Ladda ner

Kosläpp i ekonomin

Vad hände på världens börser i augusti och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de har påverkat Opti-portföljerna.

Har ni hört talas om kosläpp? Om man bor i en storstad är svaret troligen nej.

Själv växte jag upp på landet och ni som också haft åkrar runt hörnet vet nog vad jag pratar om: På våren när korna släpps ut från de mörka vinterladorna fullkomligt spritter de av glädje! Det är då man lär sig att kor både kan skutta och hoppa – långt ifrån det vanliga, tillsynes slöa idisslandet. 🐮

Kosläppet är faktiskt lite likt världsekonomin nu. Efter drygt ett år av nedstängningar släpps vi nu ut från hemmakontoren och skuttar i ren glädje ut på resor, till restauranger och gallerior. Underbart för oss! Och även ett beteende som ger skjuts åt många företags försäljning och vinster.

Denna dos adrenalin in i ekonomin, kombinerad med en stark tro på framtiden gör att världens börser fortsätter klättra. Så även i augusti då aktier i många bolag över hela världen lyfte, vilket bidrog till att samtliga Opti-portföljer ökade i värde med mellan +0,5 och +2,8 %.

Dagens tema är kosläppets påverkan på ekonomin och varför investerare fortsätter att välja aktier.

…oh, and one more thing. Programmerar du, eller en vän till dig?

Opti växer otroligt snabbt. Vi har ett hav av idéer på hur vi kan hjälpa våra användare att spara och investera ännu bättre. Nu söker vi en back-end utvecklare som är stolt över sin kod, och som vill ta sig an svåra utmaningar rörande distribuerade system och deras skalbarhet. Kolla in vår beskrivning av rollen här, och dela den gärna vidare. Tack!


Vardagen, verkligheten och världsekonomin

Om det nu är fullt skutt och hopp i ekonomin, vad händer då när nyhetens behag lagt sig? Tja, som vi vet hoppar inte korna runt av glädje hela sommaren, och det är troligen samma sak för oss människor.

Det senaste året har många av oss insett att vi trivs med att arbeta hemifrån, åtminstone delvis. Restaurangbesöken senaste månaden var förvisso trevliga, men de blev nog inte till någon tisdagsrutin. Och den där nya bilen är redan köpt, eller ännu bättre – vi förstod att vi inte behövde den.

Vad händer då, när vardagen smyger sig på, samtidigt som pandemin fortsätter i stora delar av världen? Trots att vi inte ser det utanför vårt eget fönster längre märker vi det i vårt webbläsarfönster. Exempelvis när vi ska beställa något på nätet och leveranstiderna ibland är flera månader, helt enkelt på grund av att det saknas allt från virke till möblerna och komponenter i produktionsleden. Något som även drabbar svenska företag som IKEA, Scania och Volvo, där de sistnämnda till och med tvingats stänga fabrikerna.

Det räcker alltså inte med att konstatera att vardagen smyger sig på på hemmaplan. Vi måste samtidigt påminna oss om att matchen fortfarande pågår för fullt på bortaplan.

Då kan vi börja fundera på vad dessa två saker tillsammans säger oss om framtiden.

Aktier, och alternativen

Vi har haft en otrolig återhämtning i ekonomin. Det är delvis tack vare att myndigheterna dopat den med diverse ekonomiska stimulanser.

Nu ska dessa stimulanser dras tillbaka och frågan är hur börserna kommer att reagera. Allt fler pekar på orosmolnen, men samtidigt visar verkligheten något annat just nu: Många företag har levererat bättre resultat än väntat och aktiemarknaderna har fortsatt upp.

Att aktiemarknaderna fortsätter upp kan dock ha en enkel förklaring: Investerare upplever att det saknas alternativ. Många tycker helt enkelt inte att det finns särskilt mycket annat lovande att investera i än just aktier, och då tar man vad som finns…

…vilket enligt oss är lite trångsynt. Råvaror har trots allt givit en fantastisk tillväxt under 2021, och 2020 var – hör och häpna – realränteobligationer (en del av ränteplaceringarna i Opti-portföljerna) det tillgångsslag som hade högst tillväxt! Så mycket för medias tjat om att man inte ska äga ränteinvesteringar… 😬

Men börsens rörelser beror i slutändan på vad människor tror, hoppas och satsar sina pengar på. Och i dagsläget är det att aktier är rätt investering då (A) pandemin inte kommer sätta nya käppar i hjulen, (B) inflationen inte kommer sätta fart uppåt på ett okontrollerat sätt och (C) stimulanserna inte kommer dras tillbaka alltför snabbt.

”Inte kommer”.

Är det då sant? Vi föredrar att inte spela den gissningsleken, som ni vet. Därför innehåller Opti-portföljerna inte bara aktier utan också råvaror och tre väldigt olika sorters ränteplaceringar – investeringar som kan prestera bra även när aktier inte gör det.

Man ska inte ha alla ägg i samma korg, speciellt inte när framtiden är osäker.

Opti-portföljerna i augusti

I augusti gick aktier i många företag över hela världen starkt. Allt från företag från mindre, snabbväxande ekonomier till dem i världens största ekonomier såg sina aktiekurser fortsätta klättra. Aktier noterade på våra svenska marknader hade en lite tuffare månad, men ökade i snitt ändå i värde.

Alla tre sorters ränteplaceringar ökade också i värde, med i snitt runt +0,5 %. Lägre än mer riskfyllda placeringar som aktier – precis som man kan förvänta sig – och ändå väsentligt mycket högre än pengarna på sparkontot.

Månadens enda sänke var råvaror, som efter ett otroligt rally hittills i år med +30 % värdeökning föll marginellt med -2 %. Allt sammantaget ökade alla Opti-portföljer i värde.

Som exempel:
Opti 3 (låg risk): +0,6 % (+8,6 % i år)
Opti 9 (högst risk): +1,8 % (+19,1 % i år)

En fortsatt stadig uppgång.

Vilka ska in i ladorna igen?

Hösten är nu runt hörnet och om ett tag ska korna in i ladorna igen. Frågan är om detsamma gäller för oss och ekonomin runt omkring oss?

Kommer vi att fortsätta vinna striden mot pandemin och se en fortsatt ekonomisk återhämtning? Eller kommer året att bjuda på mer hemarbete och en skakig börs?

Låt oss som vanligt vara ärliga mot oss själva: Ingen vet! Och det är okej. 🙂

Vi kommer att klara oss fint oavsett vad som sker, det har redan det senaste 1,5 åren lärt oss. Och med en bred portfölj gäller detsamma dina besparingar.

Visst kan det skaka till lite, men stabiliteten är enorm jämfört med om man bara hade ägt några aktier, eller till och med en vanlig aktiefond. Historien har dessutom lärt oss att marknaderna alltid kommer tillbaka, trots att de emellanåt faller av helt oförutsägbara anledningar.

Och till dig som insett att du inte behövde den där bilen, resan eller restaurangbesöket – bra jobbat! För det enda dessa köp garanterar oss är mindre pengar på kontot – eller mer i lån. Pengar som hade kunnat få möjligheten att växa istället, genom att investeras.

Så låt oss nyttja våra nya vanor till följd av denna konstiga tid för att bygga oss en bättre framtid åt oss själva. Vi finns för att hjälpa dig på hela resan dit. ❤️

Mvh,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet

 
 
 

Kom bara ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att man får tillbaka samma belopp som man satt in.