Ladda ner

Ett stort steg…

Sedan vi på Opti fick vårt efterlängtade rådgivningstillstånd från Finansinspektionen har frågorna varit många.

– Har inte du förvaltat olika aktiefonder i en massa år? Aktivt förvaltade fonder? Och du var väl till och med chef för detta område på både Handelsbanken och SEB? Och du har också varit chef för den institutionella kapitalförvaltningen på Handelsbanken och för Family Office på SEB Private Banking?

– Jo, det stämmer…

– Men om du nu har jobbat i mer än 20 år med aktiv förvaltning, allokeringsuppdrag för de allra största kunderna – pensionsstiftelser, föreningar, företag och de allra mest förmögna privatpersonerna – vad gör du på Opti? En liten start-up som verkar promota billiga fonder och rikta sig till ”vanligt folk”?

Det är just i allt detta resonemang du faktiskt har svaret, men visst – det är ett stort steg! Det sägs ju att man blir klokare med åren och jag har funderat allt mer på hur man skulle kunna skapa en helt oberoende rådgivningstjänst – en tjänst vars enda syfte är att ge de bästa råden. Sparande är så oerhört viktigt och alla har rätt till bra råd.

Det finns inte en universallösning för alla enskilda sparare, men väldigt många skulle ärligt talat må bra av låga kostnader. Och gällande aktiv och passiv förvaltning så behöver inte det ena utesluta det andra. Man kan mycket väl blanda aktiva fonder med indexfonder. Låt mig direkt säga att det finns bra aktivt förvaltade fonder och erfarna, duktiga förvaltare. Men problemet är ofta att din rådgivare kanske inte visar upp hela kartan, att alla kort inte läggs på bordet. Av helt naturliga skäl så har du antagligen merparten Nordea-fonder om du är kund hos Nordea och Swedbank-fonder om du är kund hos Swedbank. Inget ont om dessa banker, men jag tror att du känner igen dig i mönstret. Och du har säkert frågat dig själv om det är just din banks fonder som är bäst.

Men tänk då om det fanns någon som hjälpte dig att hitta rätt i denna djungel av fonder! Någon som hjälpte dig att hitta de bästa alternativen. Nu tänker du kanske: ”Är billigast alltid bäst?”. Nej, men det är en av många saker som måste vägas in. Och det är en viktig faktor, för all forskning visar att priset på en fond är centralt för vad du faktiskt kommer att få för avkastning på ditt sparande. Och billigare fonder presterar i snitt bättre. Så om du inte själv är väldigt intresserad av fonder eller t.ex. har stort förtroende för en specifik förvaltare, så bör låg kostnad vara en viktig faktor.

Min drivkraft är att hjälpa så många som möjligt till ett riktigt bra sparande. Inte bara de som har råd att betala för ”skräddarsydd”, exklusiv kapitalförvaltning. I framtiden kommer vi att kunna ge dig samma tjänst, utan att du behöver betala höga arvoden för mediokra fonder. Och – våra råd kommer att passa alla storlekar på sparande, så följ med på vår resa!

Vår första tjänst kommer att hjälpa dig att få koll på hur bra dina fonder egentligen är. Om det finns liknande men mer prisvärda fonder så kommer vi presentera vilka dessa är och, om du vill, hjälpa dig att byta till dem. Vi finns här för dig och ditt sparande.

Och vi har bara en agenda. Din.

Välkommen till Opti!

/ Ann