Ladda ner

Intervju med Victoria Silvstedt: Om långsiktighet och adrenalinkickar

Victoria Silvstedt är ett välkänt namn för de flesta svenskar. Hon har gått från sporttjej i Bollnäs till en karriär i USA som slog i genom efter hon var på omslaget av Playboy, till entreprenör och programledare i fransk tv. Och hennes privatekonomi har inte varit mindre varierande. Här berättar hon öppenhjärtigt för Opti om sin syn på sparande och investeringar.

Jag tror att tjejer överlag vill njuta i nuet. Män tänker mer på framtiden. Vi vill ju alltid shoppa och räknar med att killarna bjuder. Och faktum är: jag tycker att det är naturligt att män ska vara gentlemän och betala lite mer. Fast okej, jag har nog bott lite för länge utanför Sverige, det får jag erkänna. Sverige är ju ett av de mest jämställda länderna i världen. Hur som helst är det jätteviktigt att både kvinnor och unga tjejer ser till att bli ekonomiskt oberoende, och att de är försiktiga i sitt sparande. Och inte minst, att de lägger undan lite varje månad i ett pensionssparande.

Själv har jag fått lära mig den hårda vägen att spara och sätta av pengar på ett långsiktigt sätt. Efter bankkrisen 2008 förlorade jag nämligen massor. Jag hade låtit min bank placera mina pengar i olika fonder…som bara kraschade. Efter det tog jag mig i kragen och började ta fullt ansvar för alla mina investeringar. Jag lärde mig allt om börsen, och insåg att det gäller att hänga med 24/7 i det som händer politiskt. Därför följer jag numera CNBC och Bloomberg Business News, och har många appar med businessuppdateringar varje minut.

Mest är jag på den amerikanska marknaden, men jag har även några svenska och europeiska aktier. Jag äger lite FANG-aktier, och aktier inom den finansiella sektorn och i läkemedels- och transportbranscherna. Det viktiga är att sprida riskerna.

Fast min allra bästa investering var faktiskt när jag tog alla mina euro som jag tjänat under mina sju år på fransk tv. Jag blankade euron när den stod som högst, runt 1,55 mot den amerikanska dollarn och gjorde vinst när den sen sjönk till 1,20. Så det blev en rejäl hacka på den forexaffären!

Men allt har inte gått vägen såklart. Jag förlorade mycket när jag köpte aktier i en guldgruva som sen aldrig blev av. Så det är inte alltid bra att följa aktietips, utan man måste vara försiktig. Först nu, när jag har uppnått mina investeringsmål, har jag utrymme för en del ”lekpengar”. Dem satsar jag i en portfölj med betydligt högre risker – sånt om ger de riktiga adrenalinkickarna. Men det är inget för nybörjare.

Så, mitt bästa tips är: Håll dig ständigt informerad, tänk långsiktigt och ta det försiktigt i början.

Lev i nuet i framtiden!

Här kan du läsa fler artiklar och intervjuer.