Ladda ner

Opti hjälper SvD att granska Allra: Hundratals miljoner flödar ur fonderna

”Om jag vet att jag sparar i en dålig fond, kommer jag då orka byta?” Opti startades med en tro på oss som sparar och att svaret därför är ja, men i slutändan är det svårt att veta. Nu har vi hjälpt Svenska Dagbladet att besvara samma fråga.

Det har nog undgått få att SvD på sistone granskat pensions- och fondföretaget Allra, och hittat många tveksamheter. Som ett resultat av det har tunga namn i Allras styrelse avgått och Pensionsmyndigheten har tagit bort möjligheten att premiepensionsspara i deras fonder.

Men SvD undrade om även det viktigaste av allt skedde: Byter vi pensionssparare från Allras fonder, eller orkar vi inte trots att vi vet att de sakta äter upp vår pension? Det blev Optis uppdrag att hjälpa dem besvara det.
Låt inte ditt pensionssparande sakta brinna upp

Idag kan ni se resultaten av vår gemensamma granskning i papperstidningen samt på SvD:s webb. Vi har utgått ifrån de stora mängder data om fonder som vi har och byggt script för att beräkna hur mycket pengar som togs ut ur Allras fyra fonder under förra veckan. Beräkningarna har gjorts på två olika sätt för säkerhet, och siffrorna på SvD är de ”snällare” av dessa.

Slutsatsen är att sparare tog ut i storleken 200–300 miljoner ur Allras fonder – bara under förra veckan. Det är bra att det sker, men vi måste samtidigt påpeka att Allra har 22 miljarder kronor i sina fonder. Det finns alltså mycket kapital som fortfarande kan hitta ett bättre hem.

Paus.
Ett missförstånd jag stött på är att vissa tror att vi har något emot Allra. Verkligen inte. Vad vi däremot har något emot är dåliga, överprisade fonder, oavsett vilket fondbolag de kommer ifrån. Och Allra-fonderna är inte bra, något som Opti-appen tydligt visar då de bästa alternativen i samma kategori är en bråkdel så dyra och har ett mycket bättre resultat, till exempel:

En jämförelse av Allra Strategi Modig i Opti. Resultatomdöme saknas då Allra valt att inte sätta något jämförelseindex till sina fonder, något fondbolag ibland gör för att slippa få sin prestation bedömd.

Om Allra erbjöd sunda, prisvärda fonder så skulle de, precis som fonder från vilket fondbolag som helst, kunna komma upp i topp-3 i Opti.

Jag hoppas med hela mitt hjärta att resultatet av SvD:s granskning av Allra antingen blir att (1) fler lämnar de dåliga fonderna, eller (2) att Allra väljer att förbättra dem. Börja med att sänka förvaltningsavgiften med minst 70 % och våga sätta jämförelseindex på era fonder.

I båda fallen kommer människor få ett bättre fondsparande, vilket är det vi bryr oss om.

Mvh,
Jonas