Ladda ner

Hur en fladdermus skapade en svan

Vad hände på världens börser i mars och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de påverkade ett sparade hos Opti. Uppdateringen är ovanligt lång, men även ovanligt viktig, tycker vi.

Mars månad sammanfattas bättre med "wow!" och "ouch!" än med ekonomiska facktermer. För en av de mest dramatiska månaderna någonsin har just passerat. Faktum är att nedgången för börsindexet MSCI World mätt i svenska kronor var större än 97 % av samtliga övriga månader som börsen fallit, ända sedan januari 1970!

Men tillbaka till ekonomin:

Att sätta en stad i karantän gick snabbt från otänkbart till vardagsmat. Många arbetsplatser är nedstängda, restauranger tomma och butiker i konkurs. Turismen har minskat dramatiskt och flygplanen står på marken. Skolorna har stängt, men på sjukhusen råder full aktivitet. Och det görs fler armhävningar hemma än avsparkar på hemmaplanen.

Så, efterfrågan på det mesta i världsekonomin har minskat snabbt, men eftersom företagen ännu inte hunnit anpassa sig till det, har Coronaviruset lett till ett tvärstopp i världsekonomin. Hur illa det första kvartalet i år faktiskt blev kommer vi snart att se i den data som släpps framöver.

De flesta känner sig nog lite överrumplade av hur världen kan förändras så mycket på bara en månad. Och allt det här beror (troligen) i slutändan på att en fladdermus bet en myrkotte på en marknad i Kina och överförde ett virus till oss människor.

Vilket osökt för oss till ett annat djur: Svanen.

Svarta svanar
Inom finans brukar man prata om "svarta svanar" – ett uttryck för något helt oväntat och oförutsägbart som händer och som får stora effekter på världen. Coronaviruset är som ett skolboksexempel på en svart svan: En fladdermus bet en myrkotte och skapade en svart svan. Vi läste om utbrottet i Kina i januari, marknaderna började ta det på allvar i slutet av februari och under mars förändrades världen – i alla fall tillfälligt.

Ingen kunde förutspå vad som skulle starta denna ekonomiska nedgång och de breda fallen på finansmarknaderna. Troligen inte en fladdermusforskare och garanterat inte en expert på investeringar.

De flesta stora kriser har nämligen startat på grund av just oväntade saker. De utlösande faktorerna vid några av de senaste årens större kriser har till exempel varit:

  • Svarta måndagen: Ett oväntat lagförslag från USA:s representanthus leder till historiens största börsfall på en dag, den 19:e oktober 1987.
  • Operation Ökenstorm: USA invaderar oväntat Kuwait den 17:e januari 1991.
  • 9/11: Två flygplan flyger oväntat in i ett av tornen på World Trade Center den 11:e september 2001, vilket förvärrar effekterna av den spruckna IT-bubblan ytterligare.
  • Lehman i konkurs: En av USA:s största och mest anrika banker, Lehman Brothers, går oväntat i konkurs den 15:e september 2008, vilket blir katalysatorn för finanskrisen.

Sedan finns det ofta ett antal starka bakomliggande faktorer innan de flesta kriser sker: Låga räntor, hög skuldsättning och ovanligt positiva framtidsutsikter hos människor och företag. Men hur och när en kris startar är nästan alltid mycket oväntat.

Att det alltid är oväntat gör att de flesta människor drabbas lika illa. Det finns alltså nästan ingen som hade investerat pengar i aktier och klarat av att undvika nedgången på grund av skicklighet (varken de superkunniga eller de hyperförmögna), utan i så fall var det på grund av att de hade tur (trots att de såklart inte kommer att erkänna det!).

Något som dock skiljer sig åt är vad människor gör sedan. För här finns det både mer och mindre smarta beslut att fatta. Mer om det nedan.

Vad händer nu?
Vad som kommer att hända de närmaste månaderna är svårt, eller rent av omöjligt att förutse. Långsiktigt blir dock framtiden mer förutsägbar. Låt oss tala om båda.

Kortsiktigt finns det både starka krafter och motkrafter och det är därför det är så svårt att säga vilken av dem som får överhanden.

  • Å ena sidan är världsekonomin ett mörker. Arbetslösheten skjuter i höjden och den ekonomiska tillväxten, som vi vant oss vid de senaste åren, både bromsar och lägger i backen.
  • Å andra sidan sätter både centralbanker och politiker in alla resurser de har (och i vissa fall ännu mer) för att bromsa nedgången. Pengar trycks, räntor sänks och enorma investeringar görs för att få upp efterfrågan i världsekonomin och ta oss tillbaka till bättre tider.

