Den ekonomiska slangbellan

Vad hände på världens börser i mars och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de har påverkat Opti-portföljerna.

Mars. För många räcker det med att höra ordet för att kastas tillbaka ett år i tiden, då vi befann oss mitt i stormen. Det var den mest panikartade fasen av pandemin med fulla sjukhus, tomma toapappershyllor och aktiemarknader som föll handlöst. Mars 2020 var en stökig månad.

Mars 2021 blev motsatsen – nya börsrekord och stor optimism. De flesta aktiemarknader gick som tåget och de övriga tillgångsslagen (råvaror och obligationer) höll sig stabila samtidigt, något som är lite ovanligt. Det syntes även i Opti-portföljerna, som alla steg mellan +2 % och +5 % på en enda månad.

I mars var det också många smarta sparare som valde bort gammelbankerna för Opti – faktiskt fler än under våra första 18 månader sammanlagt 😮. Vi välkomnar nästan 4 000 nya investerare till Opti!

Men låt oss återgå till månaden mars. Varför blev reaktionerna så enorma i mars för ett år sedan? Och hur kan vi förklara den snabba återhämtningen sedan dess, trots att smittan fortfarande härjar världen över? Det ska vi tala om i denna månadsuppdatering.

En ekonomisk slangbella

Låt oss illustrera världsekonomin med…en slangbella! Ni vet en sådan där som många av oss lekte med som små – man drar gummibandet bakåt, och när man släpper så skjuts det framåt.

När nästan allt stannade av för ett år sedan drogs slangbellans gummiband väldigt långt bakåt. Med facit i hand kanske lite väl långt – ett tecken på att viss panik rådde. Världsekonomin avstannade, vi slutade att köpa många tjänster och varor och miljarder människor höll sig hemma.

Sedan släpptes gummibandet. Hela världens centralbanker och politiker började ösa på med ekonomiska stimulanser för att få hjulen att snurra igen. Räntorna sänktes och amorteringskrav pausades. Företag fick massiva stöd för att behålla sina anställda och vissa länder skickade bokstavligen talat pengar till folket (till exempel stimulanscheckarna i USA). 💸

Sänkta räntor och andra stimulanser gjorde att pengar blev billigare än någonsin – pengar som nu skulle konsumeras och investeras. Enorma summor började söka avkastning likt nattfjärilar mot altanlampan (eller Ikaros mot solen, vi får se).

Dessa pengar investerades i allt från aktier till fastigheter och har varit som raketbränsle för ekonomin – precis som centralbankerna hoppades. Gummibandet flyger.

All is well in wonderland…?

Den ekonomiska återhämtningen verkar gå snabbt, samtidigt som breda vaccinationsprogram rullas ut och vi börjar ana pandemins slut. Företagen är optimistiska inför framtiden, vilket lär leda till fler jobb och troligen även högre löner.

So far so good – men inte utan moln på horisonten. För värderingar på börsen måste ju i slutändan stå i relation till företagens faktiska tillväxt, vinster och utdelningar. Dessutom brukar perioder av snabb ekonomisk tillväxt följas av accelererande priser (inflation), vilket brukar leda till högre räntor förr eller senare.

(Nyfiken på hur inflation fungerar? Du kan läsa mer om det i förra månadens inlägg ”Februari: En tillgång, en efterfrågan och en inflation går in på en bar”.)

Opti-portföljerna i mars

Risken för högre inflation oroade marknaderna i februari, men under mars var det åter igen optimismen kring den framtida ekonomiska tillväxten som styrde.

Världens investerare verkade tänka ”låt oss fortsätta köpa aktier, för trots att inflationen antagligen blir högre framöver har ju faktiskt centralbankerna lovat att inte höja räntorna särskilt mycket”. Hur man ser på världen – och börsen – blir alltså i viss mån en fråga om man tror på centralbankernas löften.

Att världen och dess investerare var övervägande optimistiska gjorde som sagt mars till en bra månad, framförallt för aktier. Aktier noterade på marknader i mogna ekonomier som USA, Tyskland m.fl. steg hela +8 % medan börser i snabbväxande ekonomier som Kina, Indien m.fl. steg +3 %. Mindre bolag världen över steg +6 %.

