Ladda ner

April: Stark uppgång och vågade investerare

Vad hände på världens börser i april, och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna, och hur de påverkar dig som sparar i Opti.

Efter en lite tvekande start på april så var avslutningen desto starkare. Stockholmsbörsen har under månaden slagit nya rekord och utvecklingen har varit liknande på många andra aktiemarknader. Även råvaror har utvecklats positivt under april, och globala krediter (en av de tre sorters räntepapper som finns i Opti-portföljerna) klättrade också uppåt lite.

Allt detta är bra för Opti-portföljerna, som alla utvecklades positivt i april (efter avgifter, såklart). Som exempel:

Opti 9 (högst risk): +5,0 % (+18,6 % i år)
Opti 3 (låg risk): +2,1 % (+8,9 % i år)

Så, vad har hänt som kan förklara denna nyvunna optimism? Nedan följer massa info för vi försöker som alltid att – för den intresserade – förklara hur saker faktiskt funkar. (Och för dig som inte är intresserad; det är lugnt! Vi håller koll åt dig.)

Så låt oss dyka in i månadens händelser!

Den främsta förklaringen till utvecklingen i april är företagens kvartalsrapporter, som överlag visat på fortsatt starkare utveckling än väntat för många bolag och branscher. Detta har i sin tur bidragit till att konjunkturutsikterna – dvs förväntan på hur ekonomin kommer att utvecklas – tolkas något mer positivt än tidigare, vilket dragit ned osäkerheten. Samtidigt har vi fått ett nytt räntebesked från Riksbanken som meddelat att räntehöjningar skjuts på framtiden. Tillsammans är detta en bra cocktail av händelser för aktier, som brukar utvecklas bra när vi har just hög tillväxt och låga (reala) räntor.

Men allt pekar inte i samma positiva riktning på aktiesidan. Vissa branscher har det tufft, inte minst detaljhandel och byggbolag, där nya konsumtionsmönster och lägre efterfrågan sätter sina spår. Verkstadsbolagen, såsom Sandvik, Atlas Copco och Volvo, redovisade däremot starka siffror, vilket skingrat molnen på konjunkturhimlen en aning. I USA har också de stora tech-bolagen överraskat positivt, vilket bidragit till att lyfta de amerikanska börserna och gjuta mod i alla som gillar risk.

Det finns även ett annat intressant orosmoln på horisonten, för den nyfikne: På finansmarknaden finns det något så kryptiskt som ett "girighetsindex" (fear/greed index), där en hög siffra betyder att investerarna lägger mer vikt vid optimistiska faktorer och bortser från risker. Denna siffra är idag på oroande höga nivåer. Vi kan också se att proffsen väntar sig högre volatilitet – dvs större svängningar i värde, både upp och ner – vilket är en indikation på ökade risker framåt. Värderingarna ser inte skrämmande höga ut, men de är inte heller låga. Och fortfarande pekar många konjunkturindikatorer fortsatt något söderut.

Som du ser så kan man se glaset som både halvfullt och halvtomt. Det finns en risk att det blir stökigt, men när det isåfall skulle inträffa finns det faktiskt ingen som kan säga, inte heller vi. Därför är det, som alltid, skönt att ha en väldiversifierad Opti-portfölj.

För du har kanske hört det förut, men den ovanligt höga riskspridning du får när du sparar hos Opti gör att ditt sparande blir mindre känsligt för vad som sker med just aktier, då du även blir investerad i råvaror och tre olika typer av räntepapper från hela världen. Det betyder inte att du är skyddad mot nedgångar – det är omöjligt med investeringar, och de som säger annat är dessvärre okunniga. Det kan alltid gå ner, och det är aldrig säkert att man får tillbaka hela beloppet som man satte in. MEN det betyder att du kan förvänta dig mindre svängningar och en mjukare resa. Om du är nyfiken så kan du läsa mer om hur vi bygger portföljer här.

Last but not least; månadsspara om du har möjlighet, oavsett belopp! Det är det bästa skyddet man kan få mot att köpa för mycket på en topp.

Njut nu av våren! Vi håller koll på ditt sparande åt dig.

Mvh,
Ann och Jonas