Kortsiktigt kan vi alltså konstatera att kampen står mellan en värld som tvärnitat och enorma stimulanspaket, som sjösatts för att få fart på maskineriet igen. Priset för alla karantäner kommer att bli högt och det kommer att dröja innan vi faktiskt vet vad Coronakrisen kostat.

Till dess kommer troligen börserna att fortsätta åka berg-och-dalbana. Och som lök på laxen har vi ett regelrätt krig på oljemarknaden, vilket fått priset på olja att falla till de lägsta nivåerna på nästan 20 år.

Opti-portföljerna i mars
Detta har såklart även påverkat Opti-portföljerna i mars. Alla Opti-investerare har trots det klarat sig bättre än de flesta som bara äger vanliga aktiefonder. Det är i vanlig ordning tack vare den ovanligt höga diversifieringen i Opti-portföljerna, som gör att man äger fler aktier, räntepapper och råvaror från hela världen än genom någon annan fond eller tjänst vi känner till.

För trots att den globala aktiemarknaden (i svenska kronor) föll nästan -10 % i mars och den svenska aktiemarknaden gick ner hela -13 %, klarade sig Opti-portföljerna i snitt något bättre. Som exempel:

Opti 3 (låg risk): -6,3 % (-7,2 % i år)
Opti 9 (högst risk): -10,4 % (-15,9 % i år)

Våra historiska simuleringar, 40 000 st för varje portfölj, visar att en sådan månad är mycket ovanlig men inte otänkbar. Så vår slutsats är att paniken på marknaden den här gången var samma som den alltid är i kriser. Men händelsen som orsakade den – den svarta svanen – var en överraskning.

Men på det stora hela – ingen rolig månad för någon. Då var det dock även en av de värsta månaderna i historien för både världsekonomin och aktiemarknaden.

Framtiden
Kortsiktigt har vi en osäker kamp mellan en pausad ekonomi och stora stimulanspaket för att få fart på den igen. Långsiktigt klarnar dock bilden något vad gäller utvecklingen på marknaderna, och framtiden ser mer säker ut när man höjer blicken mot horisonten.

För något som historien tydligt visar är att kris och stor nedgång följs av en ännu större uppgång. Uppgången tar längre tid än nedgången, men är på sikt alltid större. Det mönstret har varit detsamma vid varje kris under drygt 200 år av börshistoria, så det finns all anledning att tro att det blir så även denna gång.

Och tack vare den här kunskapen har vi alla ett val. Vi kan drabbas av panik och förlora pengar, eller vara lugna och troligen komma ur krisen som vinnare.

För rätt sak just nu är att vara lugn. Vi har sagt det tidigare och vi kommer att säga det igen, tills ni ledsnat på oss:

  • Forskningen visar tydligt att man i snitt förlorar pengar om man tar ut dem vid större nedgångar.
  • Rätt beslut är istället att fortsätta vara investerad så att man får ta del av uppgången som följer...
  • ...och – om man har möjlighet – även fortsätta att investera mer under nedgången, till exempel genom ett regelbundet månadssparande. På så vis köper man in sig i fonderna i portföljen ”på rea”.

Om du vill läsa mer om just detta har vi nyligen skrivit två blogginlägg på ämnet:

Vad gör proffsen när börsen går ner?
och
En kort lektion i varför du inte kan förutspå börsen – och vad du ska göra nu

Opti-kunder = proffs
Jag (Jonas, VD) har varit mer stolt den senaste månaden än vad jag varit någon gång sedan vi startade Opti 2014. Det kan låta konstigt givet att världen befinner sig i en osäker situation och att våra portföljer precis haft sin sämsta månad någonsin (vilket förvisso alla haft).

Men anledningen till att jag är stolt är att jag ser beteendet hos våra Opti-kunder. Och det visar att vi kanske har lyckats få fram rätt budskap i våra utskick. För de flesta av dem gör exakt som ett fullblodsproffs hade gjort:

  • I mars investerades mer nya pengar än som togs ut
  • I snitt ökar Opti-kunder på sina månadssparanden just nu, inte minskar dem
  • Fler har öppnat ett första Opti-sparande nu, än som avslutat det – välkomna!

Ni som är Opti-kunder gör med andra ord helt rätt. Det kommer att vara stökigt ett tag framöver, brace yourselves.

Men till er som kan fortsätta hålla huvudet kallt och göra rätt saker: Detta är er tid. För det är troligen mer rätt att investera nu och framöver än det varit på många, många år.

Och jag, tillsammans med hela mitt team här på Opti, är stolt över att få vara med alla våra kunder på den här resan.

Stay sharp!
Jonas, Ann och hela Opti-teamet


Kom bara ihåg att det i slutändan är smart matematik, inte magi. Historisk värdeökning är inte en garanti för framtida värdeökning, pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det belopp som du satt in.