Ladda ner

Myten om motivation

Motivation đŸ’Ș🚀💃🌟

Vissa verkar ha det i överflöd, andra mindre sÄ. Och de flesta av oss pendlar nÄgonstans dÀr mittemellan.

Det Ă€r den dĂ€r magiska ingrediensen som fĂ„r oss att Ă„stadkomma stordĂ„d. Eller som i alla fall tar oss upp ur sĂ€ngen en kall, grĂ„ mĂ„ndagsmorgon i februari – nĂ„got som varje svensk vet att man ocksĂ„ ska vara stolt över ibland 🙂

Jag kĂ€nner igen mig, kanske gör du det med: Man börjar Ă„ret med att sĂ€tta ett ambitiöst nyĂ„rslöfte – yay! Bara för att nĂ„gra veckor senare börja tvivla pĂ„ hur förtrĂ€ffligt det egentligen Ă€r att trĂ€na fyra dagar i veckan, plugga franska glosor varje kvĂ€ll eller gĂ„ upp klockan fem för att meditera om mornarna?

Även om det Ă€r enklare att lyfta tummen för att sĂ€tta igĂ„ng ett mĂ„nadssparande, Ă€n att lyfta skrot, sĂ„ kan kĂ€nslan smyga sig in dĂ€r med. Orkar jag börja spara? Speciellt nĂ€r verkligheten knackar pĂ„ dörren och priserna pĂ„ allt vi behöver verkar öka för varje dag som gĂ„r.

Det hÀr kan lÄta konstigt, men den (första) goda nyheten Àr att du troligen inte kommer att vakna upp en morgon och vara taggad till tusen pÄ att börja spara. Motivation funkar nÀmligen inte pÄ det sÀttet. SÄ vi kan sluta klandra oss sjÀlva för att kÀnslan aldrig magiskt infinner sig, skönt va?

Den andra goda nyheten Àr att motivationen vi söker faktiskt finns inom rÀckhÄll. Och att det Àr ett ganska enkelt knep som krÀvs för att finna den. Eller, mer exakt: Att skapa den.

LĂ„t oss förklara hur motivation egentligen fungerar. Oavsett om det Ă€r den perfekta franskan, eller pengar i framtiden du söker. 🏖

Hur motivation egentligen fungerar

Myten om motivation Àr att vissa pÄ nÄgot magiskt vis bara har det, medan resten av oss gÄr omkring och vÀntar pÄ att den ska dyka upp.

Han blev motiverad att börja trĂ€na, hon vaknade upp med peppen att starta ett företag, och din hund insĂ„g en grĂ„ tisdag att det vore fint att vara ekonomiskt fri om femton Ă„r. Med denna nyfunna motivation körde dom enkelt igĂ„ng, behövde aldrig titta bakĂ„t, and lived happily ever after. 🩄

Även om media gör sitt bĂ€sta för att mata oss med dessa historier Ă€r det nĂ€stan aldrig sĂ„ det gĂ„r till. För hemligheten Ă€r att motivation inte magiskt kommer till en. Motivation Ă€r istĂ€llet en kĂ€nsla som infinner sig efter att man börjat jobba mot sitt mĂ„l. Det Ă€r alltsĂ„ nĂ„got man skapar, inte nĂ„got man fĂ„r.

LĂ„t oss ta ett exempel som ligger nĂ€ra till hands.💰

Vill du börja spara, eller sporra dig sjĂ€lv att spara Ă€nnu mer? Även om du vet att det Ă€r rĂ€tt sak att göra, sĂ„ kĂ€nner du troligen inte nĂ„gon ohejdbar motivation att börja i magen just i detta nu.

Men det Àr mycket möjligt att du kommer kÀnna dig motiverad i slutet av Äret, om du följer en enkel plan:

  1. Börja med att bestÀmma hur mycket du skulle kunna lÀgga undan varje mÄnad. Alla belopp Àr bra, bara det Àr rÀtt för dig! Om du vill förstÄ vad det kan bli pÄ sikt kan du prova vÄrt enkla verktyg.
  2. Börja mÄnadsspara det beloppet. I Opti, eller nÄgon annanstans.
  3. Titta in till och frÄn, senast vid slutet av 2023.

Vips sÄ lÄg det massa pengar pÄ kontot, och du har troligen inte ens mÀrkt att beloppet du sparade drogs direkt efter löning varje mÄnad.

Hur kÀnns det nu, nÀr du ser pengarna du sparat ihop? KÀnner du dig mer eller mindre motiverad att fortsÀtta spara framöver?

