Ladda ner

Tro, hopp och köttfärssås

Tänk dig att du står i köket en fredagskväll. Musiken spelar i bakgrunden och framför dig har du en perfekt balanserad köttfärssås som puttrar på spisen.

Livet känns enkelt och härligt. 🍝

Kanske har du, precis som jag, experimenterat länge för att hitta fram till det optimala receptet på Sveriges inofficiella nationalrätt – köttfärssås och spaghetti. Vissa ingredienser är enligt mig ett måste (lök, morot, selleri). För att rätten ska bli en fullträff behöver ingredienserna balanseras; för mycket eller för lite av något tar oss snabbt från barnens favoriträtt, till att de konverterar till en strikt pastadiet.

Är det den där fredagskänslan Sveriges nya riksbankschef Erik Thedéen jagar, när han försöker hitta den rätta balansen i ekonomin? Ingredienserna i det här fallet är styrränta, inflation och framtidsförväntningar. Och när något drar iväg, som inflationen gjort på sistone, får det stora konsekvenser. Vi hamnar i obalans. En misslyckad middag – eller lågkonjunktur. 📉

Egentligen har det inte gått särskilt lång tid sedan högkonjunkturen. Bolåneräntorna var rekordlåga och det vi ägde högt värderat. Ändå känns det som en evighet sedan. Flera personer jag pratat med säger att de aldrig upplevt en så stor förändring i sin ekonomi tidigare i sina liv.

Efter en åktur i den här ekonomiska torktumlaren kan det vara svårt att blicka framåt. Och därför är det precis det vi ska göra idag. 🙂

Att vända en ekonomi är en utdragen process. Och de ekonomiska ingredienserna som alla följer så noga – inflationen och räntorna – beskriver ju faktiskt bara det som redan hänt. Vad som ska hända i framtiden är desto svårare att få grepp om, och att enbart utgå från vad som hänt är lite som att köra en bil och bara få titta i backspegeln.

Så hur ser läget ut, om vi tittar ut genom framrutan istället?

När vi lägger örat mot rälsen och lyssnar noga tycker vi oss faktiskt höra tecken på nya – bättre – tider. Aktiemarknaderna har gått bra under året: i USA är börsen hittills upp 15 procent, och den svenska börsen har stigit med 9 procent. Inflationen, som ju påverkar matpriser, hyror och andra kostnader, har börjat sjunka tillbaka i riktning mot mer normala nivåer. Det, inklusive lägre elpriser, gör att vi så sakteligen borde börja få mer pengar i fickan igen månad efter månad, snarare än mindre som varit trenden det senaste året.

I det här månadsbrevet ska vi titta lite närmare på de här signalerna om en vändning, och ställa oss frågan – har vi det värsta bakom oss nu? Det skulle faktiskt kunna vara så.

Dina tillgångars värde växer igen

Pengarna på kontot, ditt boende (om du äger det), kanske en bil, ditt sparande på Opti… – det är exempel på dina tillgångar. (Saker som cyklar, datorer och skidor är visserligen värda pengar men brukar inte räknas som en tillgång.)

Efter en period där bostäder och aktier stigit kraftigt i värde gjorde börsfallet under 2022 i kombination med nedgångarna på bostadsmarknaden att vi fått vänja oss vid en situation som vi inte upplevt sedan Finanskrisen 2008 – våra tillgångar har fallit i värde.

Vi tittar närmare på utvecklingen sedan inledningen av 2021 i grafen här nedanför. Efter att ha toppat i februari 2021 börjar kurvorna gå nedåt. Hus, bostadsrätter och aktier sjunker alla i värde.

I grafen har vi separerat utvecklingen av priserna i samhället, dvs inflationen, från utvecklingen av tillgångarnas värde. Vi ser med andra ord hur tillgångarna utvecklas i förhållande till priserna – det vill säga efter avdrag för inflationen, som representeras av den svarta linjen i mitten.

