Ladda ner

2020: Året då lugn lönade sig och oro kostade

Med året avslutat är det dags att se tillbaka. Vad hände med ekonomin under 2020? Var det rätt att investera pengarna man sparat eller skulle man lagt dem i madrassen? Och hur gick det för dig som har pengar i en Opti-portfölj?

Om man hade sovit ett år och vaknat upp idag skulle 2020 se odramatiskt ut på pappret. Aktiemarknaderna upp någon procent, lite högre arbetslöshet… och konstigt mycket snack om den där mexikanska ölsorten.

Vi som var med på resan vet vilken berg-och-dalbana det egentligen var. Visst, globala aktiemarknader slutade på någon procent plus – men föll som mest nästan −30 %! Samtidigt som tekniksektorn gick otroligt starkt, upphörde nästan turism- och resenäringen att existera. 2020 blev på så sätt ett kontrasternas år.

Som jämförelse gav 2010 till 2019 oss tio år av hög, ganska bred tillväxt. Det har med andra ord varit svårt att göra alltför fel som investerare (och det är därför som du fått höra allt om din kusins/grannes/Facebook-kompis ”smarta aktieklipp” genom åren).

2020 blev istället skillnaden mellan vinnare och förlorare mycket stor. Och det gäller på alla nivåer: länder, branscher, företag – och privatpersoner.

För oss som sparar och investerar var det nu diversifiering gav stabilitet och vårt beteende som gav oss extra avkastning. Låt oss ta två exempel.

  • Anders, som köpte Opti 9 portföljen den 1 januari när allt var fun and games. Men som sedan, trots Opti-appens försök till att förklara och ge ett långsiktigt perspektiv ändå sålde i slutet av mars när det blev läskigt, han förlorade −16 %. (Som tur är klarade han sig i alla fall drygt 6 procentenheter, 25 %, bättre än han hade gjort med den svenska aktiefond som han bytte från.)
  • Bianca, som istället följde våra tips och råd och 1 januari började månadsspara i samma Opti 9 portfölj, fick +9 % i värdeökning jämfört med ett sparkonto. Det tack vare att hon under stora delar av året köpte aktier världen över ”på rea”, tack vare nedgångarna på börsen.

Beteende gör skillnad! Sällan har det varit så tydligt som under just 2020: Att få våra pengar att växa handlar delvis om riskspridning och avgifter – och mycket om lugnt, smart beteende.

Och ni som investerar genom Opti har varit otroligt duktiga på detta! Ni har lyssnat på våra uppmaningar att månadsspara (8 av 10 gjorde det 2020). När börserna föll och vi förklarade att det troligen var bättre att investera mer snarare än att ta ut och stoppa i madrassen, då lyssnade ni (det var betydligt större insättningar än uttag under både februari och mars när börsen brann).

Ett år av finansiell kris är över och ni lyckades hålla huvudet kallt och agera som fullblodsproffs – bra jobbat!

Så tack till dig. Och till alla våra tiotusentals kunder och hundratusentals läsare, för att vi fått hjälpa er att få era pengar att växa under 2020. Tack för förtroendet helt enkelt. Det är stort att våga lita på någon med sina pengar och vi är otroligt stolta över att ha förtjänat det förtroendet från så många.

Nu väntar ett spännande 2021. Låt oss nu göra det bästa av detta år med – tillsammans! 🙌

Nu kör vi,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet


2020 i backspegeln

Om vi slänger en blick bakåt minns vi att året faktiskt började bra. Det fanns hopp i luften och ett antal börser nådde nya toppnivåer. Och man fick träffas, bara en sån sak.

Men så spred sig snabbt nyheten om ett nytt virus – för att inte tala om hur snabbt viruset själv spreds. Världen över började antalet smittade att öka och ungefär den 19:e februari började många aktiemarknader att falla kraftigt. På bara några veckor föll både svenska och utländska aktiemarknader med runt 30 %. Och plötsligt fann man sig själv sittandes i en soffa, tittandes på en sammanbiten statsminister som levererade ett sobert tal.

Länder stängdes ned, resandet upphörde, många tjänsteproducerande bolag (hotell, restauranger, flygbolag, nöjesparker, teatrar mm.) tvingades stänga och massor av anställda blev permitterade. Sjukhuspersonalen gick på knäna i takt med att sjukhusen fylldes till brädden. Och vi alla uppmanades att jobba hemifrån.

I backspegeln hade kanske få trott att världen skulle kunna fungera så pass bra under dessa förhållanden. Men det gjorde den, åtminstone om vi tittar på det rent (och kortsiktigt) samhällsekonomiskt. Centralbanker och regeringar världen över har sjösatt det ena stimulans- och räddningspaketet efter det andra, vilket givit effekt på ekonomierna. För trots alla tragedier har hjulen ändå fortsatt att snurra, något som inte alltid var självklart.

