Ladda ner

Fondbolagens lönsamhet är din möjlighet

Det är lika naturligt att betala för att få ett bra sparande som för att få en bra bil. Kanske rent utav ännu mer naturligt då sparandets värde ökar och bilens sjunker.

Men när betalar man för mycket?

Det är något som vi skrivit om flera gånger. Vissa saker visar forskningen är värda att betala för. Det är t.ex. att få råvaror i portföljen, en högre riskspridning och att valutasäkra sina räntefonder – alla hörnstenar i hur en Opti-portföj byggs. Andra saker vill du dock inte betala för, till exempel de flesta aktivt förvaltade fonderna.

Den som öppnade Dagens Industri imorse kunde läsa hur fondbolagens vinster stadigt ökade under 2017. Vinsterna för de 18 största svenska fondbolagen ökade med en miljard till totalt fem miljarder, dvs +25% i vinst. Det som enligt artikeln begränsade vinstökningen var enligt oss en bra sak, nämligen ”ett visst flöde till indexfonder”.

På Opti tycker vi att man ska kunna tjäna pengar om man gör bra saker. Flera av fondbolagen erbjuder väldigt bra fonder – vi granskar dem dagligen och väljer ut de bästa till våra portföljer. Men för oss sparare så ligger en alltför stor del av våra besparingar fortfarande i onödigt dyra fonder som inte levererar vad de lovar.

Det vanligaste man som sparare tänker då brukar vara ”men jag fick bra avkastning, då är väl den höga avgiften värt det?”. Dessvärre är det sällan så enkelt, för indexfonder presterar fortfarande bäst över tid enligt forskningen, och de är dessutom billiga.

Lyckligtvis finns det enkla alternativ. Ett är att själv välja ut enskilda indexfonder. Ett annat är att av Opti få en färdigbyggd fondportfölj som innehåller av de bästa indexfonderna, och som vi sedan också tar hand om.

Så vad säger du, är det dags att flytta lite av de aktiva fondernas vinster in till din egen plånbok, och samtidigt få ett bättre sparande? Vi finns här när du är redo.

Mvh,
Jonas