”VoilĂ !” sĂ€ger du som ocksĂ„ pluggade glosorna – motivationen har infunnit sig. Eller mer exakt: Du skapade den.

RĂ€kna alltsĂ„ inte med att fĂ„ hjĂ€lp av motivationen för att komma igĂ„ng i början av Ă„ret. Motivation Ă€r mer som en belöning som portioneras ut i smĂ„ doser allt eftersom, i takt med att du tar steg i rĂ€tt riktning – och börjar se resultaten av din anstrĂ€ngning.

SparmÄl skiljer sig frÄn andra mÄl

För dig som redan startat 2023 med nÄgon form av sparande, bra jobbat och heja heja! Du har redan lyckats med det svÄraste, nu behöver du bara hÄlla fast vid vanan och fortsÀtta de dagar nÀr det kÀnns tufft.

Med andra ord: Du har redan gjort det du behöver, nu blir rÀtt sak istÀllet att inte göra nÄgot. LÄt oss prata lite mer om det.

Det finns nÀmligen en avgörande skillnad mellan sparmÄl och mÄl inom andra omrÄden i livet, som exempelvis trÀning, jobb eller relationer. Skillnaden ligger i hur resultatet beror pÄ tiden man lÀgger in.

Med trĂ€ningen, glosorna och i relationer med andra mĂ€nniskor, kan man förvĂ€nta sig resultat som i nĂ„gon mĂ„n motsvarar den tid man lagt in. Mer tid i löpspĂ„ret ger bĂ€ttre tid pĂ„ milen (till en viss grĂ€ns), och fler glosrepetitioner ger en bĂ€ttre förstĂ„else för menyn du fĂ„r i handen pĂ„ resan till Paris. 👹‍🎹

Men med sparandet visar forskningen tydligt att det omvÀnda gÀller.

En aktiv investerare, alltsÄ nÄgon som lÀgger mycket tid och energi pÄ att följa börsen och försöka tajma den genom köpa och sÀlja rÀtt aktier i rÀtt lÀge, fÄr i genomsnitt sÀmre avkastning Àn den som avstÄr frÄn att försöka göra det.

Varför? Jo, oavsett hur mycket vi lÀser pÄ och försöker förutspÄ hur marknaderna ska utvecklas framöver Àr det ju faktiskt ingen som vet exakt nÀr upp- och nedgÄngarna ska komma. Risken för att den aktive investeraren flyttar sina pengar till börsen nÀr den stÄr pÄ topp, eller tar ut dom nÀr börsen Àr i botten, Àr överhÀngande. Och det Àr helt förödande för resultatet.

Den som istĂ€llet sĂ€tter ett sparmĂ„l, startar ett automatiskt mĂ„nadssparande och sedan bara lĂ„ter det fortsĂ€tta (för att kanske lĂ€gga tid pĂ„ sitt trĂ€ningsmĂ„l istĂ€llet) kommer, enligt forskningen, att lyckas bĂ€ttre Ă€n den aktive investeraren. UngefĂ€r som att man skulle komma bĂ€ttre i form om man köpte ett gymkort – och sedan inte anvĂ€nde det! Drömmen, i alla fall utifrĂ„n min egen gymhistorik. 😅

gym-vs-save

Det Àr alltsÄ en rÀtt liten tidsinsats som krÀvs för att nÄ sina sparmÄl, jÀmfört med mÄnga andra vanliga mÄl.

Det finns olika sorters motivation

Nu har vi lĂ€rt oss att det krĂ€vs förvĂ„nansvĂ€rt lite (arbets)tid för att uppnĂ„ ett sparmĂ„l, och att det viktigaste för att komma igĂ„ng Ă€r att ta ett första litet steg – och sedan bara lĂ„ta det fortsĂ€tta. Men det kan Ă€ndĂ„ komma stunder nĂ€r motivationen spelar roll.

Vill du maximera dina chanser att nĂ„ den ekonomi du drömmer om, kan det dĂ€rför vara lĂ€ge att försöka bena ut varför du sparar. Var du hĂ€mtar din motivation kan nĂ€mligen vara viktigt för att lyckas behĂ„lla mĂ„nadssparandet (och pengarna investerade) under perioder dĂ„ det kĂ€nns motigt. Till exempel om det nĂ„gonsin skulle hĂ€nda att matpriserna, elpriserna och rĂ€ntorna Ă€r höga samtidigt
 🙈

Var ska man leta? Forskare brukar beskriva det som att det finns yttre och inre motivation.

