Ladda ner

Förbättrat sätt att visa en portföljs utveckling

Vårt mål är att ge dig världens bästa spartjänst! Därför har vi nu uppdaterat den del av appen som visar din portföljs värdeutveckling. Med den nya uppdateringen så blir det ännu enklare för dig att:

  • Se hur din portfölj växer med dina insättningar
  • Förstå hur mycket pengar du tjänat
  • Jämföra din portföljs värdeutveckling med andra placeringar

Tidigare har värdeförändringen – hur mycket värdet på ditt sparande förändrats i procent – grundat sig på saker som inte alltid är uppenbara, till exempel snittkurs och anskaffningsvärde både vid insättningar, uttag och rebalanseringar. I appen har detta bland annat gjort att:

  • Portföljens utveckling ”nollställs” vid ett portföljbyte (byte av risk eller hållbarhetsnivå)
  • Värdeökningen verkar minska vid insättningar: När man gjort insättningar, till exempel månadssparat, så ser portföljen ut att ha gått upp mindre i värde än den faktiskt gjort (i en uppåtgående marknad, som den vi haft 2019)

Din värdeutveckling kan därför se lite annorlunda ut nu. För alla er som månadssparar (bra jobbat!) ser den troligen både bättre och mer korrekt ut. Och ditt sparande i kronor och ören, inklusive hur mycket pengarna ökat i värde, är såklart densamma – och för de flesta väldigt bra (Opti 9 är som exempel +25 % i år). Dessutom blir det nya sättet att räkna, som är samma som de flesta banker använder, enklare att jämföra med ett index eller en fonds avkastning.

För den nyfikne, hur funkar då sådant här?

Det finns flera sätt att beräkna avkastning, och de är alla användbara vid olika tillfällen. De två du kan se i appen nu kallas för enkel avkastning och tidsviktad avkastning. Men vad betyder då det? Det ska vi förklara här.

Enkel avkastning är just vad det låter som, enkelt. Det är utvecklingen i din portfölj sedan start, räknat i kronor. Om du satt in totalt 10 000 kr, och portföljen idag är värd 11 000 så har du fått 1 000 kr (+10 %) i avkastning. Enkelt och tydligt. Och om du vill följa din ekonomi utan att göra krångliga jämförelser mellan olika portföljer eller investeringar är det den bästa metoden.

Men om man vill jämföra utvecklingen mellan olika portföljer eller investeringar kan man också använda sig av tidsviktad avkastning. Det innebär att man inte grundar uträkningen på hur mycket pengar som finns i portföljen, utan på hur portföljen utvecklas procentuellt oavsett hur mycket pengar den innehåller. Detta gör jämförelser med andra portföljer eller fonder lättare, då man inte själv behöver fundera på när man satte in eller tog ut pengar, hur mycket och hur det då påverkade utvecklingen (vilket det gör om man räknar enkel avkastning).

För att förenkla för dig kan du nu se båda dessa värden i appen, bra va?

Men arbetet med hur vi presenterar portföljer och dess utveckling är inte klart, och vi jobbar redan nu på förbättringar. Som exempel så kommer vi under nästa år troligtvis att släppa ett mer avancerat läge av grafen där man bland annat kan se fler tidsintervall.

Förbättringen vi gjort nu, och en framtida ny version av grafen, har båda uppkommit för att ni som använder Opti säger till oss vad ni vill ha för att appen ska bli ännu bättre. Fortsätt med det, snälla! Du kan alltid nå oss på hello@opti.se.

Först är det dock dags för jul och nyår. Vi hoppas att ni får ett härligt julstök, så ses vi tillsammans på andra sidan för att se vad 2020 kan bjuda på. Det kan bli bra :)

God jul från oss!
//Opti-teamet