Ladda ner

Börsen fortsätter skaka men Opti-portföljerna håller emot

Du har säkert sett att din portfölj gått minus under hösten – vad är det som händer egentligen? ”Inget ovanligt” är det korta svaret, men det kan såklart kännas jobbigt ändå! Här kommer mer info om vad som sker och varför.

Höstrusket har verkligen nått börsen och jultomten verkar helt ha strukit ett besök till Wall Street från sin lista (men det kanske var hög tid oavsett). Opti-portföljerna fortsätter dock att hålla emot och klarar sig bättre än börsen.

Anledningen till börsoron är den osäkerhet som vi skrev om för tre veckor sedan; ett eventuellt handelskrig, eventuella stigande räntor, och allmän oro för en nedgång efter att börsen har gått så pass bra, så pass länge.

Hur ser det ut i praktiken, för börsen och för Opti-portföljerna? Så här ser de senaste tre månaderna ut, dvs ungefär från när börsen stod som högst fram till idag:

Globala aktier: -11,7 %
Stockholmsbörsen: -13,8 %

Opti 3 (ganska låg risk): -4,1 %
Opti 9 (högst risk): -8,9 %

Anledningen till att Opti-portföljerna klarar sig bättre är deras högre riskspridning; dels innehåller dem väldigt många olika aktier från en stor del av världens alla länder, men även att det i portföljen dessutom finns råvaror och tre olika sorters räntepapper. Det ger dig riskspridning, dvs delar upp dina ägg i många olika korgar.

Det är dock bara halva förklaringen; vissa tillgångar kan även gå upp när andra går ner. Som exempel har två av de räntepapper som finns i Opti-portföljerna gått upp den senaste månaden, trots att både svenska och globala aktier gått ner. Det jämnar ut portföljens rörelser och gör resan som helhet jämnare.

Men visst kan portföljen gå ner för det, precis som vi sett! Och det finns faktiskt ingen som vet om det kommer gå ner ännu mer eller om det nu ska börja återhämta sig och gå uppåt igen. (Även om många, kanske din aktieintresserade morbror, kommer ha en ytterst självsäker åsikt vid julbordet:)

Så vad vet man då? Och vad är våra allmänna tips? Jo:

  • Marknaderna går upp över tid.
  • Sitt still i båten. Spara långsiktigt. (Lyssna inte på morbror.)
  • Månadssparande är toppen!

Så ha en riktigt lugn jul och nyår nu, så får vi se vad som sker. Det du kan vara säker på är att du har ett bra sparande till ett lågt pris, och att vi håller koll så att du slipper.

God jul bästa du! Och tack för att du väljer Opti!

Ho, ho, ho,
Jonas och teamet

PS. För globala aktier är indexet MSCI World och för Stockholmsbörsen så är det SIX RX. Perioden för all data är 21 september till 21 december. Opti-portföljerna är såklart efter avgifter och index är utan avgifter. DS