Ladda ner

Finansiell myt vs. verklighet

Vad hände på världens börser i juni och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de har påverkat Opti-portföljerna.

Med juni månad avslutad blåser vi även i visselpipan för årets första börshalvlek. Fotbolls-EM fick ett tråkigt avslut för Sverige men vi kan konstatera att samma sak inte har gällt för den svenska börsen. Den har nämligen sett sitt bästa halvår sedan 2009! 🏆

Det är inte dåligt för ett halvår som i hög grad präglats av en pandemi. För vi påminner oss om att uppgången beror på en tro på framtiden snarare än på saker som faktiskt har hänt: Tron på att ekonomin kommer att fortsätta förbättras, centralbankernas stimulanser flöda och samhällena öppna upp allt mer.

Tro och finans låter som olja och vatten. Vi håller med, men fascineras ändå dagligen av hur många investerare som agerar på just tro och spådomar snarare än på vetenskap och data 🔮

Låt oss denna månad visa två exempel på välkända finansiella spådomar! Och titta på vad experternas kristallkulesiande säger dem om ekonomin idag.

Två finansiella spådomar

Det finns två välkända talesätt för vad som händer på de finansiella marknaderna under semestertider.

Ett uttryck ni kanske hört är ”Sell in May and go Away…” vilket syftar på att man borde sälja aktier i maj för att sedan komma tillbaka och köpa in sig igen under hösten. Stämmer då det? Njae, det är en stor förenkling av verkligheten.

Under åtta av de senaste tio åren har index som till exempel S&P 500 faktiskt stigit under denna period. Men tio år är en kort tidsperiod. Om man istället zoomar ut och tittar på data från 65 länder under perioden 1919 till 2017 så kan man faktiskt se att snittavkastningen är lägre under denna period än under vintermånaderna.

Blir då slutsatsen att man borde ha sålt i maj? Nej, absolut inte, enligt oss. (Då hade vi gjort det.)

För här kommer twisten: Vad få av de investerare som slänger sig med sägningen verkar veta är att snittavkastningen fortfarande är positiv under sommarmånaderna, bara lägre än under vintern. (Med undantag för ett land faktiskt, Mauritius 😎🏖). En investerare som INTE följde denna "sanning" – som inte sålde – skulle alltså fått högre avkastning än den som gjorde det och höll mer kontanter under sommarmånaderna.

För ytterligare belysa tveksamheten i finansiella spådomar ska vi mycket kort gå över till vårt andra exempel, nämligen den svenska varianten ”Köp till sillen och sälj till kräftorna”. Som ni ser säger denna välkända "visdom" exakt motsatsen, och om vi ser till föregående data ser vi att det inte stämmer. Men för någon tidsperiod i Sverige stämmer det säkert...

Det finns två viktiga lärdomar här:

  1. "Sanningar" som dessa beror på vilken data man tittar på, och även då förenklar de oftast verkligheten. Investerare som försöker använda dem för att slå index misslyckas oftast.

  2. Den observante ser också den ack så farliga styrkan i dessa förenklade "sanningar". Med två välkända spådomar som säger motsatt sak kommer den ena alltid att stämma. Vidskepliga investerare har alltså alltid en passande "sanning" att sprida till resten av oss.

Lita istället på oss när vi säger att framgångsrika investeringar inte kommer från myter utan ur mycket stora mängder data, matematik, tålamod och lugn.

Tillbaka till verkligheten

Om vi lämnar spådomarna och myternas värld kan vi konstatera att vi återigen står inför en ny rapportperiod där börsbolagen visar oss sina facit för den senaste tiden.

Ett bekymmer kan komma att handla om komponentbrist. Efterfrågan på många varor, från bilar till gräsklippare, har nämligen stigit rejält i spåren av en mer stabil ekonomi. Men samtidigt har det visat sig att många företag inte kan möta den höga efterfrågan på grund av att det saknas vissa nyckelkomponenter som behövs för att de ska kunna färdigställa sina varor.

Vidare har priserna på många råvaror stigit rejält vilket ökar risken för att företagen höjer priserna på produkterna och att inflationen därmed tar fart. Det här är två saker som vi skrivit om flera gånger det senaste halvåret, bland annat när vi i februari skrev om sambandet mellan tillgång, efterfrågan och inflation, och vår råvaruspecial i april.

Det här får vissa att tro på en nedgång, andra på kräftgång.

På Opti tror vi dock inte så mycket alls. Vi litar på vetenskapen, tittar på datan och konstaterar att såväl experter som aspirerande börsproffs i bästa fall brukar ha lika mycket fel som rätt. Få hade tippat på alla börsrekord som slagits under den senaste 12-månadersperioden. Betydligt fler hade tippat att Sverige skulle slå Ukraina i fotboll, men så blev det ju tyvärr inte.

Opti-portföljerna i juni

Juni månad höll inte heller med om spådomen att sälja i maj. Kurserna på börsnoterade aktier i såväl stora som små bolag världen över steg nämligen på bred front under månaden.

Som om inte det räckte såg även de flesta ränteinvesteringar uppgångar. Globala krediter med såväl hög som låg risk samt realränteobligationer steg, förutsatt att de var valutasäkrade till svenska kronor (som de alltid är i Opti-portföljerna). Dessa uppgångar syntes även i samtliga av våra portföljer.

Som exempel:
Opti 3 (låg risk): +1,3 % (+5,8 % i år)
Opti 9 (högst risk): +2,6 % (+15,5 % i år)

En fortsatt jämn och fin uppgång med andra ord.

Semestra dig till en bättre ekonomi

När det kommer till sparande och investeringar kan lättja faktiskt vara bra – förutsatt att man har kommit igång till att börja med.

Så låt oss ge ett enkelt, avslutande sommartips: Kom igång, om du inte redan gjort det. Och sätt ett så högt månadssparande du kan innan du lägger dig i hängmattan och loggar ut. Då kan du byta spådomstankar mot sommarprat, eftersom din tajming hela tiden kommer att vara rätt.

För om det går upp så får du värdeökning direkt (hurra). Och om det går ner så köper du hela tiden in dig lite på "rea" – vilket faktiskt ger ett ännu bättre uppsving när marknaderna väl lyfter igen. Och oavsett vad som sker har du hela tiden fortsatt att bygga en bättre ekonomisk framtid.

Så kom igång! Och månadsspara. Resten sköter vi.

Mvh,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet


Kom ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.