Ladda ner

2021: Året då det lönade sig att investera

Tack till alla er som varit med oss ännu ett år, och till er som hittade Opti i 2021. Vilket år vi fick tillsammans!

👩 Vi inledde januari med stormningen av Kapitolium i USA. Men detta lågvattenmärke för demokratin följdes bara dagar senare av att landet fick sin första kvinnliga vicepresident. Något vi även såg i Sverige: Exakt 100 år efter vi fick allmän rösträtt var det äntligen dags för vår första kvinnliga statsminister.

⚽️ Politiska arenor varvades under året med sportarenor, då 2021 gav oss både fotbolls-EM och sommar-OS. Ett givet spännande år för alla sportälskare!

🛳 Mindre givet var det att fartyget Ever Given skulle blockera Suezkanalen. Det skapade fraktproblem och komponentbrist, som än i dag påverkar produktion och försäljning världen över.

📈 Om inte det räckte började världsekonomin också att oroa sig för ökad inflation. Denna oro, tillsammans med ökad produktion i kölvattnet av Corona-året 2020, gav kraftigt ökande råvarupriser – men faktiskt också aktiekurser.

🦠 Slutligen avrundade vi nu året med en global mediesponsrad massutbildning för att lära jordens befolkning den femtonde bokstaven i det grekiska alfabetet: omikron.

Vilket år!

Tempot har varit lika högt i Opti-portföljerna, som alla slutade året rejält på plus. Som exempel:

Opti 3 (låg risk): +10,0 % i 2021
Opti 9 (högst risk): +24,2 % i 2021

Det lönade sig alltså att investera i 2021, jämfört med att ha pengarna på sparkontot. Något som det nästan alltid gör över tid – året som gått blev bara ett ovanligt tydligt exempel på det.

Därför värmer det även extra mycket att så otroligt många nya människor från hela landet började spara på Opti under året, och att ni fortsätter göra det. Välkomna till ett bättre sparande. Vi ser fram emot 2022 tillsammans med er alla!

Årets sista nyhetsbrev – för långt såklart, som traditionen bjuder – tänkte vi därför viga åt att berätta lite mer om hur Opti fungerar och hur marknaderna gick 2021, för att avsluta med våra bästa tips för 2022. 🔮

Opti köper höstacken, inte nålen

Första…andra…tredje…såld! Enorma mängder värdepapper byter ägare varje dag.

Vissa säljer, andra köper. Priserna ändras hela tiden. Ena stunden är det läkemedelsbolag som går bäst, i nästa sekund är det verkstadsbolag. Alla håller andan, för den stora hemligheten inom finans är att inte ens proffsen vet vem som blir nästa vinnare – nålen i höstacken. Eller nästa förlorare.

Hos Opti är du långt från det kaoset. Du får det bästa av det, samtidigt som du slipper många av riskerna.

Genom en smart kombination av fonder ser vi till att du blir investerad i ett mycket stort antal aktier och andra värdepapper – exponering mot närmare 20 000 stycken faktiskt. Det ger dig en jämnare värdeutveckling, och sänker risken väsentligt jämfört med att bara äga några få aktier eller en vanlig aktiefond.

Vi letar inte efter nålen i höstacken – vi köper hela höstacken. Och därmed även alla nålar som finns i den. Vetenskapen har nämligen visat att det är det bästa sättet att investera på (om du är nyfiken kan du läsa mer här).

De tre världsmarknaderna

Mer exakt köper vi faktiskt tre höstackar åt dig – några av världens största marknader. De har två viktiga egenskaper gemensamt: De går alla bättre jämfört med att ha pengarna på ett sparkonto, och de går ofta som allra bäst vid olika tillfällen. Marknaderna heter:

🏭 Aktiemarknaden
💶 Räntemarknaden
🪵 Råvarumarknaden

Aktiemarknadens utveckling fascinerar, jagar upp och sysselsätter miljontals människor världen över. Den brukar gå väldigt bra på lång sikt (läs: många år), men svänger också ganska mycket i värde under tiden.

Räntemarknaden står istället för stabiliteten i tillvaron. Här lånar jättarna i världsekonomin – företag och hela länder – upp tusentals miljarder genom att ge ut obligationer och betala ränta till de som köper dem. Räntemarknaden brukar ge mindre värdeökning över tid än till exempel aktiemarknaden, men utvecklas också mer förutsägbart.

Råvarumarknaden är som pulsen hos en småbarnsförälder. Den svänger en hel del och kan ibland gå upp väldigt mycket. Ofta samtidigt som priserna ute i butikerna stiger – det vill säga när det är inflation, som vi skrev om i förra månadsbrevet.

Dessa tre marknader är som viktiga ingredienser för en duktig kock: De kompletterar varandra, och genom att kombinera dem på olika sätt kan man laga många bra rätter. Vilket är precis vad vi på Opti gör åt dig i våra portföljer.

