Ladda ner

Dagens bostadspriser kräver barnsparande

Senaste året har värdet på de flesta typer av investeringar gått upp. Det är trevligt för alla oss som investerar sina besparingar – och för alla som äger sin bostad 🏠

För ingen har nog missat att fastigheter och mer specifikt bostäder är lite av en öm tå för många i vårt land just nu. De senaste månaderna har bjudit på fortsatt prisrally och nya toppnivåer. Väldigt många objekt säljs innan visning och ofta långt över utgångspris.

Är detta rimligt? Låt oss titta på vilka krafter som styr!

Det finns prisbegränsande krafter. De uppenbara är amorteringskrav, begränsningar i hur mycket man får låna i förhållande till sin lön – och ens inkomst i stort såklart. För i slutändan måste man också ha råd med fler saker än ett tak över huvudet.

Samtidigt har många prioriterat upp sitt boende under pandemiåret. Fler är beredda att lägga en större del av inkomsten på en större bostad där även hemmakontoret får plats. Eller något som ger en tomt att gå ut på för att se lite grönt. Och denna prishöjande kraft har med facit i hand varit tydligt större än de begränsande krafterna.

Vi kommer inte våga oss på att gissa vad som kommer att ske framöver – vi skulle troligen ha lika fel som alla andra om vi gjorde det. Men vi tror att det en lång tid framöver kommer att krävas en insats för att kunna köpa en bostad. Och för att få ihop till en sådan så måste man spara.

Att börja spara nu hjälper inte oss som vill flytta redan till hösten. Men det kan hjälpa oss som är föräldrar och mer specifikt våra barn. För deras möjligheter att köpa en bostad kommer troligen i mycket hög grad bero på om vi börjat spara åt dem eller inte, och hur tidigt vi började ⏰

Så till alla oss föräldrar: Låt oss försöka spara till våra barn, oavsett hur mycket eller lite vi kan lägga undan. Kanske sjunker bostadspriserna, kanske inte. Med ett långsiktigt barnsparande slipper vi oroa oss för vilket!

Mvh,
Jonas och Ann