Ladda ner

November: The sky is the limit(?)

Vad hände på världens börser i november, och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de påverkar dig som sparar med Opti.

I november har solen lyst med sin frånvaro på många håll i landet, men på börsen fortsatte den att skina även denna månad och Opti-portföljerna klättrade vidare uppåt.

Så vad var bränslet denna månad? Tja, det kan vara så enkelt att trots alla utmaningar i världen så slapp vi se några nya mörka moln på den ekonomiska himlen. Det är långt ifrån en molnfri himmel, men molnen vi ser känner vi vid det här laget igen: Brexit och handelskrig har blivit vardag. Det som kanske oroar lite mer idag är den utdragna konflikten i Hong Kong, där nu även USA ser ut att vilja blanda sig in i leken.

Trump fortsätter att twittra om att ett handelsavtal närmar sig, men – i ärlighetens namn – hur många gånger har vi hört det? Det lustiga är att det fortfarande ger börsuppgångar… och kanske stämmer det just denna gång, vem vet 😏

En mer tydlig positiv signal är däremot att fler och fler experter blir aningen mer positiva till konjunkturläget. För ett par månader sedan pratade många om hotet om en recession, men idag är fler överens om att det kanske ”bara” blir en normal lågkonjunktur. Och i ett sådant läge kommer räntorna att förbli låga, något som aktiemarknaderna gillar.

Så, trots det lite motsägelsefulla budskapet är det faktiskt så att en sämre ekonomisk tillväxt kan bidra till stigande börser. Kommer det att bli så i slutändan, denna gång? Ingen vet, varken vi eller andra experter. Men vi såg iallafall vissa tecken på det i november, då bland annat de amerikanska börserna nådde nya rekordnivåer. Vi får se.

Hur gick det för Opti-portföljerna då? Svenska aktier samt aktier i småbolag över hela världen presterade bäst denna månad. Men även aktier i storbolag världen över, realräntor och globala krediter hjälpte till.

Alla portföljer steg därför ungefär lika mycket, som exempel:

Opti 3 (låg risk): +0,6 % (+12,8 % i år)
Opti 9 (högst risk): +0,9 % (+23,2 % i år)

Nu återstår bara sista raksträckan av 2019, första advent har passerat och veckorna går snabbare än någonsin. Mycket ska hinnas med innan jul och nyår. Men, lugn – ditt sparande behöver du inte fundera på just nu. Vi tar hand om det, så att du kan ägna tid åt julstök, luciafirande, julklappar och julbord.

Julklappstips?

Glöm årets julklapp mobillådan och ge bort ett bra sparande istället 😉. Eller ge dig själv ett så högt månadssparande du kan – nästa jul kommer du att tacka ditt 2019-jag!

Mvh,
Ann, Jonas & hela Opti-teamet


Kom bara ihåg att det i slutändan är smart matematik, inte magi. Historisk värdeökning är inte en garanti för framtida värdeökning, pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det belopp som du satt in.