💰 Yttre motivation Ă€r externa belöningar som kommer som ett resultat av det vi gör. Det kan vara pengar, status, eller beundrande kommentarer nĂ€r du trĂ€nar och börjar komma i form. Det kĂ€nns bra och hjĂ€lper dig att fortsĂ€tta (med trĂ€ningen).

❀ Inre motivation Ă€r istĂ€llet en form av belöning inom oss, som vi kĂ€nner av att bara utföra sjĂ€lva handlingen. Älskar du att snickra eller sjunga kanske du inte behöver nĂ„gon betalning eller beröm för att Ă€gna dig Ă„t de aktiviteterna. Det rĂ€cker med att det Ă€r hĂ€rligt i sig sjĂ€lv att bygga en egen byrĂ„ eller sjunga i kör.

Att dela upp motivation pÄ detta sÀtt kan ge ledtrÄdar till vad som motiverar just oss allra mest.

Vad motiverar dig att spara?

FĂ„r vi gissa Ă€r det vĂ€l för de allra flesta inte sjĂ€lva mĂ„nadssparandet – att föra över pengar frĂ„n ett konto till ett annat – som kĂ€nns motiverande. Snarare kan det kanske vara att se att beloppet man sparar ihop vĂ€xer allt eftersom – ett slags yttre motivation.

Men tÀnk om du ocksÄ kunde koppla en inre motivation till ditt sparande? Vilken funktion ska pengarna du sparar ha i ditt liv? Att fundera över hur ditt sparmÄl ska hjÀlpa dig att leva det liv du vill leva, Àr ett sÀtt att hitta den inre motivation som behövs för att fortsÀtta i ur och skur.

NÀr jag sjÀlv sökt motivation för att fortsÀtta utveckla Opti till vÀrldens bÀsta spartjÀnst, har jag ibland tittat pÄ vad portföljer pÄ Opti brukar döpas till. Det hjÀlper mig att förstÄ vad som Àr viktigt för alla som anvÀnder Opti, och dÀrmed vad som Àr viktigt för oss som jobbar hÀr (som motiveras av att hjÀlpa er att nÄ era mÄl).

En sak jag mÀrkt dÄ Àr hur inre motivation verkar vara mycket starkare Àn yttre för att fortsÀtta spara, nÄgot som faktiskt överraskade mig.

Media glorifierar att bli rik (och sedan visa det). Men de flesta som sparar med Opti verkar snarare motiveras av möjligheten att skapa en bÀttre framtid för sig sjÀlv eller för sina nÀra och kÀra.

Det verkar ofta handla om att fĂ„ en större frihet. Vissa vill förverkliga en dröm. MĂ„nga vill göra nĂ„got lika fantastiskt men helt vardagligt – som att jobba deltid och vara mer med barnen. Andra sparar till just barnen, för att ge dom möjligheter man kanske inte hade sjĂ€lv. Och mĂ„nga har ett sĂ„ pass övergripande mĂ„l att de helt enkelt vilar tryggt i att de kommer mĂ„ bĂ€ttre med lite mer pengar som gör att de kan ta saker lite mer som de kommer – oavsett vad som kommer. (NĂ„got som ocksĂ„ har stark uppbackning av forskningen.)

Vad Ă€r din inre motivation? đŸ§˜đŸđŸ‘¶

Ta en minut och fundera pÄ det. Kanske döp om din Opti-portfölj. Och ta fram den dÀr inre bilden i stunder nÀr det kÀnns motigt! TÀnk pÄ hur det skulle kÀnnas att ha uppnÄtt mÄlet.

DÄ kan du fÄ draghjÀlp av sÄvÀl den yttre motivationen (pengarna), som den inre. GlÀdjen i att ha mer ekonomiskt lugn och frihet, att ta det dÀr Äret och göra drömresan, eller kunna hjÀlpa dina barn med sin första lÀgenhet. Det Àr vad som kommer hÀnda om du fortsÀtter. Eller inte hÀnda, för den som slutar.

Oavsett om du vet varför du sparar eller inte, sÄ har du redan tagit ett riktigt stort kliv mot att nÄ ditt mÄl om mÄnadssparar med Opti. Att mÄnadsspara (och lÄta oss sköta de andra trÄkiga men viktiga sakerna) Àr att ta stadiga och regelbundna steg mot ditt mÄl. Helt utan att du behöver fundera pÄ om du kÀnner för det eller inte just denna grÄa morgon.

Bra jobbat! 🙌

Marknaderna i januari

Vi brukar ofta skriva om hur otroligt viktigt det Àr att behÄlla sina pengar investerade nÀr det verkar oroligt pÄ marknaderna. Ju mer oroligt, desto viktigare.

