Ladda ner

December: Det här skedde på marknaderna

Vad hände på världens börser i december, och varför? Här kommer månadens uppdatering!

De stora rörelserna på världens börser fortsatte, och till och med accelererade, under december. De flesta aktiemarknaderna avslutade året med en nedgång och slutade som helhet på minus, där vi svenskar dock fått lite positiv skjuts av valutakursförändringar. Som vi skrivit om hela hösten så är osäkerheten på finansmarknaderna fortsatt den största boven i dramat, och tyvärr fortsätter den även in i det nya året.

Osäkerhet kring en svagare ekonomisk utveckling både i Sverige och globalt, liksom oro för handelskrig, Brexit och centralbankernas räntehöjningar ligger nämligen som en våt filt över börsen. Men samtidigt har värderingarna på många bolag/aktier sjunkit under höstens turbulens och överlag ses den senaste tidens räntehöjningar som något positivt, så allt är inte nattsvart!

Många experter uttalar sig just nu kring vad som kommer att hända under börsåret 2019. De flesta av prognoserna brukar landa i att börsen ska upp 5-10 %. Men enligt oss (som en av dessa experter) är sanningen att sådana "prognoser" i regel bara är mer eller mindre kvalificerade gissningar. Egentligen vet ingen vad som kommer att ske, även om många låter självsäkra. Och kanske speglar prognoserna snarare vad vi vill se; att våra tillgångar ska öka i värde, gärna lugnt och stabilt. Det betyder dessvärre inte att det kommer bli så.

Vad är då läget, just nu? Under hösten och vintern har vi sett ökad turbulens, börsfall och att många sålt av aktieplaceringar. Detta gör, kanske kontraintuitivt, att utsikterna nu faktiskt ser aningen ljusare ut än vad de gjorde för några månader sedan, främst pga att värderingarna sjunkit. Därmed inte sagt att faran blåst över. Det mest sannolika är enligt oss att turbulensen kommer att fortsätta ett tag till, åtminstone tills några av de stora frågetecknen fått sina svar så att oron minskar.

Så, sitt lugnt i båten och kom ihåg att du sparar långsiktigt, så fortsätter vi att göra vårt jobb: Att se till att du får en portfölj med ovanligt hög riskspridning, ta hand om ditt månadssparande, och säkerställa att du behåller rätt balans mellan dina fonder – även nu när börsen rör på sig.

Mvh,
Ann