En kort lektion i varför du inte kan förutspå börsen – och vad du ska göra nu

Många av oss har hört det: Inom forskningen råder det inget tvivel på att det är otroligt svårt – kanske omöjligt – att förutspå hur börsen kommer gå.

Trots det vill vi gärna tro att vår kusin/granne/favoritbloggare är ett börsgeni bara för att hon eller han råkade plocka rätt aktie några gånger. Och ibland tror vi till och med att vi själva kan förutspå hur börsen kommer gå, bara för att vi tror oss veta hur det kommer gå i världen.

Till exempel nu, med coronakrisen:‌‌
A) Du tror att det värsta är över, så börsen borde börja gå bättre nu? eller‌‌
B) Du tror att coronakrisen kommer drabba oss värre, så börsen kommer gå ner mer?

Då kan du ju gissa hur börsen kommer gå, right? Wrong!

En kort lektion i ”inprisning”
‌‌Låt oss köra en kort introduktion till en av de mest spännande sakerna inom finans, nämligen att något kan vara ”inprisat”. Inprisning förändrade hela min syn på marknaderna – och min (o)förmåga att förutspå dem – när jag förstod det.

Kärnan är: Vad börsen (eller en enskild aktie) värderas till idag beror bara delvis på hur det faktiskt går för världsekonomin (eller företaget i fråga) idag. Värdet beror nämligen också på hur vi tror att det ska gå för världsekonomin (eller företaget) framöver. Man brukar säga att förväntningarna, det man tror, redan är inprisat i värdet.

Exempel 1: Corona
‌‌Om vi återgår till vårt corona-exempel ovan: Du tror att coronakrisen ska bli värre. Låt oss säga att det faktiskt blir värre, men börsen går ändå inte ner mer. Vad beror det på?

Jo, att många av de miljarder andra människor som också handlar på börsen trodde samma sak som du. Så när det blev värre så var det ingen som blev överraskad, och börsen påverkades därför inte. Det var redan inprisat.

Exempel 2: Tesla‌‌
Låt oss ta ett lite annorlunda exempel. Oljan ska väl ta slut någon gång och allt fler köper elbilar, så du är övertygad om att Tesla kommer sälja som smör. Du köper Tesla-aktier. Försäljningen av Tesla-bilar går upp massivt. Men aktien påverkas inte, varför?

Du gissar rätt: För det var redan inprisat. Många fler än du trodde att Tesla skulle sälja fler bilar, så aktien hade redan blivit dyrare på grund av det – långt innan du köpte den.

Vad påverkar då börsens värde?‌‌
Överraskningar. När det sker saker som marknaden inte räknat med, stort som smått, då påverkas börsen. Och det sker väldigt snabbt.

För ”börsen” är i praktiken miljarder människor som varje millisekund gissar vad som kommer ske genom att köpa eller sälja aktier (och andra tillgångar). Medelvärdet av alla dessa gissningar blir nästan som en superintelligens. Den har rätt oftare än vad den har fel, och den ändrar snabbt sin uppfattning så fort det sker minsta överraskning.

Detta ger två stora problem för den som försöker förutspå börsen. Man måste dels kunna förutspå en överraskning. Och man måste dessutom agera på det snabbare än miljarder andra människor, innan det blir inprisat.

Och det är även anledningen till varför forskningen visar att det brukar handla om tur – inte skicklighet – om man råkar slå snittet av börsen.

(En sidonot: Medelvärdet av alla miljarder gissningar, det vi kallar ”snittet” ovan, är det som också kallas index. Och det är därför indexfonder nästan alltid slår ”börsproffset” som försöker överlista indexet/superintelligensen. Han/hon lyckas nämligen inte, i snitt.)

Hur hjälper detta dig, nu?‌‌
Var lugn, och gör inget drastiskt. Om du tror att du kommer tjäna/spara pengar på att ta ut dina pengar nu under coronakrisen så har du troligen fel. För det finns ingen som vet vad som kommer ske. Och även om vi visste det så kanske det redan är inprisat.

Rätt sak, som genom nästan varenda kris i historien, lär alltså vara att behålla sitt sparande. För en sak vi vet är att en investering i aktier, räntor och/eller råvaror ger positiv avkastning för den som är långsiktig, men vägen dit är inte spikrak.

Och ännu bättre – om man har möjlighet – är att dessutom bygga på det genom att fortsätta spara genom en kris.  Det är nämligen då man har möjlighet att köpa på sig lite mer, lite billigare än tidigare. Ett månadssparande är toppen för det.

Som alltid så tveka inte på att höra av dig om du undrar något – vi finns här för att hjälpa dig, i både nedgång och uppgång.

Och missa inte heller vår senaste bloggpost, Vad gör proffsen när börsen går ner?, jag tror att du kan gilla den.

Stay sharp! Corona kommer också att blåsa över.

Mvh,‌‌
Jonas, VD

.


PS. Ett undantag vi alltid tjatar om är pengar man ska använda inom ett år. De ska man inte investera utan behålla på kontot. DS.


Kom bara ihåg att det i slutändan är smart matematik, inte magi. Historisk värdeökning är inte en garanti för framtida värdeökning, pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det belopp som du satt in.