Vad hände på världens börser i oktober, och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de påverkar dig som sparar med Opti.
Ett litet ”wow” är nog på sin plats, efter ännu en månad med stigande börskurser världen över! Det är nämligen bra jobbat… för en patient som gått på tunga droger i mer än 10 år nu.
Låt oss förklara vad vi menar: De finansiella marknaderna har sedan finanskrisen 2008 fått olika typer av ”stimulerande mediciner” för att återhämta sig. Det rör sig bland annat om kraftiga räntesänkningar, injektioner av nya pengar i systemet och diverse andra åtgärder från centralbankerna. Man kan uttrycka det som att marknaderna har dopats. Det är inte nödvändigtvis fel, men det kan inte heller göras för evigt.
Vid ett flertal tillfällen har det diskuterats om man kanske borde börja trappa ned på doserna för att försöka få patienten att lära sig stå på egna ben igen. Men nu tycks vi ha hållit på så länge att marknaderna istället utvecklat nån slags resistens. Visst ger dopningen fortfarande effekt, men när vi nu går in i en period av lägre ekonomisk tillväxt i världen är det tydligt att doserna snarast måste öka för att ge åtminstone någon effekt.
Låter det inte helt hälsosamt? Vi håller med dig om det.
Åter till oktober. Under månaden har detta mönster nämligen blivit än tydligare, då amerikanska centralbanken FED återigen sänkte räntan (en typ av sådan doping). Detta då den ännu starka ekonomin i USA börjat visa vissa svaghetstecken i spåren av de globala utmaningarna, där handelskriget med Kina spelar stor roll. USA:s ekonomi är dock fortsatt stark och arbetslösheten rekordlåg, så de amerikanska konsumenterna fortsätter att glatt konsumera och spendera. Och nu är det ju dessutom Halloween att glädjas åt. Och Black Friday. Och jul. (Tips: Spara istället.)
Under månaden har vi även fått en hel del kvartalsrapporter från börsens alla bolag. I vanlig ordning en blandad kompott, men överlag har bolagen presenterat positiva överraskningar, vilket också glatt aktiemarknaderna. Flera nya toppnivåer och all-time highs har nåtts under månaden.
Men då låter det ju som att allt är frid och fröjd, trots dopningen? Nej, det skulle vi inte säga. Om vi synar korten noga visar det sig att en hel del av bolagsvinsterna beror på hur valutors värde förändrats i förhållande till varandra, snarare än något företaget själv lyckats med. Och många VD:ar fortsätter att varna för sämre efterfrågan och lägre orderingång.
Hur gick då Opti-portföljerna i oktober?
Under månaden utvecklades aktier starkt, vilket var bra för alla portföljer och speciellt de med högre risk. De tre olika typerna av räntor i portföljerna utvecklades antingen platt eller något negativt, vilket främst påverkade lågriskportföljerna. Och råvaror landade slutligen på plus även denna månad.
Resultatet blev att alla medel- och högriskportföljer slutade på plus, och lågriskportföljerna slutade runt nollan. Som exempel:
Opti 3 (låg risk): -0,2 % (+12,2 % i år)
Opti 9 (högst risk): +1,6 % (+22,3 % i år)
Och innan du hinner ställa dig själv frågan, ska man fortfarande ha räntor i sin portfölj? Vi ska skriva ett separat inlägg om detta, men det korta svaret är ett tydligt ”Ja!”. Räntor har en plats i de flesta portföljer, kanske speciellt så nu, när behovet att jämna ut risken från dopade aktier är större än på länge.
Vi är, som du märker, inte helt positiva till läget på just aktiemarknaden. Men vi vet också att varken vi eller någon annan expert kan se in i framtiden, och det bästa man kan göra då är att sprida sina risker.
Så som vanligt – och alltid – så gör du helt rätt i att fortsätta spara långsiktigt. Och att för ditt sparande ha en ovanligt hög riskspridning över alla typer av tillgångar: Aktier, råvaror och räntor. Till exempel i en Opti-portfölj som löser allt detta åt dig, enkelt och lika säkert som banken. Har du dessutom ett månadssparande in i portföljen så lyckas du redan bättre än de flesta proffs.
Så allt du behöver göra är att sitta lugnt i båten, och månadsspara. Vi sköter resten!
Mvh,
Ann, Jonas & hela Opti-teamet
Kom bara ihåg att det i slutändan är smart matematik, inte magi. Historisk värdeökning är inte en garanti för framtida värdeökning, pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det belopp som du satt in.