Ladda ner

Hur börsen och dating styrs av samma kraft

Vad hände på världens börser i maj och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de har påverkat Opti-portföljerna.

Maj har varit en motsatsernas månad, när det verkar som att aktiemarknaderna blundar för verkligheten. Det påminner oss lite om både oktober och november 2019.

Vi tycker oss dock se en logisk – om än inte långsiktigt hållbar – anledning till varför det är så: För investerare som hoppas på avkastning nu finns det få alternativ till aktier. Och då priser i grunden styrs av tillgång och efterfrågan så stiger börserna av detta aktieintresse, trots att verkligheten visar en mer negativ, eller iallafall osäker bild av framtiden.

Maj var även en månad när vi tydligt såg värdet av att Opti investerar bredare än någon annan vi vet om, vilket gav våra kunder extra avkastning. För diversifiering – som vi ofta repeterar – lönar sig! Trots att det kostar lite mer. Och det är därför vi finns: För att ge dig en bra avkastning till en så låg risk som möjligt och över lång tid.

Så vad hände i maj? Låt oss förklara mer.

Börserna trotsade ekonomin i maj
I maj har många experter kliat sig i huvudet och undrat vad som egentligen händer på finansmarknaden. Trots en pågående, mycket allvarlig pandemi som fortfarande är långt ifrån under kontroll, har aktiemarknaderna fortsatt att stiga under maj månad. Världens aktiemarknader steg totalt +4,4 %, (i dollar – viktigt! – vi återkommer till det sen).

Man brukar säga att börsen alltid ligger ett steg före den ”verkliga” ekonomin, genom att den försöker förutspå vad som kommer att ske. Det är på grund av hur börserna och vi människor fungerar: En person som investerar gör det med en förhoppning om framtida avkastning, inte avkastning idag, och alla som köper eller säljer aktier försöker med andra ord förutspå framtiden.

Men det är svårt att tro att risken för framtida Coronaproblem redan skulle blåst över. Bland annat skrev Finansinspektionen så sent som igår att ”vi [fortfarande] befinner oss mitt i krisen, och osäkerheten framöver är stor”. Och det tycker vi också.

För verkligheten är att börsen i maj gått upp samtidigt som den ekonomiska tillväxten faller i spåren av ökande konkurser, arbetslösheten världen över stiger brant och en ökad nationalism breder ut sig. Och det måste man ändå tycka är märkligt. Hur hänger det här egentligen ihop?

En logisk förklaring på det tillsynes ologiska
Back to basics för den som pluggat ekonomi. Som vanligt styr tillgång och efterfrågan det mesta här livet: Dejtingdynamik, toapapperstillgång – och speciellt börskurser. Centralbankerna världen över har sänkt räntorna och lanserat ännu fler enorma stimulanspaket, likt det vi siade om i april. Alla dessa pengar måste nu ut i samhället på olika sätt.

Det gör att ”pengar är billiga”. Investerare som tidigare kunnat söka avkastning på att låna ut sina pengar får därför svårt att göra det nu till den ränta de vill ha då deras pengar konkurrerar med hela länders sedelpressar. Det är alltså, om än mycket förenklat, svårt att få avkastning på räntemarknaden just nu.

Därför söker sig investerare till andra tillgångar, läs aktier. Så även om läget är mörkt och osäkerheten hög så chansar många på att det värsta för börsen är över. De chansar på att vi snart kommer att kunna leva normala liv igen: Resa, umgås, se fotbollsmatcher, gå på teater och rent allmänt konsumera mer av både varor och tjänster. Vilket skulle kunna göra att det går bra för företagen igen, vilket i sin tur skulle kunna ge investerare den avkastning de söker. Skulle kunna…

Stigande börskurser i en nattsvart ekonomi kan alltså verka galet, men anledningen till det är i alla fall delvis logisk: Får man ingen ränta alls på ett sparkonto så kan det kanske vara värt att ta risk på börsen, i förhoppning om att i alla fall få en lite högre avkastning.

