Ladda ner

Maj: Orosmoln, månadsspar och diversifiering

Vad hände på världens börser i maj, och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna, och hur de påverkar dig som sparar genom Opti.

Maj blev den svagaste börsmånaden i år, främst drivet av handelskriget mellan USA och Kina som nu är igång på riktigt. Trump har höjt rösten rejält och infört höjda tullar på många kinesiska varor, och dessutom attackerat Huawei ännu hårdare genom att hota med att amerikanska bolag ska sluta leverera komponenter till det kinesiska telekombolaget. Det är ett mycket allvarligt hot som omedelbart gjorde att kinesiska myndigheter satte hårt mot hårt, och ett fullskaligt handelskrig börjar därmed skymta vid horisonten. Inga goda nyheter för världens börser som redan tyngs av oro för att tillväxten ska bli framöver.

Här på hemmafronten har den rekordsvaga kronan fått allt fler att lägga pannan i djupa veck. Du kanske undrar varför? Låt oss köra en minilektion i valutavärlden! En svag valuta gynnar vanligen exportindustrin, som tillverkar varor i svenska kronor och säljer dem i t.ex. dollar eller euro. När kronan faller i värde blir svenska varor billigare för utlänningar vilket gör att exportföretagens försäljning ökar. För inhemsk industri, och oss som konsumenter, blir däremot priserna på utländska varor högre då vi får mindre för våra svenska kronor – något vi alla märkt om vi varit ute och rest i andra länder.

Nu har det däremot gått så långt att till och med de exporterande bolagen börjar oroa sig. Riksbanken har genom minusräntan drivit på denna utveckling och företagen oroar sig nu för att vår konkurrenskraft helt enkelt inte kommer att räcka ifall en lågkonjunktur slår till. Det på grund av att valuta-vapnet redan är tomt på ammunition; vi kan inte välja att göra våra varor ännu billigare för att stärka vår konkurrenskraft. Krångligt, ja, men hoppas du känner att du lärde dig något!

Så maj blev månaden när alla samtidigt började oroa sig både för stora händelser i utlandet och på hemmaplan. Börserna har fallit runt 4 – 8%, men det finurliga med din Opti-portfölj är att det finns en hel del annat än bara aktier i portföljen. Sådant som hjälper till att hålla emot när aktiekurserna faller. Råvaror har klarat sig bättre än aktier och räntefonderna har gjort det stora jobbet den här månaden, speciellt realräntor som ökat i värde. Det här är alltså ett bra exempel på det som kallas diversifiering; genom att spara i en riktigt bred portfölj av olika typer av tillgångar så jämnar deras rörelser ut varandra och din spar-resa blir mer stabil.

Portföljerna gick fortfarande minus i maj, men klarade sig tack vare diversifieringen bra jämfört med t.ex. svenska aktier (som tappade hela -7,6 %):

Opti 3: -1,5 % (+7,7 % i år)
Opti 9: -4,5 % (+13,3 % i år)

Och för att avrunda med ett hett tips: Månadsspara! Du som har en Opti-portfölj och månadssparar kommer nu att automatiskt investera i aktiemarknaderna till dessa nya lägre priser efter nedgången. Det är helt enkelt lite sommar-rea redan nu.

Hur gör du? Om du vill starta ett månadssparande, eller öka på det, så gör du det enkelt under portföljens inställningar (kugghjulet i övre högra hörnet).

Sommaren närmar sig med stormsteg, så kör terminsspurt nu så att du kan njuta av semester snart. Vi tar hand om ditt sparande, som alltid, även när du njuter i hängmattan!

Mvh,
Ann och Jonas