Vinnare och förlorare

Om vi kikar lite närmare på vinnare och förlorare, kan vi som sagt konstatera att skillnaderna sällan har varit så dramatiska. Och då inte bara mellan lugna och oroliga investerare, utan även mellan företag och hela länder.

Många teknikrelaterade bolag har gynnats kraftigt av vårt hemmajobbande. Alla dessa digitala videomöten vi nu vant oss vid, för att inte tala om mer tid med streamingtjänster och spel. Såväl stora som små bolag inom dessa sektorer har i många fall sett rekordnivåer, både i försäljning, resultat och aktiekurser. Samtidigt näthandlar vi också som aldrig förr, något som nu även spritts till äldre åldersgrupper än tidigare, vilket gjort att marknaden vuxit.

Bland förlorarna är dalarna lika djupa som bergen är höga för vinnarna. Många tjänsteföretag som just bygger på publik, turister, resenärer eller gäster har tvingats i konkurs, och troligen har vi inte sett slutet ännu.

Liknande skillnader kan ses på finansmarknaderna. Amerikanska aktier har som grupp till exempel - mycket drivet av den stora teknologisektorn - satt nya rekord (+21 %) samtidigt som Storbritannien tappat -13 %.

En viktig sak är dock att den den svenska kronan stärkts rejält under 2020. Mot dollarn stärktes den t.ex. ca 12 %. Det gör att vi svenskar får en lägre avkastning på utländska investeringar (som inte är valutasäkrade). Uttryckt i svenska kronor har t.ex. amerikanska aktier bara avkastat cirka 6 %. Effekten fungerar givetvis åt andra hållet också. Det vill säga när kronan försvagas förstärks avkastningen på utländska investeringar.

Något som dock enbart gick ner under året var råvaror och förklaringen är hyfsat tydlig: Det transporterades och byggdes färre saker, och då behövde vi inte lika mycket bränsle och material som tidigare.

Opti-portföljerna i december och 2020

December var en ganska bra månad för aktier med en lite högre risk än genomsnittet. Tillväxtmarknader, utländska småbolag och svenska aktiemarknader steg mellan +2 och +3 %. Även utländska krediter (valutasäkrade till svenska kronor) och råvaror gav +1 respektive +2 %.

För året som helhet har det varit tydligt att det är mer riskfyllda investeringar som lönat sig. Aktier uppenbart, men även högavkastande obligationer. Som exempel gav globala realränteobligationer +8 % och globala krediter +7 % under 2020 – förutsatt att dessa var valutasäkrade då (som de är i Opti-portföljerna).

Sammantaget gick alla Opti-portföljer plus både i december och under 2020 som helhet. Som exempel:

Opti 3: +0,5 % (+3,0 % 2020)
Opti 9: +1,0 % (+1,1 % 2020)

Och med de siffrorna ringer vi ut 2020 🔔

2021 i kristallkulan

Med stadiga leveranser av vaccin i flera delar av världen anar man ett visst hopp i luften.

Kanske kan vi snart återgå till ett mer normalt liv. Vi längtar nog alla efter att kunna gå ut och äta med vänner, göra en resa eller gå på en konsert. Men vi kan samtidigt försöka att komma ut på andra sidan med mer hållbara rese- och konsumtionsvanor. För i slutändan är det den omställning som vi måste göra, och ju tidigare desto bättre. Som en bonus kanske det också ger dig mer pengar över att investera!

Vad säger då experterna om ekonomin? Vissa tror att nya stödpaket för att stimulera ekonomin kommer att ge fortsatt skjuts för aktier. Andra är desto mer oroade över de långsiktiga effekterna av pandemin, eller pekar på värderingar som på många håll ser ganska höga ut.

För vår del slänger vi ett öga på 2020 och noterar att det alltid är notoriskt svårt att spå i de finansiella marknadernas teblad. Låt oss istället styra det vi kan, och göra vad vi vet är bra:

  1. Investera: Ska du växa dina pengar långsiktigt bör du investera dessa.
  2. Kom igång: Bästa tiden att börja investera var alltid igår.
  3. Diversifiera: Att investera brett och sprida riskerna ordentligt ger en högre förväntad avkastning för samma risk.
  4. Månadsspara: Att investera regelbundet jämnar ut din ”timingrisk” och kan, som under 2020, göra att du investerar ”på rea” då andra inte vågar.
  5. Ta det lugnt: Det kommer att gå upp på sikt. Det kommer att gå ner ibland. Du kommer att tjäna på att hålla huvudet kallt i båda situationerna.

Krångligt? Inte alls! Om du bara gör nummer 2 så löser vi resten 🙌


Kom ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.