Med andra ord: Om en linje pekar uppåt så betyder det att tillgången, till exempel din bostad, ökar mer i värde än vad priserna/inflationen gör. Och vice versa.

Tillgangar-vs-inflation

Ser ni vad jag ser? 🕵️‍♂️

Jo, tittar vi noggrant på utvecklingen de senaste månaderna så går det att se en förändring. Kurvorna går inte nedåt längre. De ligger stilla, eller börjar till och med att stiga igen. Det är fortfarande early days, men kanske är det just nu som vi ser början på vändningen?

Du som använder Opti för ditt sparande har kanske märkt det redan. Sedan oktober i förra året har Opti 3 gått upp 5,7 procent och Opti 9 är upp 10,9 procent.

Låt oss prata lite mer om inflationen, som är en viktig ingrediens i sammanhanget. Om tillgångarna ökar i värde – men inflationen ökar ännu mer – ja då blir den totala effekten ändå att våra tillgångar i praktiken minskar i värde. Om det finns en variabel i ekonomin som är viktigast av dem alla så är det inflationen.

Man kan säga att för Erik Thedéen på Riksbanken så är inflationen för ekonomin samma sak som salt är för köttfärssåsen. Lagom är bäst (och när det kommer till inflation är det två procent som är målet). Blir det för mycket av saltet/inflationen behöver vi åtgärda situationen.

En salt köttfärssås får spädas. En ekonomi med för hög inflation … ja, då höjer Riksbanken styrräntan. Man kan säga att vi späder ut, eller balanserar, ekonomin med hjälp av räntan.

Pånyttfött nöje i mataffären

Om du hör till gruppen människor som gillar att handla mat så har sannolikt lite av nöjet försvunnit sedan inflationen tog fart. Jag har hört många suckar i grönsaksdisken när valet står mellan dyra, ännu dyrare och hiskeligt dyra tomater.

Januari 2022 till april 2023 steg matpriserna med hela 21 procent[1]. Vi svenskar har varit duktiga på att anpassa oss. 58 procent av svenskarna säger att de försöker dra ner på matkostnaderna, 53 procent letar aktivt efter kampanjerbjudanden och allt fler handlar i lågprisbutiker[2].

Men i maj kom det äntligen lite goda nyheter: Månadsdata visade att matpriserna sjönk i april, vilket var första gången på 17 månader(!). En välkommen paus för många av oss.

Men inflationen påverkar mer än bara matpriserna. Om inflationen ökar snabbare än våra löner, då innebär det att vår köpkraft minskar; vi kan köpa mindre saker för samma summa pengar.

Den här utvecklingen har sett riktigt dålig ut sedan slutet av 2021. När inflationen tagit fart har lönerna stått och stampat med resultatet att de reala lönerna – alltså löner efter inflation – har minskat. Men nu ser minskningen ut att ha stannat av, och det senaste kvartalet anar vi till och med en förbättring. Det är inte orimligt att tro på en fortsatt förbättring framöver, och att vår köpkraft så sakteliga därmed börjar öka igen.

I grafen nedan kan du se hur lönerna utvecklats i förhållande till inflationen. I kvartal ett och två 2021 steg lönerna mer än inflationen men sedan dess är det inflationen som trumfat lönerna. Men under första kvartalet 2023 ser vi att minskningen stannar av, och att lönerna till och med ökat något (i förhållande till inflationen).

Inkomst-vs-inflation

Vi zoomar in på senaste månaden

Om vi fortsätter titta på läget i världen, nu med fokus på marknaderna i maj, så kan vi konstatera att börsbolagens rapportsäsong är över och att rapporterna överlag var positiva.

Vissa bolag och sektorer har klarat sig bra trots att ekonomin utvecklats svagt, framförallt de stora verkstadsbolagen och bankerna. Det investeras också fortfarande en hel del inom infrastruktur, särskilt projekt som är kopplade till hållbarhet – och det är ju positivt för samhället i stort.

