”Att inte se skogen för alla träd” 🌲
”Du kan inte läsa etiketten från insidan av flaskan.” 🥤
”Det är svårt att se ön man står på.” 🏝
Jag har hört många sägningar för samma sak: Hur svårt det är att själva förstå vilka vi är, vad vi gör, eller kan. Ofta behöver man ta ett steg bakåt för att verkligen se sig själv.
Med lite distans brukar det bli tydligt att vi är mer lika varandra än vad vi ofta tror. Vi människor gläds åt samma saker, sörjer samma förluster och gör ungefär samma misstag…
Även i djurens värld hittar vi oss själva: Listig som en räv. Klok som en uggla. Snabb som en vessla. Minne som en elefant. Trogen som en hund. Flitig som en myra. (Och på börsen är det tjurar och björnar som gäller.)
Nu ska vi försöka titta på oss själva – och ta hjälp av djuren – för att illustrera ett vanligt mänskligt beteende: Vår (o)förmåga att bedöma vår egen kompetens.
Låt oss se hur det påverkar vårt sparande, och hur vi kan bli både bättre och lugnare investerare genom att utvecklas till sköldpaddor – eller, både mer troligt och roligt, enhörningar! 🦄
Tre sorters investerare
Kanske minns du berättelsen om sköldpaddan och haren som tävlade i kapplöpning? Trots harens överlägsenhet vinner sköldpaddan till slut, eftersom haren överskattar sig själv och tar en tupplur mitt i loppet.
Hur vi ser på vår egen förmåga påverkar vårt resultat. Elitidrottare vet om det, likaså alla som någon gång hållit ett bröllopstal. Häromdagen försökte jag själv inspirera min äldsta dotter med de bevingade orden ”tro på dig själv så går det!”. (Det gick inte.)
Men det finns även en annan sida till denna till synes motiverande tro: Harens sida, nämligen övertro. Låt oss ta klivet över till privatekonomi och sparande för att utforska denna.
Om vi förenklar lite (läs: mycket) så brukar vi träffa på tre typiska investerare:
🐢 Sköldpaddan är klok, insiktsfull och erfaren. Den känner till hur marknaderna fungerar, är djupt insatt i forskningen och låter denna forma både investeringarna och sitt beteende för att maximera avkastningen.
🐇 Haren är snabb och lättrörlig. Vissa kan för lite och springer sicksack på ”känsla”. Andra kan en hel del, men felbedömer vad som är viktigt, eller missar hur stort kunskapspusslet egentligen är – och tror sig i båda fall därför ha stenkoll.
🦄 Enhörningen kan ha en övergripande koll på investeringar, eller ingen alls. Men det stör den inte, för den är inte heller särskilt intresserad. Den prioriterar annat i livet och är nöjd med det.
Vilket djur är du?
Det kan låta som en enkel fråga, men är i all ärlighet ett trick för att närma oss vår nästa poäng: Att bedöma sin egen förmåga är lättare sagt än gjort.
Vår oförmåga att bedöma vår förmåga
Om vi skippar djuren för en stund, så kallas denna oförmåga för Dunning-Kruger-effekten, uppkallad efter forskarna David Dunning och Justin Kruger vid Cornell-universitetet i New York som gjorde upptäckten år 1999.
Dunning-Kruger-effekten brukar anses röra två sorters personer:
- Okunniga och självsäkra: Den som saknar djupare kunskap inom ett område vet för lite för att kunna bedöma sin egen förmåga, och brukar därför överskatta sig själv.
- Kunniga men oförstående: De som i kontrast besitter mycket djup kunskap om något, missar ofta att alla andra inte vet lika mycket, och kan därigenom både underskatta sig själva och överskatta andra.
Om vi skulle översätta teorin till våra tre investerare blir det i praktiken ungefär så här: Medan sköldpaddorna tror att alla har lika bra koll som de, tänker hararna att de är bättre än alla andra. Under tiden tar enhörningarna det lugnt och ägnar sig åt annat.