På räntesidan gick det också något framåt. Globala realränteobligationer – obligationer som är skyddade mot hög inflation – steg till exempel +1 %, bland annat till följd av oron för inflation som vi skrev om tidigare. Alla dessa typer av investeringar finns såklart i Opti-portföljerna, vilket syntes.

Som exempel:
Opti 3: +2,2 % (+2,5 % i år)
Opti 9: +5,0 % (+9,4 % i år)

En otroligt stark månad med andra ord.

Mot omloppsbana eller återfall?

Världen är spännande just nu! Å ena sidan ser vi en utbredd optimism bland både människor och företag och löften om att pengar fortsätter vara billiga att låna en god tid framöver.

Samtidigt vet alla att värderingarna av aktier i allmänhet är höga. Risken för en nedgång är tydligt närvarande. Världen är mer skuldsatt idag och ekonomierna är dopade av alla stimulanser, på gott och ont. För en dag ska dessa skulder betalas tillbaka, men i dagsläget räknar alla med att det dröjer ett bra tag till dess och att rallyt ska fortsätta.

Vi försöker varken förenkla eller försköna något, som ni ser. Ekonomin runt omkring oss och hur man investerar i den är två härligt stökiga ämnen. Vi gör bäst i att påminna oss om att ingen – varken vi eller andra – med säkerhet kan spå i tebladen.

Investera som en generös påskhare

Lyckligtvis finns det en bra lösning när det kommer till investeringar. Det bästa sättet att få en jämn tillväxt på pengarna är nämligen att investera brett.

Genom att likt en påskhare (som förvisso läst högre matematik) sprida äggen i många olika korgar ökar man chansen att få flera fina kycklingar – samtidigt som man slipper oroa sig för något enskilt ägg. 🐣

Vad betyder det i praktiken? Jo, en smart investerare vill bygga en portfölj som innehåller alla de fem stora tillgångsslagen[1], bestående av tiotusentals värdepapper från hela världen, balanserade på ett sätt som gör att de jämnar ut varandras risker så mycket som möjligt. Det är något som Nobelpriset i ekonomi 1990 lärde oss.[2]

När det är gjort så håller man koll på att fonderna fortsätter vara bäst för att äga tillgångarna i fråga. Man vill också hämta hem och återinvestera vinster för att hålla rätt risknivå och öka avkastningen något. Och man vill regelbundet följa upp att portföljen passar ens ekonomi.

Det går att göra själv om man har intresse, tid och Excel-vana. Om man istället väljer att investera genom Opti så löser vi allt detta, det är vårt jobb.

Ditt jobb är dels att hålla huvudet kallt och sitta still i båten om det skakar (för vid något tillfälle gör det alltid det, även med en balanserad portfölj). Och dels att fortsätta investera, förslagsvis genom att månadsspara så mycket du kan – så att du växer ditt kapital snarare än att konsumera det.

För det går faktiskt att bli rik långsamt, genom tålamod snarare än blind tro på tur. Och receptet har ni ovan, varsågoda! 🎁

Det vi vill är att fler tar tag i det, att fler kommer igång. Och kanske får vi vara med på resan tillsammans med dig, från den första tusingen tills du stolt tittar på din första miljon. För det går, vi lovar.

Nu kör vi!
Jonas, Ann och hela Opti-teamet


  1. Enligt oss är de fem stora typerna av tillgångar som också är likvida (dvs pengarna blir inte upplåsta): Aktier, nominella och reala statsobligationer, kreditobligationer och råvaror. Utöver dessa finns till exempel även fastigheter men dessa är inte likvida, lätthandlade. ↩︎

  2. Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som ofta kallas ”Nobelpriset i ekonomi” (för att det är enklare så) gick 1990 till William Sharpe, Merton Miller och Harry Markowitz. De fick priset för sina olika insikter som tillsammans lagt grunden till mycket av det vi idag vet om hur man bäst investerar sina pengar. Det är enligt dessa teorier som Opti bygger portföljer och förvaltar våra kunders pengar. ↩︎


Kom ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.