Men det finns också orosmoln på den ekonomiska himlen; recession i Tyskland, svagare konsumtion än väntat i Kina, fortsatt krig i Ukraina, med mera. Inflationen i bland annat Storbritannien överraskade också negativt genom att vara fortsatt hög. Det talar även för fortsatt höga räntor ett tag framöver, även här hos oss i Sverige.

Ser vi till marknaderna under månaden så steg världens aktiemarknader i maj med +4,8 procent. Räntor och råvaror backade under månaden med −0,6 procent respektive −5,6 procent.
Monthly-return-MAY23@1764w

Det gjorde även att alla Opti-portföljer ökade i värde, speciellt de med en större andel investerat i aktier. Som exempel:

Opti 3 (låg risk): +0,9 % (+4,2 % i år)
Opti 9 (hög risk): +3,9 % (+8,6 % i år)

Ytterligare lite medvind för våra plånböcker alltså.

I maj har vi också förbättrat Opti-portföljerna genom att byta till en ny, bättre råvarufond. Den nya fonden följer index närmare, vilket sänker risken något samt ökar den förväntade (riskjusterade) avkastningen. Dessutom är avgiften hela 71 procent lägre(!) för den nya fonden, mycket tack vare att så många använder Opti nuförtiden så att vi kunnat förhandla ner priset.

Få sommarledigt från din ekonomi

Att ha en god ekonomi handlar varken om att vara stenrik eller att tjäna mest. Det är framförallt en känsla av lugn. Att veta att man har nog för att hantera det som händer i livet, och för att kunna sova gott om natten.

Under det senaste året har det ekonomiska lugnet minskat för många. På vissa sätt kan det hjälpa oss. Det får oss att agera. Vi stramar åt hushållsbudgeten, hittar finurliga sätt att dra in extra pengar eller tar äntligen tag i den där förhandlingen om boräntan.

Men stress och oro kan också hamna i vägen och skymma sikten. Det kan få oss att avvika från våra planer och slå in på en sämre riktning. Det ökar risken för att vi fattar felaktiga beslut. Och som vi ju vet sedan tidigare, när det kommer till sparande är det nästan alltid bäst att hålla sig lugn och fortsätta spara, genom både upp- och nedgångar.

Därför är det extra viktigt att se läget nu som det är. Det kommer inte att vara för evigt. Spanar vi framåt kan vi rent utav se att läget börjat ljusna. Den negativa utvecklingen ser ut att ha stannat upp, och på vissa håll till och med börjat vända. Vi närmar oss toppen av inflationen och boräntorna, eller har vi redan passerat den?

Nu närmar sig sommarledigheten. Kanske ska du passa på att även unna dig semester från att tänka på din ekonomi. 🏖

Håll dig bara till din plan, fortsätt spara, och lita på att världsekonomin kommer att ordna till sig. För det kommer den göra, även denna gång.

Hur fort det kommer att gå, och hur det kommer att gå på kort sikt, det är omöjligt att veta. Den som är optimistiskt lagd tror upp. Den som vill låta smart kanske säger något om att det kommer att ”stabilisera sig på en låg nivå”. Och den pessimistiskt lagda tror på en fortsatt nedgång.

Det sköna är att det spelar ingen större roll vad man själv tror, så länge man fortsätter att spara och sitter lugnt i båten. För på längre sikt kan vi med säkerhet säga: Andas ut, det kommer att bli bra. Kanske har det till och med redan börjat vända. ❤️

Mvh,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet


Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.


  1. Källa: Matpriskollen. April: äntligen byts prisökning mot prissänkningar.
    (https://matpriskollen.se/2023/05/april-antligen-byts-prisokningar-mot-prissankningar/) ↩︎

  2. Källa: McKinsey och EuroCommerce. State of Grocery 2023. (https://www.mckinsey.com/industries/retail/our-insights/state-of-grocery-europe-2023-living-with-and-responding-to-uncertainty) ↩︎