Hur brukar du tänka? Det kan ge dig en ledtråd till vilket djur som mest liknar ditt sparbeteende.
Alla har vi områden i livet där vi gladeligen tar på oss enhörnings-rollen, ofta på grund av ointresse snarare än oförmåga.
Andra gånger är vår kunskap eller förmåga istället i det där farliga spannet där vi ”kan en del”, och då kan vi lätt bli harar och börja överskatta oss själva. Tänk unga killar som precis fått körkort, badrumssångaren som fått komma på Idol-audition, eller den nyblivna föräldern som ska förklara sin åh så välfungerande läggrutin för trebarnsmamman – de är alla typiska harar.
Den goda nyheten är att det enda som en investerar-hare behöver göra för att förbättra sitt sparande är att bli en glad och nöjd enhörning. Ingen behöver – i alla fall inte för sin framtida ekonomis skull – gå igenom den stora mängd slit som krävs för att bli en riktig sköldpadda.
Det vi vill undvika är alltså att hamna i har-fällan. För det kostar. 💸
Så påverkas sparandet
Gör det någon skillnad då? Kan vi inte bara få vara vilket himla djur vi vill?
Jo men det gör rätt stor skillnad faktiskt. Vi har tidigare skrivit mycket om skillnaden i avkastning beroende på hur man investerar och beter sig, med mera. Så vi tänkte inte gå djupt in på det denna gång, men läs gärna mer i inläggen Så bra investerar din granne (egentligen) och Napoleons tips om det blir recession.
Sammanfattningsvis kan sägas att hararna brukar få en avkastning ganska långt under ett (korrekt!) valt index, och att sköldpaddorna brukar ligga väldigt nära ett sådant index. Enhörningarna kan hamna på allt däremellan, beroende på vem de lämnade sina pengar med innan de återgick till sina huvudintressen. Om det var i en dyr, aktiv fond brukar de hamna i krokarna av hararna, medan de med en diversifierad, väl omhändertagen portfölj kan lyckas precis lika bra som sköldpaddorna.
Men det är som sagt svårt att veta vilken kategori man tillhör – det är halva poängen vi försöker förklara i det här månadsbrevet, och vad Dunning och Kruger bevisade så bra.
En grupp investerare som gissningsvis ser sig själva som sköldpaddor är förvaltare av aktiva fonder. Själva idén med en aktivt förvaltad fond är ju att förvaltaren ska slå index. Ser vi till resultatet är dock frågan om det alltid är så. Amerikanska Standard & Poor utvärderar årligen hur det går för de aktivt förvaltade fonderna i landet, och under de senaste 15 åren har 92 % av dem gått sämre än index[1].
Det finns sanna sköldpaddor, make no mistake! Både bland förvaltare och privatpersoner. De är bara mer ovanliga än vad många tror. Och många som tror att de är sköldpaddor är egentligen harar. I en svensk studie[2] såg till exempel forskarna att gruppen som trodde sig kunna mycket om investeringar också, i högre utsträckning än de som inte trodde det, investerade i dyra aktiva fonder.
Blir vi klokare med åren?
Kommer du ihåg den senaste gången du var nybörjare?
En vanlig utvecklingsresa för den som lär sig något nytt är en känsla av att man lär sig snabbt i början, för att sedan nå en platå. Det är lätt att känna sig lite kaxig i den där första fasen. Wow, jag är rätt bra på gitarr, matlagning eller bilmekande. Men tiden går och vi börjar inse att det inte är så lätt som vi först trodde.
Precis i början av vår resa är vi troligen okunniga enhörningar, men förvandlas sedan till självsäkra harar. När vi är på platån av utveckling hamnar vi vid ett vägskäl, om än ofta omedvetet:
- Vi kan förbli här, som harar, genom att dabbla lite i ämnet till och från.
- Vi kan investera mer tid, inse hur lite vi egentligen visste, för att ur denna ödmjukhet sedan långsamt och tidskrävande kunna klättra upp ur gropen och börja utvecklas mot att bli sanna sköldpaddor – något som oftast sker om vi är riktigt intresserade av ämnet/aktiviteten.
