Ladda ner

Börserna trotsar Corona-gravitationen

Vad hände på världens börser i juni och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de har påverkat Opti-portföljerna.

Juni blev en månad som på många sätt liknade maj: En motsägelsernas månad, när börserna fortsatte att stiga samtidigt som världsekonomin gick på knäna under Corona.

Och precis som i maj finns det en logisk förklaring: En stor del av världens länder investerar fortsatt ofattbara summor i att få ekonomin på räls igen samtidigt som många investerare söker sig till aktier, vilket tillsammans lyfter börserna.

Trots det fortsätter även ränteinvesteringar att gå bra. Alla Opti-portföljer gick plus, och lågriskportföljerna är snart tillbaka på samma nivåer som innan Corona. Diversifiering – att investera brett i många tillgångar – visar alltså än en gång sin styrka jämfört med att bara investera i aktiefonder.

Så vad hände egentligen i juni? Låt oss titta lite djupare.

Fortsatt uppgång i juni
I juni har vi fått se breda uppgångar för så gott som alla typer av tillgångar. Aktier har gått fortsatt bra och vissa marknader är snart tillbaka på plus, något som är smått spektakulärt givet världsekonomin. För förväntan på hur ekonomin kommer att utvecklas (det som kallas BNP) är fortsatt negativ, och lika tråkiga siffror syns för arbetslöshet, konkurser och kreditförluster just nu.

Men om ekonomin går ner, hur kan då aktier fortsätta gå upp? Det är samma vårmelodi som fortsätter att spela in i sommaren:

En stor del av världens länder investerar just nu enormt mycket för att försöka ändra den negativa BNP-riktningen. Centralbankerna agerar krockkudde genom att sänka räntorna, företag får låna pengar av staten, och i vissa länder delas pengar mer eller mindre ut direkt till medborgarna.

Företag får alltså statliga pengainjektioner, medborgare uppmuntras till konsumtion och samtidigt verkar investeringar i aktier attraktiva trots ekonomin – mest i avsaknad på alternativ (för sparkontot ger ju inget).

Voilà, börsuppgång. Även om den verkar vara ett resultat av doping och förväntan snarare än återhämtning, eller vad säger ni?

En titt i backspegeln – och in i framtiden?
Idag när allt känns frid och fröjd är det lätt att glömma att svenska börsen (SIX Return Index) föll ca 34 %(!) på bara ett par veckor, när paniken kring pandemin var som värst.

Om man kikar lite närmare på vad som hänt på branschnivå kan man se att teknologi och läkemedel är vinnarna. Mönstret med teknologi som vinnare blir ännu tydligare om vi tittar på den amerikanska börsen, där många stora teknologibolag snudd på dagligen sätter nya kursrekord.

Varför är det så? Är inte de här bolagen väldigt högt värderade? Jo, visst är de det. En del gör stora vinster, men långt ifrån alla. Men de har hög skalbarhet, och levererar saker som vi faktiskt konsumerar mer av i dessa tider: digitala möten, underhållning, näthandel och hemleveranser för att nämna några.

Digitaliseringen har gått på raketbränsle dessa månader, vilket bland annat Microsofts VD uppmärksammade när han sa att ”We’ve seen two years’ worth of digital transformation in two months”.

Är det the shape of things to come? Självklart, få ifrågasätter att vi kommer att bli mer digitala i framtiden. Men låt oss inte glömma att företag i slutändan måste gå med vinst och ge utdelningar för att kunna motivera en hög värdering på börsen.

Opti-portföljerna i juni
I juni såg vi uppgångar för samtliga breda tillgångsslag: aktier, ränteinvesteringar (obligationer) och råvaror. Just råvaror var en av månadens stora vinnare och steg +5 %, enbart trumfat av aktier i tillväxtmarknader som steg hela +7 %.

Dessa uppgångar har även gjort att Opti:s portföljer, som innehåller alla dessa tillgångar, har stigit i juni. Alla portföljer gick plus, och både låg- och högriskportföljerna återhämtade sig bra. Som exempel:

Opti 3 (låg risk): +1,4 % (−1,7 % i år)
Opti 9 (högst risk): +2,3 % (−7,7 % i år)

Fortsatt återhämtning för alla portföljer med andra ord. Och lågriskportföljerna, nu nästan tillbaka på plus, har verkligen visat styrkan med att ha med säkra ränteinvesteringar i portföljen i oroliga tider.

Släpp spåkulan och njut av sommaren!
Det är väldigt spännande vad som komma skall. Digitaliseringen sker snabbare än någonsin, världsekonomin verkar dopad och börsen lyfter mot skyarna ännu en gång.

Vi tar ett gemensamt andetag, och påminner oss lugnt om att ingen vet vad som kommer att ske (men det hindrar inte folk från att försöka låta självsäkra:)

Rätt beslut då är att sprida sina risker och investera i en stor bredd av tillgångar. Och fortsätta att investera, om du kan! Sätt undan skatteåterbäringen. Månadsspara. Ta pengen från den återbetalade sommarresan och låt den bli två resor på lite sikt istället. Oroliga tider är ofta de bästa för att investera mer.

Opti finns för att göra det här enkelt, bra och billigt för dig. Från den trygga lågriskportföljen till det långsiktiga sparandet med större potential och högre risk. En enkel lösning för hela ditt sparande, där du får en diversifiering som är högre än någon annanstans vi sett i Sverige.

Så njut lite extra av hängmattan nu i sommar – vi håller koll på världen åt dig.

Soliga hälsningar,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet


Kom bara ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är aldrig säkert att du får tillbaka allt du satt in.