Utvecklingen på marknaderna under 2021

Världsmarknaderna klättrade ordentligt under 2021. Vissa mer än andra.

På slutet var det lite turbulent på grund av osäkerhet kring hur räntorna ska utvecklas under 2022. Men sådan osäkerhet är i all ärlighet mer regel än undantag och inget att ligga vaken om nätterna för. 🛌

Över lag var det ett riktigt bra år:

Råvarumarknaden gick allra bäst och steg hela 40 %. Aktiemarknaden gick näst bäst med en uppgång på 30 %. Räntemarknaden gick sämst och föll faktiskt –2 % under året.

Jämfört med tidigare år var det ett ovanligt bra år på råvarumarknaden, ett mycket bra år på aktiemarknaden och ett ovanligt dåligt år på räntemarknaden.

Kanske mest intressant är däremot att marknaderna gick som allra bäst under olika månader. 💡

Aktiemarknaden gick till exempel allra bäst i mars med en uppgång på nästan 8 %, medan räntemarknaden – som hade ett ovanligt tufft år – gick allra bäst i juli, då den steg med drygt 1 %. Råvarumarknaden gick i stället bäst i februari med en uppgång på över 7 %.

Varför är det intressant?

Jo, för om man ägde alla dessa marknader i en portfölj, som man gör om man sparar på Opti, så är denna variation en bra sak. Att marknaderna gick bäst – och sämst – vid olika tillfällen gjorde nämligen att de i portföljen som helhet ”räddade” varandras sämre månader. Det sänkte risken i din Opti-portfölj, och gav dig en jämnare värdeökning utan onödigt stora överraskningar eller läskiga månader.

Vilket är precis så man förväntar sig att en bred (och korrekt byggd) ”höstacksportfölj” ska bete sig! Tack för det, forskningen. 🤝

Marknaderna de senaste 50 åren

Så gick marknaderna 2021. Och även om året kändes otroligt långt när man satt i karantän så är ett år faktiskt en mycket kort tid inom finans. (På Opti tittar vi ofta på mellan 50 år och 230 år av data när vi analyserar marknader. 🕐)

Så låt oss zooma ut lite grand och titta på en längre tidsperiod, drygt 50 år, för att se hur dessa tre marknader har utvecklats historiskt:

Som vi brukar tjata om kan man se att tiden en investerares bästa vän: Aktiemarknaden har sedan 1970 gått upp 15 800 %, råvarumarknaden 8 900 % och räntemarknaden 5 600 %. Helt otroligt.

Alla tre marknaderna har alltså kraftigt slagit det säkrare (men tråkigare) sparkontot på banken, som under samma period gav jämförelsevis mycket låga 980 %.

Se det som ett bra bevis på att det oftast är bättre att investera pengarna än att ha dem på banken, förutsatt att du har lite tålamod.

2022: Året då din ekonomi ger dig lugn?

Som ni kan se brukar det löna sig att spara och investera pengarna.

För oss med en någorlunda normal ekonomi är det kanske enda sättet att bli förmögna – oavsett vad det betyder för just dig: 50 000 kr för att flytta hemifrån, 150 000 kr för att våga byta jobb, 500 000 kr för att starta företaget du drömt om, eller 5 000 000 kr för att gå ner i arbetstid.

Beloppet spelar ingen roll. Det är känslan att vara på väg mot sitt mål som gör det. Lugnet. 🧘🏼

Det krävs lite tålamod för att nå sitt mål, men det går nästan alltid, för alla.

En bred ”höstacksportfölj” hjälper mycket. Fullkomligt avgörande är sedan att man BÖRJAR spara, hela tiden BYGGER på sitt sparande genom att månadsspara så mycket man kan, och att man alltid FORTSÄTTER – sitter lugnt i båten och månadssparar vidare, även när marknaderna svajar och det känns lite läskigt.

Vi vet inte vad marknaderna kommer att bjuda på 2022 – nedgång, kräftgång eller uppgång. Och det spelar ingen roll. Det går ändå inte att förutspå eller styra marknaderna. Kortsiktigt vet man inget. Men långsiktigt vet vi att de går upp.

Vad vi däremot KAN styra är vårt beteende: Att vi börjar spara, hela tiden bygger på det genom att månadsspara – och fortsätter, oavsett vad som sker. Och det är DET som kommer att ta dig till ditt mål. Inte hur marknaderna går 2022.

Så gör 2022 till året du började, byggde på och fortsatte. Vi finns här för att sköta det mesta åt dig, och hjälpa och stödja dig med resten. Från start, hela vägen till målgång.

2022 – nu kör vi! 🚀

Allt det bästa,
Jonas, Anders, Ann och hela Opti-teamet


Som vanligt ska vi komma ihåg att historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.