- Eller så kan vi, ibland på platån och ibland i ödmjukhetens grop, nöjt konstatera att det här området inte är vår stora passion, acceptera att vi inte är experter, och därmed återgå till att vara glada kunniga enhörningar.
Det finns inget rätt eller fel här, och vi ska inte döma oss själva för de val vi gör. Det enda viktiga är att vi är medvetna om dem.
Marknaderna i oktober
På marknaderna har oktober månad varit spännande på många sätt. Bolagens kvartalsrapporter har kommit in, och det har präglat utvecklingen. Många företag menar att framtidsutsikterna nu är svagare och mer osäkra än tidigare. Vi börjar se effekten av de högre räntorna.
Samtidigt pekar inflationstakten nu tydligt nedåt, och räntorna kan ha toppat. Ekonomin är på väg att landa, men exakt var vi kommer att landa vet vi inte än. Det vi vet säkert är att ingen lågkonjunktur är för evigt, och att ju längre tid vi sparar desto högre sannolikhet att pengarna växer till sig bra.
Opti-portföljerna rör sig med marknaderna och backade också under månaden.
Opti 3 (låg risk): -0,7 % (+2,4 % i år)
Opti 9 (hög risk): -0,5 % (+9,8 % i år)
Man kan säga att oktober bjöd på lite av varje. Ekonomin är pressad, men vi närmar oss också en vändning. Kanske passar det stämningen i höstrusket? Vi gnetar på och väntar in ljusare tider.
Du väljer din väg
Sedan starten av Opti för snart tio år sedan har jag lärt mig att ni som sparar med oss gör mycket rätt. Siffrorna visar det tydligt.
Andelen som sparar regelbundet och sätter in lite extra när man kan, är högre än motsvarande siffra jag sett på någon annan tjänst, någonsin. Även när det blev oroligt i världen så betedde ni er som fullblodsproffs genom att ta det lugnt och fortsätta spara. Och, som ett resultat av dessa saker – i kombination med avkastningen så klart – så är portföljen för en snittanvändare snart dubbelt så stor jämfört med för bara två år sedan.
Jag vet inte om man får säga detta, men det är i all ärlighet bättre än vad jag trodde att vi skulle kunna lyckas hjälpa sparare att uppnå, när vi startade. Keep it up, ni är grymma!
Hur ni lyckas så bra kan vi bara gissa. Är ni kloka sköldpaddor som förstår vikten av en väl diversifierad portfölj till ett lågt pris, och ett strukturerat, lugnt beteende? Eller är ni enhörningar som känner att det finns mycket annat roligt i livet som ni hellre vill lägga er tid på? Kanske har vi rentav lyckats hjälpa någon hare att bli en enhörning? 🦄
I slutändan spelar det ingen roll, enhörningar och sköldpaddor har samma goda förutsättningar att få ett riktigt bra resultat på lång sikt. Förhoppningsvis njuter sköldpaddan av arbetet som krävs för att uppnå det.
Och om det är någon som insiktsfullt kan se att man är en hare när det kommer till investeringar, starkt jobbat! Nu kan du välja om du vill fortsätta, eller ändra något. Vi är alla harar inom en massa olika saker, men man kanske inte vill att just ens pengar ska vara det som drabbas. Börja baka, plantera eller åka skateboard istället vet jag!
För fördelen med sparande, jämfört med nästan allt annat, är ändå att man kan lyckas riktigt bra med en liten tidsinsats. Ungefär fem minuter faktiskt: Börja spara, höj ditt månadsspar när du kan – och ägna dig åt annat resten av tiden.
Den strategin vinner i längden.
Mvh,
Jonas, Ann & hela 🐢-teamet
Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka samma belopp som du satte in.
SPIVA, data från 30 juni 2023: https://www.spglobal.com/spdji/en/research-insights/spiva/#us ↩︎
Anderson och Robinson, 2017, Self-Awareness, Financial Advice and Retirement Savings Decisions ↩︎