Ladda ner

Nu släpper vi ett riktigt bra portföljsparande

Det tog oss tre år att bygga den tjänst som vi med handen på hjärtat kan säga är riktigt, riktigt bra. Och idag släpper vi stolt Opti:s nya portföljverktyg: Testa din ekonomi, få ett personligt förslag och starta ditt nya sparande – direkt i appen!

Vårt mål har varit att göra det bättre snarare än först. Och nu finns riktigt bra portföljer ett klick bort, till halva priset av ett vanligt fondsparande.

Opti, bredare portföljer är bättre portföljer

Testet föreslår ett personligt sparande

Optis rådgivning, lämplighetsbedömning
Vilket sparande passar egentligen din ekonomi? Och vad är du trygg med?

För att förstå det så guidar vi dig genom ett antal frågor. Dina svar låter Opti föreslå en personlig portfölj – ett förslag på vilka fonder just du bör spara i.

Du kan starta ditt nya sparande direkt i appen. Opti tar då även hand om din portfölj: Löpande fondoptimering, rebalansering och årlig ekonomisk uppföljning. På så sätt både blir, och förblir, ditt sparande bra.

En smart portfölj ger dig mer i plånboken

Opti portföljer med aktier, räntor och råvaror
Vad är den bästa portföljen? Den som har högst chans att gå upp mest i värde, givet sin risk.

Den bästa portföljen höjer alltså den möjliga värdeökningen, utan att behöva höja risken. Det gör man genom att kombinera fonder som innehåller olika tillgångar – aktier, räntor och råvaror – så att dessa jämnar ut varandras risker. Lite som vågor som tar ut varandra.

Opti:s teknik ger bättre portföljer

Opti visar din tillväxt utveckling värdeökning
På Opti hämtar vi in en halv miljon datapunkter och gör två miljoner beräkningar på 3600 fonder – varje dag. Det gör att vi kan räkna fram vilka tillgångar och fonder, och i vilken kombination, som har högst sannolikhet att gå upp mest på lång sikt. Det är inte magi, utan smart tänk och teknik som tog oss tre år att bygga.

Dessa kombinationer – våra portföljer – passar vi sedan in till din ekonomi. Och resultatet tycker vi stolt är ett mycket bra sparande. Vår teknik gör även att priset kan hållas lägre än vad ens de förmögna betalar för sådan här kapitalförvaltning.

Men vi försöker inte vara billigast utan erbjuda något bättre. I slutändan blir kostnaden för allt, inklusive både fonderna och vårt löpande underhåll, mellan 0,82 till 0,88% per år. Det är ungefär hälften av vad en vanlig fond kostar i snitt.

Det finns även billigare alternativ till Opti. Men då börjar du istället tumma på portföljens kvalitet – diskreta men viktiga skillnader i fondval och portföljkonstruktion[1] som över tid kommer visa sig i resultatet. Mer om det i framtiden.

Uppdaterat användaravtal

För dig som redan använder appen så har vi även uppdaterat vårt användaravtal. Ändringarna görs för att passa vår nya portföljtjänst samt ett nytt EU-regelverk som höjer transparensen och konsumentskyddet vid köp av finansiella tjänster och produkter. Bra jobbat EU och Finansinspektionen!

Ändringarna leder alltså inte till några nya kostnader eller liknande, såklart! Gratisappen förblir gratis. Om du tycker det ser bra ut så behöver du inte göra någonting. Men om du vill sluta vara användare av gratisappen så skriv till hello@opti.se så tar vi bort ditt konto.


Vi är otroligt stolta över vad vi lyckats ta fram, och vi hoppas att du vill pröva nya Opti. Den bästa julklappen vi sedan kan tänka oss är om du vill dela ris och ros med oss på feedback@opti.se. För vårt mål är att göra detta bäst, och du vet bättre än någon vad det innebär.

Onwards & upwards!
Jonas


  1. Mycket av det som gör det bättre ligger i att vi tagit portföljkonstruktionen ett steg längre jämfört med såväl konkurrenter som "den gamla skolan". Våra portföljer har större global spridning (t.ex. fler globala räntefonder), fler underliggande innehav, fler tillgångsslag som andra saknar (bl.a. råvaror), inga onödiga innehav (t.ex. korta räntefonder = cash), inga felaktiga risktaganden (t.ex. att våra räntefonder handlas i SEK, inte en annan valuta vilket ger valutarisk), och inga dolda avgifter (inga ETF:er som ger handelsavgifter, inga växlingsavgifter från fonder som handlas i andra valutor än SEK). Och det är bara några av skillnaderna. Svårt att förklara i en catchy mening, men det är sådant här som gör all skillnad på lång sikt! ↩︎