Och visst stämmer detta. Samtidigt har aktievärderingarna återigen kommit upp på höga nivåer. Och i alla fall på Opti ställer vi oss frågan hur länge det kan hålla.

Låter det negativt? Njae, vi ska inte dra för stora växlar här. Längre ner kommer vi till vilka smarta beslut som finns att fatta nu. Och hur vi kan hjälpa till med dem.

Opti-portföljerna i maj
Alla Opti-portföljer utvecklades positivt i maj. Man kan tro att det berodde på aktiermarknadernas starka utveckling – men det var som sagt i dollar! Och då både US-dollarn och euron under månaden föll mot svenska kronan blir effekten att utländska aktier ”bara” gav ca +0,3 %. Och det är anledningen till att nästan alla globala aktiefonder i Sverige (mer exakt de som har kronor som basvaluta) bara gick lite plus i maj.

Opti-portföljernas mer positiva utveckling beror istället, ännu en gång, på deras ovanligt höga diversifiering samt valutasäkring.

Som exempel steg råvaror hela +12 % i maj! Även utländska kreditobligationer med lite högre risk och ränta utvecklades mycket positivt, speciellt de med allra högst ränta (så kallade High Yield-obligationer) som steg + 6%. ”Krediterna” fick dessutom extra skjuts av att vi valutasäkrar dem, så att deras värdeförändring inte är beroende av utvecklingen hos varken US-dollarn eller euron.

Sammantaget gjorde det här att alla Opti-portföljer utvecklades positivt i maj och att portföljerna med lägre risk faktiskt utvecklades bättre än de med högre risk. Men trots det slog även Opti-portföljerna med högre risk en vanlig global aktieindexfond med ca +0,3 % i maj.

Som exempel:
Opti 3 (låg risk): +0,9 % (−3,1 % i år)
Opti 9 (högst risk): +0,7 % (−10,0 % i år)

Helt enkelt en månad där portföljerna visade sin styrka och fortsatte att gå i rätt riktning. Vi ser att diversifiering lönar sig, och är värt sitt något högre pris.

Gör rätt – investera brett!
Det finns tre saker du kan göra rätt nu, och genom den här krisen.

Forskningen är fortsatt tydlig med att en noggrann diversifiering, det vill säga att investera i många olika typer av tillgångar världen över ger mer avkastning för sin risk. Och maj var, om något, en månad när vi ser detta ”in action”. När man inte vet vad som kommer ske så är det bästa att investera brett (diversifiera) och undvika alla onödiga risker (bl.a. genom att valutasäkra och vara noggrann med vilka fonder man väljer).

Det är precis vad du får i en Opti-portfölj. Vi har letat med ljus och lykta men inte kunnat hitta någon som investerar bredare än vi gör. Opti-portföljerna innehåller flera olika tillgångsslag, marknader och värdepapper, från fler hörn av världen, än någon annan tjänst vi sett. Dessutom till ett bra pris.

Så att investera brett, till exempel genom en Opti-portfölj, är det första rätta beslutet att fatta.

Det andra rätta beslutet är att – om du redan har en bred Opti-portfölj – sitta lugnt i båten. Din portfölj är optimerad för att passa din ekonomi långsiktigt, och rädsla eller oro gör oftast att man fattar kortsiktiga beslut som kostar pengar. Så håll huvudet kallt och spara långsiktigt.

Det tredje rätta är att månadsspara. Det är osäkert just nu. Det är stökigt. Och att då kunna fortsätta investera i jämn takt gör att du slipper oroa dig för kortsiktiga svängningar, och bygger upp ett stabilt, långsiktigt kapital.

Vi finns här för att hjälpa dig till rätt beslut ❤️

Mvh,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet


Kom bara ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är aldrig säkert att du får tillbaka allt du satt in.