Ladda ner

Nu har vi släppt Opti för Android

”Good stuff takes time” brukar vi säga, och nu har vi äntligen släppt Android-versionen av Opti. Ta fem minuter och få ett sparande som levererar!

Smart teknik ger ett bättre sparande

1,2 miljoner beräkningar per dag och 40 000 simuleringar per portfölj gör att vi kan bygga ett bättre sparande åt dig, läs mer längre ner.

Oberoende – vi jobbar för dig

Vi tar inte emot pengar från fondbolagen och ger alla provisioner tillbaka till dig. Därför väljer vi prisvärda fonder och ger dig rabatt på dem.

Inga dolda avgifter

Portfölj och underhåll kostar 0,5 %/år. Fonderna kostar ca 0,3 %/år efter rabatter. Det finns inga växlingsavgifter, inga avgifter för handel med ETF:er eller andra dolda avgifter.

Under de kommande månaderna kommer vi även att lägga till stöd för att du ska kunna se ditt sparande på alla banker, kunna söka upp fonder du inte äger samt kunna jämföra dessa med alternativ vi beräknar vara bättre.

Stay tuned!


Slå både börsen och sparkontot

Smart teknik, lägre avgifter och fonder som väljs för ditt bästa (snarare än för bankens/”rådgivarens” intjäning) kan ge ett bättre sparande.

Här är två exempel.

Slå börsen – till lägre risk

Om du hade sparat hos Opti från 2000 till 2018 så hade du fått +121 % i avkastning och slagit snittet av världens börser med 6 %, trots både IT-bubblan och Finanskrisen. Och du hade tagit 1/4 lägre risk.

Efter avgifter, såklart.

Hur kommer vi fram till det? Vi jämför vår simulerade portfölj Opti 9 med det återinvesterande indexet MSCI World. För Opti 9 drar vi av portföljens totala avgifter (0,82 %/år). För indexet dras inga avgifter (0,00 %/år, dvs vi utgår ifrån att du skulle kunna äga indexet gratis trots att det i verkligheten skulle kosta dig något). Perioden är 2000-01-01 till 2018-05-31 och inflation räknas in för Opti och indexet. ”Risk” beräkas som medelvärdet av den negativa avkastning för alla år som portföljen eller indexet minskat i värde.

Fyra gånger högre avkastning än ditt sparkonto

Om du hade sparat i portföljen Opti 9 från 2000 till 2018 så hade du fått fyra gånger högre avkastning än på ditt sparkonto. Mer exakt 4,4 %/år i snitt istället för 1,0 % i snitt, fortfarande trots både IT-bubblan och Finanskrisen. Även nu efter avgifter, såklart.

Hur räknar vi? Snittet för sparräntan kommer från Statistiska Centralbyrån. Den jämförs med vår simulerade portfölj Opti 9, minus totala avgifter (0,82 %/år), utan hänsyn till inflation. Sparkontot anses såklart vara gratis. Perioden är 2000-01-01 till 2018-04-30.

Men i båda fallen ska man – som alltid – komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det belopp som du satt in.


Är det dags att starta ett smartare sparande?

Som Ann nyligen citerade Bill Gates under Almedalen: We need banking, but we don't need banks. Vi är snart där, pröva så ser du.

Sommarhälsningar från Opti!
Jonas, Ann, Andreas, Hannes,
Hanna, Sergei, Gustav,
Josefine och Anders