Ladda ner

September: Stabilitet trots skalv

Vad hände på världens börser i september, och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de påverkar dig som sparar med Opti.

September var en månad full av negativa nyheter, men trots det fortsatte aktiemarknaderna att i det närmaste trotsa tyngdlagen. Och trots dessa skalv fick du som sparar i Opti en ovanligt stabil månad: Aktierna i portföljerna vägde upp det som räntor marginellt tappade, och i våra vanliga portföljer bidrog dessutom råvarorna med lite extra avkastning. Alla portföljer slutade månaden runt nollan eller något positivt.

Det är ju inte direkt ett partyknep att upprepa negativa nyheter, men för dig som är nyfiken, vad hände då i september?

Låt oss först göra ett sedvanligt återbesök till handelskriget. I media har det länge pratats om oron för att detta handelskrig mellan USA och Kina är på väg, men faktum är att det inte längre bara handlar om oro utan även om data. Handelskonflikten är verklighet nu, och den har ökat oron för en svagare ekonomisk tillväxt i världen framöver. Det brukar i sin tur vara dåliga nyheter för aktier.

Försäljningen för många globala företag mattades av redan i somras och deras lager började växa. Detta mönster har nu blivit allt tydligare i september, och flera konjunkturkänsliga bolag har vinstvarnat. Resultaten i de kommande kvartalsrapporterna lär alltså knappast bli någon munter läsning. På uppsidan är att marknaden redan vet om detta, så negativa rapporter behöver inte tynga aktiekurserna onödigt mycket då marknaden redan antagit att det kommer att ske. (Man brukar på finanssvenska säga att det redan är "inprisat").

Samtidigt ser vi på hemmaplan att tillväxten vänt nedåt, och årets första halvår är faktiskt det svagaste sedan 2012. Arbetslösheten har vänt upp och kronan fortsätter att försvagas. Riksbankens signaler om en högre ränta framöver framstår därför som allt mindre troliga, och alltfler räknar istället med fortsatt mycket låga räntor. Även globalt ser det ut att bli centralbankerna som får använda låga räntor och andra former av stimulanser som stötdämpare om ekonomin nu sviktar.

Så inte helt muntert! Men låt oss titta på lite verklighet också: Hur gick Opti-portföljerna i september?

De höll sig faktiskt stabila, trots alla dessa skakningar. Både svenska som globala aktier ökade i värde. Även råvaror drog sitt strå till stacken, bland annat drivet av ett högre oljepris till följd av att en stor del av Saudiarabiens oljeproduktion slogs ut av drönarattacker. Denna positiva utveckling, speciellt hos aktier, räddade upp att räntefonderna i portföljen hade en lite sämre månad.

Alla portföljer slutade månaden runt nollan eller något positivt, som exempel:
Opti 3 (låg risk): +0,0 % (+12,4 % i år)
Opti 9 (högst risk): +1,7 % (+20,7 % i år)

Sist – och faktiskt kanske minst :) – för de vidskepliga: Har du hört talas om det så kallade "oktober-spöket" på börsen? Bakgrunden är att många större börsfall historiskt inträffat just under denna mytomspunna börsmånad som vi nu är inne i. Och visst finns det risk att det blir lite extra stökigt närmsta månaden: Halvdana kvartalsrapporter, Trumps twittrande och en Brexit som närmar sig.

Men, som vi brukar påminna om, så är det faktiskt ingen som vet vad som kommer att hända! Och forskningen är tydlig med att man brukar förlora pengar om man försöker vara smartare än marknaden.

Så sitt still i båten, och ge dig själv en klapp på axeln för att du både har tagit tag i ditt sparande och skaffat en fondportfölj som tål sådan här oro. Och kom ihåg att månadsspara om du kan, nu mer än någonsin.

Vi fortsätter att ta hand om ditt sparande, så att du kan tänka på annat.

Mvh,
Ann, Jonas & hela Opti-teamet


PS. Du kan starta månadssparande och ändra din risknivå under din portföljs inställningar: Logga in, gå till din portfölj och klicka på kugghjulet i övre högra hörnet. DS.


Kom bara ihåg att det i slutändan är smart matematik, inte magi. Historisk värdeökning är inte en garanti för framtida värdeökning, pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det belopp som du satt in.