Ladda ner

Bright Friday-succé och aktiers kärleksförklaring till vaccinet

Vad hände på världens börser i november och varför? Här kommer månadens uppdatering om marknaderna och hur de har påverkat Opti-portföljerna.

November blev en månad med politisk nagelbitare, stark börs och bra beslut. Alla Opti-portföljer steg med +3 till +7 %. Men mest spännande var ändå besluten, för de rörde er makt – vad ni som använder Opti valde att göra med era pengar.

Vi tänker såklart på vår Bright Friday-utmaning. När 3,4 miljoner svenskar spenderade på Black Friday lyckades tusentals Opti-användare anta vår utmaning och investera pengarna istället.

Enbart under Black Friday investerade ni tillsammans 8 miljoner kronor! Det är 700 TV-apparater, 5 500 hörlurar eller 25 000 riktigt bra mascaror. Det kallar jag att ta makten över sin ekonomi – vilka stjärnor ni är! 💪

Och apropå smarta investeringar, vad var det här med aktiemarknadens kärleksförklaring till vaccinerna? Låt oss titta på vad som hände i november.

Nagelbitaren november

När vi gick in i november månad visste vi ungefär vad som låg framför oss: Dagar som snabbt blir kortare, nya lockdowns världen över och ett presidentval i USA.

Trots att många verkade hoppas på en ny president så trodde få att valet skulle bli en sådan nagelbitare. Många viktiga delstater rapporterade oväntat jämna resultat och hundratals miljoner människor höll andan tills sista rösten var räknad. Det som lär gå till historien är dock att den sittande presidenten fortfarande vägrar erkänna sig besegrad.

Med denna politiska presidentsoppa, en pandemi i andra andningen och en skör global ekonomi hade man kunnat tänka sig att världens aktiemarknader skulle ha tvekat på riktningen, men icke…

Upp, upp, upp

Börsen tvekade aldrig. Från och med valdagen i USA bjöd istället november på stadig optimism och vi fick se nya rekordvärderingar för många länders aktiemaknader.

Varifrån kom bränslet denna gång? Som vanligt finns det inget ”rätt” svar, men vi på Opti tror starkt att det vi såg var börsens kärleksförklaring till både ett kommande vaccin och en ny president i USA. Båda sakerna minskar nämligen osäkerheten framöver, något som investerare (och därmed börserna) brukar gilla. (Vilket är lite ironiskt då det är osäkerhet – i form av risk – som ger avkastning 🙃.)

I november delade nämligen flera läkemedelsbolag positiva nyheter kring sina kommande vacciner. Samtidigt har många länder börjat förbereda för massvaccinationer, vissa redan före årsskiftet. Om allt går enligt plan bör vi därmed kunna se slutet – eller iallafall början till slutet – på pandemin.

Likaså tros presidentskiftet i USA kunna öka stabiliteten i världen och öka hoppet – eller i alla fall förutsägbarheten – att världsekonomin kommer att få fortsatt ekonomiskt stöd från regeringar och centralbanker.

Det kan alltså vara så att vi skymtar början på en återgång till mer normala liv och ekonomier. Och med detta inom räckhåll så vågade börserna tro på framtiden.

Opti-portföljerna i november

Denna optimism gjorde att aktier världen över utvecklades mycket starkt i november. Detsamma gällde för råvaror som steg på hoppet om ökad produktion och likaså högavkastande obligationer, främst de utgivna av amerikanska och europeiska företag.

De positiva nyheterna kring världsekonomin bidrog också till att säkrare världsvalutor som amerikanska dollarn och euron försvagades, då man började tro mer på små ekonomier (som Sverige). Det dämpade avkastningen något i aktiedelen av din portfölj, där de flesta investeringar är i utländska aktier som handlas i just dollar och euro.

Trots det utvecklades samtliga Opti-portföljer mycket positivt. Som exempel:

Opti 3 (låg risk): +3,2 % (+2,5 % i år)
Opti 9 (högst risk): +6,6 % (+0,1 % i år)

Sammantaget en mycket bra månad, där världsmarknaderna fick sprida lite ljus i novembermörkret.

Tändas tusen juleljus?

Nu håller vi tummarna för att vaccinationsplanerna världen över fortsätter rulla på och att vi alla sakta men säkert kan återgå till mer normala liv.

Som vanligt bör vi vara inställda på att allt kan ske – det om något har 2020 lärt oss. Låt oss istället försöka bli lite mer flexibla. För om vi kan anpassa oss till framtiden, ja då behöver vi trots allt inte förutspå den.

Och om det finns något som ger flexibilitet så är det mer frihet i sin ekonomi. Ingen blir ekonomiskt oberoende över en natt, men vi kan alla göra oss lite friare än vad vi var igår.

Så fortsätt månadsspara. Sitt lugnt kvar i båten nästa gång börsen skakar. Och fundera på om det finns fler TV-apparater, hörlurar eller mascaror att investera på ditt frihetskonto istället.

Vi finns här för att hjälpa dig investera rätt och coacha dig mot dina ekonomiska mål!

Allt det bästa,
Jonas, Ann och hela Opti-teamet


Kom ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.