Januari blev (Ă€nnu) ett bra exempel pĂ„ det. För alla som behöll lugnet genom 2022 – och för den delen nedgĂ„ngen sĂ„ sent som i december – kan ge sig sjĂ€lva en klapp pĂ„ axeln nu (och se det pĂ„ sitt Opti-konto). đŸŽ‰

För Àven om ekonomin inte bjöd pÄ nÄgra större positiva överraskningar under Ärets första mÄnad tyckte investerare vÀrlden över att de varit lite vÀl pessimistiska pÄ sistone. Det gjorde att sÄ gott som alla marknader och typer av investeringar steg i vÀrde under januari, nÄgot som Àr rÀtt ovanligt.

Mest steg aktiemarknaden, som rusade hela +7,9 %. Starkast gick aktier i bolag pĂ„ utvecklingsmarknader, samt i smĂ„bolag vĂ€rlden över. Även rĂ„varumarknaden steg med +2,6 %, likasĂ„ rĂ€ntemarknaden med +2,1 % – vilket Ă€r vĂ€ldigt mycket för traditionellt stabila rĂ€ntor under en mĂ„nad. Även hĂ€r var det investeringar i rĂ€ntepapper pĂ„ utvecklingsmarknader som gick starkt.

Monthly-return-JAN22@1764w-1

Alla dessa investeringar Àger du sÄklart i en Opti-portfölj. Det gjorde att alla vÄra portföljer började Äret starkt. Som exempel:

Opti 3 (lĂ„g risk): +3,6 % (+3,6 % i Ă„r)
Opti 9 (hög risk): +6,1 % (+6,1 % i Ă„r)

Ja ni förstĂ„r varför man ska försöka fortsĂ€tta hĂ„lla sina pengar investerade, speciellt efter det gĂ„tt ner lite. Och ska vi ta med oss nĂ„gon lĂ€rdom in i det nya Ă„ret sĂ„ Ă€r det vĂ€l just det: Sitt lugnt i bĂ„ten oavsett vad februari – och 2023 som helhet – visar sig bjuda pĂ„.

För ingen vet exakt vad som kommer ske, Ă€nnu mindre nĂ€r. Men alla vet att det kommer löna sig att förbli investerad för den med lite tĂ„lamod – det vill sĂ€ga du!

Drömmen, verkligheten – och hur det första blir det sistnĂ€mnda

Det Àr en spÀnnande berÀttelse. Den om den dÀr personen som satsade allt och vann stort. Fixade OS-guldet, startade ett företag, eller flyttade ut pÄ landet och blev sjÀlvförsörjande.

Men det Ă€r just en berĂ€ttelse, och nu vet vi att det inte Ă€r sĂ„ motivation egentligen fungerar. 🧠

I verkligheten brukar stordÄdet istÀllet smyga sig pÄ. För OS-guldet, företaget eller lantlivet hÀnde inte bara över en natt. Det Àr istÀllet de smÄ vanorna som gör skillnaden, och fÄr saker att hÀnda.

Det Àr speciellt tydligt med pengar och sparande. Att lÀgga undan pengar idag gör liten skillnad imorgon. Men om vi fortsÀtter, och lÄter pengarna (och rÀnta-pÄ-rÀnta effekten) jobba för oss sÄ kan det öppna helt nya dörrar i framtiden.

Vilka dörrar vill du öppna?

SÄ strunta i om du Àr motiverad just nu. VÀnta inte pÄ att du ska komma pÄ just din inre motivation eller magiskt en morgon börja kÀnna dig peppad pÄ att fÄ dina pengar vÀxa. Det kommer troligen inte ske.

Lösningen Ă€r istĂ€llet att bara börja! Börja mĂ„nadsspara. Eller höj det sparande du redan har. DĂ„ lĂ„ter du huvudet leda vĂ€gen. SĂ„ kommer kĂ€nslan – och motivationen – att följa efter.

För du behöver varken ha ett tydligt sparmÄl eller vÀrsta drivkraften. Att spara Àr en resa och som med alla resor gör man de nya och spÀnnande upptÀckterna lÀngs vÀgen. Man hittar, i det hÀr fallet, motivationen. Och de framtida möjligheterna som kommer ur den.

Vi Àr med dig, frÄn första mÄnadssparandet, till de nya möjligheterna!

Mvh,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet


Som vanligt ska vi komma ihÄg att historisk vÀrdeökning inte Àr en garanti för framtida vÀrdeökning. Fonder kan bÄde öka och minska i vÀrde och det Àr inte sÀkert att du fÄr tillbaka samma belopp som du satte in.