Ladda ner

500 nya betyg, 5 SvD-stjärnor och 1 dos kärlek från Apple

Hoppas att du njuter av sommaren! Dagar som dessa ska fondfokus bytas mot parkpicknick – helst med det extra lugn som ett bra sparande ger.

But servers never sleep: Vi och våra system fortsätter att granska Sveriges alla fonder även under sommaren, så att du slipper. Här är några goda nyheter med saker som hänt, och som kommer att hända.

500 nya resultat-betyg på fonder

Har din fond saknat ett resultat-betyg? Det har troligen ändrats nu. Nyligen betygsatte nämligen våra system ca 500 fonder till, varav flera välkända som Avanza Zero och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Så det kan vara hög tid att ta en ny koll på dina fonder.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

De fonder som fortfarande saknar betyg gör det pga att de är:

  • För unga: Det finns inte tillräckligt mycket data för att göra en vettig beräkning. Vi kräver att en fond funnits i tre år innan den får ett betyg på sitt resultat.
  • För ovanliga: Vissa fonder tillhör väldigt små kategorier, och då vår jämförelse av fonder görs med andra fonder i samma kategori så blir helt enkelt datamängden för liten för att jämförelsen ska bli bra.
  • Tillhör en dålig eller missvisande kategori: Inom vissa kategorier, främst rörande obligationer, är det för vanligt att fonderna har valt index som inte ger en bra bild av fondens innehav. Då skulle ett betyg vara direkt missvisande. Men det kan även röra sig om kategorier som vi bedömer som direkt dåliga, och då väljer vi i dagsläget att inte ge betyg för att inte riskera skönmåla dessa fonder.

5 stjärnor till Opti i SvD:s stora test!

I SvD:s test av finanstjänster belönades Opti med fem av sex i betyg – högst av alla tjänster som testats hittills!

Svenska Dagbladet Opti test recenssion

Vi är speciellt glada att SvD uppmärksammar vårat oberoende, något som är väldigt ovanligt bland rådgivare. Vi tar nämligen inte emot några pengar från fondbolagen, och har inga egna fonder. Det gör att vi kan jobba för dig som kund, utan att varken du eller vi behöver oroa oss för intressekonflikter.

1 STOR dos kärlek från Apple

Vad gör man om man vaknar upp och ser att Apple placerat ens app bredvid Pokemon GO? Ropar av glädje, kan vi meddela :)

Opti featured i App Store Apple

Det var nämligen vad som hände när Apple i juni valde ut Opti, som första finans-app någonsin, att bli "featured" på förstasidan i svenska App Store. Tack Apple – vi fortsätter kämpa för att göra fondsparande både ärligt, enkelt och vackert.

Mål för 2017

Och större saker väntar; Idag försöker vi och våra system hjälpa dig att hälsokolla dina befintliga fonder. Men innan året är slut kommer vi vidga så att systemen även kan bygga helt nya sparanden åt dig, baserade på de bästa fonderna och hur de samverkar.

Schyssta, smarta och väl omhändertagna portföljer helt enkelt.

Stay tuned,
Jonas