Ladda ner

Opti får topp-betyg av Svenska Dagbladet

Det sker många bra saker just nu! Förra veckan vaknade vi och fann att Apple placerat Opti högst upp i App Store. Idag bjöd istället morgonen på en helsides-recension i Svenska Dagbladet. Den finns även online här: Opti – En välkommen hälsoundersökning (kräver SvD-premium).

Med viss nervositet börjar jag läsa. Vi har alltid tyckt att SvD Näringliv är proffsiga – hårda men rättvisa – när det kommer till deras granskning av banker och fondbolag. Därav betyder deras åsikt mycket för oss.

Jag andas ut när jag ser att vi fått toppbetyg! SvD-redaktionen ger Opti fem av sex i betyg – högst av alla digitala finanstjänster som de testat.

SvD börjar med att fokusera på industrins kanske största problem, som även vi talar om för jämnan:

Det finns ett stort behov av oberoende fondråd till konsumenter. Det har Opti tagit fasta på.

Det är ingen hemlighet att banker ofta gynnar sina egna produkter över andras vid rådgivning med kund, [och att] rådgivare har incitament att rekommendera produkter som ger högst provision snarare än den produkt som är bäst för kunden.

SvD fortsätter med att beskriva varför våra omdömen och åsikter skiljer sig från dessa vanliga ”rådgivare”/säljare: Vi är oberoende, vilket betyder att vi inte har några egna fonder och inte tar emot provisioner. Därför kan vi jobba för dig. SvD fortsätter:

[Appen] är lätt att börja använda, och ger en snabb och lättöverskådlig överblick över ditt sparande. [...] Viktigast är att du får ett oberoende omdöme om din fond.

Men SvD gör även tydligt att det finns saker vi kan bli bättre på – och vi håller med dem! Kritiken rör främst två saker:

  1. Det är ofta enkelt att byta fond själv, varför betala 145 kr för att Opti ska göra det?
  2. Vissa fonder saknar ett betyg på sitt resultat.

Vi lyssnar och tar åt oss. #1 kommer vi ha svårt att göra något åt, för det tar väldigt mycket tid för oss att göra bytena. Vi går knappt plus på dem ens idag, men vill ändå erbjuda tjänsten för att hjälpa de som inte orkar byta fonder själv.

Fler resultatbetyg, #2, kommer däremot redan om några veckor. I flera månader har vi nämligen jobbat hårt på att få tillgång till fler index, och att jämföra med liknande index när fondens eget saknas.

Tack för toppbetyget SvD! Vi kommer fortsätta ge vårt allt för att bli ännu bättre, och för att hjälpa fler till en bättre ekonomi.

Mvh,
Jonas