad över att det finns sådana som Gottodix som granskar på djupet.

Tack!
Jonas, VD