Ladda ner

För oss utan Panama-sparande, när lanserar egentligen Opti?

Det är hög tid för att ge en uppdatering om när vi faktiskt lanserar, så här kommer den! Tl;dr: Sommar, p.g.a önskan att bygga egna system för att öka vårt oberoende ytterligare.

Bland alla Panama-papper och ”trygghetsfonder” skämtade vi faktiskt om att lansera en spar-madrass som aprilskämt, men höll oss. För det finns bra fonder, det gäller bara att veta om man har en av dem. Och att byta upp sig om man inte har det. Lägg till ett oberoende från banker och fondbolag så sammanfattar det vad Optis app gör.

Men när släpper vi den? Det har tagit mer tid än vi trott, och när du lämnade din email på www.opti.se så stod det förmodligen lansering under hösten eller vintern. Förlåt, vi hade helt jäkla fel. Men nu tror vi på allvar att det är sommaren som gäller, och vi ska se till att du då får den först. Appen och jämförelserna kommer inte kosta något, utan vi tar bara betalt om du vill ha extra hjälp från oss.

Det som främst tagit mer tid är ett stort beslut vi fattade innan jul, nämligen att bygga egna system för att själva räkna om den finansiella rådatan till resultat. Tidigare hade vi tänkt göra ”som man brukar”, dvs förlita oss på andras uträkningar. Men vi märkte att det kunde smyga sig in åsikter och fel i dessa, och att egna uträkningar var det enda sättet för oss att vara helt oberoende. Sagt och gjort.

Nu ser vi resultaten och de bekräftar vad vi trodde – det finns bra fonder men även många dåliga. Låt mig passa på att ge ett smakprov för globala aktiefonder, Sveriges största fondkategori. Våra uträkningar visar att ungefär tre av fyra fonder misslyckas med att nå de resultat de borde i förhållande till vilka risker de tar.

Globala aktier faktiskt alfa
Alla globala aktiefonder köpbara i Sverige, uppradade efter om de i snitt per år lyckats slå sina egenvalda index, omräknat utifrån vilken risk fonden tagit och sett över tre år

Det är med andra ord inte lätt att välja rätt fond! Och vad grafen inte ens visar är att vissa av de ”bra” fonderna till vänster bara verkar bra på grund av för snällt/felaktigt valda index, samt att ett bra resultat under så kort tid som tre år lika väl kan bero på tur. Men det är två saker som vi tacklar mer i appen.

Så håll ut lite längre, till sommaren ska vi se till att du får Opti i handen. Appen kommer ge en tydlig jämförelse av just din fond, visa alternativ med fokus på bra pris och resultat, samt göra bytet enkelt. Helt oberoende från bankerna och fondbolagen såklart (vi jobbar fortfarande bara för dig, utan dolda allianser eller pengaflöden).

Och hör av dig! Som alltid är det grymt viktigt för oss att förstå vad du tänker och söker, så säg till om det är något du önskar eller undrar.

Soon,
Jonas

PS. Känner du någon som funderar på om de har bra fonder? Om du tycker att vi gör något bra så berätta gärna om oss för dem. Vi satsar på lägre avgifter istället för större marknadsföringsbudgetar = det hjälper oss mer än du tror! DS.